3 Λόγοι Για Να Δουλέψεις Σε Μια Startup Και Πως Να Βρεις Δουλειά Εκεί!

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
3 Λόγοι Για Να Δουλέψεις Σε Μια Startup Και Πως Να Βρεις Δουλειά Εκεί!

Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη καριέρα σας γρήγορα και να καλύψετε πολύ έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια δουλειά σε μια startup μπορεί να είναι αυτό που ψάχνετε.

Σίγουρα θα χρειαστεί να φορέσετε πολλά καπέλα και να κάνετε δουλειές που μεγαλύτερες εταιρείες μπορεί να έχουν assistants για τις εν λόγω εργασίες, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε πολλή περισσότερη εμπειρία και θα δείτε εκ των έσω περισσότερα departments και τη σύνδεση μεταξύ τους.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ SOFT SKILLS 


Μάλιστα, αν είστε από τα πρώτα μέλη μιας startup θα μιλάτε απ’ ευθείας με τον CEO και θα είστε μέλος της πρώτης ομάδας που θα εμπνεύσει τη κουλτούρα της επιχείρησης.

Ειδικά αν είστε κάτω των 30 και θέλετε κάποια στιγμή να κάνετε τη δική σας startup, σίγουρα θα μάθετε πάρα πολλά και θα σας βοηθήσει στο μελλοντικό σας ξεκίνημα.

Οπότε αν σκέφτεστε να πιάσετε μια δουλειά σε μια startup ορίστε χ πράγματα που μπορείτε να περιμένετε από αυτή.

1. Ένας καλός τίτλος δουλειάς

Στις μεγάλες εταιρείες συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 2 χρόνια στις junior θέσεις για να πάρει προαγωγή κάποιος σε μια καλύτερη θέση. Ακόμα κι αν είστε πολύ καλός/καλή στη δουλειά σας μπορεί να μη μπορέσετε να πάρετε τη προαγωγή λόγω νεαρής ηλικίας ή έλλειψης κενών ανωτέρων θέσεων.

Αυτό δεν ισχύει τόσο πολύ στις startups. Ειδικά όταν μια startup είναι στα αρχικά της στάδια, σίγουρα έχει σημασία ένας υποψήφιος εργαζόμενος να έχει σχετική εμπειρία, αλλά περισσότερη σημασία έχουν χαρακτηριστικά, όπως:

Όρεξη να μάθει νέα πράγματα

Να είναι αυτόνομος και να κάνει πράγματα μόνος του χωρίς πολλή βοήθεια

Δεκτικός στην αλλαγή, καθώς μια startup αλλάζει αρκετά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι άνθρωποι που κάνουν και έχουν τα παραπάνω, μπορούν να πάρουν περισσότερες προαγωγές σε συντομότερο χρονικό διάστημα καθώς και να πάρουν έναν αρκετά καλό τίτλο σε σχετικά μικρή ηλικία.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ως customer support σε μια τεχνολογική startup και αν επιδείξει τα σωστά χαρακτηριστικά να γίνει σύντομα customer support manager ή και να μετελιχθεί σε customer success που είναι ένας σχετικά καινούριος τομέας και πολυζήτητος στις εταιρείες software.

2. Πολλά κατορθώματα στο βιογραφικό σας

Σε μια startup (ειδικά μικρότερη των 10 ατόμων) είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρεις πολύ στην ομάδα σου. Όταν η ομάδα είναι τόσο μικρή πρέπει όλοι να συνεισφέρουν και να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό αλλιώς η startup δε θα προχωρήσει.

Το κάθε μέλος μετράει σε αυτό το στάδιο και ό,τι ενέργεια κάνεις είναι άμεσα μετρήσιμη τόσο από ‘σένα, όσο και από τον/την CEO.

Αυτό σημαίνει πως θα καταφέρεις και περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα (αυτό συνεπάγεται ότι συνήθως θα δουλεύεις και περισσότερες ώρες βέβαια). Δυστυχώς οι περισσότερες ώρες είναι συνήθως αναγκαίες για να καλυφθεί πολύ έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο για τη startup όσο και για τους υπαλλήλους σε επίπεδο εμπειρίας.

Σχεδόν όποιο ρόλο κι αν πάρετε, θα δοκιμάζετε συνεχώς νέα πράγματα, θα βλέπετε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματά τους και θα γεμίζετε το βιογραφικό σας.

Φυσικά αυτό το βιογραφικό θα είναι καλό για επόμενες παρόμοιες εταιρείες, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό σε μια πολυεθνική και πιο παραδοσιακή εταιρεία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MANAGEMENT & LEADERSHIP


3. Ένας νέος τρόπος σκέψης

Στις περισσότερες παραδοσιακές θέσεις εργασίας και ειδικά σε μεγαλύτερες εταιρείες, ένας νέο υπάλληλος πρέπει να ακολουθεί τη διαδικασία και τη πεπατημένη. Συνήθως έχουν ένα στάνταρ τρόπο που κάνουν τις διάφορες ενέργειες σε κάθε τμήμα και ακόμα και μικρές αλλαγές σε αυτούς τους τρόπους είναι δύσκολες και χρονοβόρες.

Σε μια startup καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν διαδικασίες και πεπατημένη, αλλά θα πρέπει να φτιαχτούν απ’ την αρχή.

Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά περνώντας ως νέος υπάλληλος μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθετε πάρα πολλά, ειδικά αν θέλετε αργότερα να κάνετε τη δική σας startup.

Σε μια startup θα πρέπει συνεχώς να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα που δεν έχετε αντιμετωπίσει ξανά και που πολλές φορές ούτε καν φανταζόσασταν ότι υπάρχουν.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα και θέλετε να δείτε πως είναι μια τέτοια εμπειρία, είμαι σίγουρος ότι αναρωτιέστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε να βρίσκετε τέτοιες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο πρώτος και πιο γρήγορος είναι να πάτε στο Facebook group “Startup Jobs in Greece”, να δείτε τις πιο πρόσφατες αγγελίες εργασίας και να κάνετε αίτηση.

Ο δεύτερος είναι να βρείτε τις startups στην Ελλάδα ή τα VC funds στην Ελλάδα και να δείτε απ’ το site τους τις ανοιχτές θέσεις εργασίας.

Αν δεν έχετε κάποια σχετική εμπειρία και τώρα ξεκινάτε την επαγγελματική σας πορεία, μια καλή θέση για αρχή θα μπορούσε να είναι sales αν είστε επικοινωνιακός ή support αν σας αρέσει να εξυπηρετείτε ανθρώπους.

Όπως και να έχει ελπίζω να βρείτε τη θέση και τη startup που σας ταιριάζει, να πάρετε την αντίστοιχη εμπειρία και να προσφέρετε όσο περισσότερα μπορείτε!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

Πώς ένα απλό «To-Do List» μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει το άγχος

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους