5 Πρακτικά Τρικ που Διώχνουν το Άγχος σε Μέρες Πίεσης
Από τη μέθοδο των "5 αισθήσεων" μέχρι το κόλπο με τα memes, όσα μπορούν για λίγο να πάρουν το άγχος από τη μέρα σας
Στην εποχή μας δεν υπάρχει μέρα χωρίς βαθμό δυσκολίας. Κάποιες μέρες, όμως, απλώς δεν αντέχονται. Η εργασιακή πίεση, οι υποχρεώσεις, ο συσσωρευμένος εκνευρισμός τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά μπορούν να κάνουν το άγχος να χτυπήσει κόκκινο να βάλουν σε περιπέτειες την υγεία. Τι μπορεί, λοιπόν, να καταπραΰνει το άγχος, την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ξέφρενη πορεία και κανείς δεν μας επιτρέπει να κάνουμε στάση; (Που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, απλώς η αίσθηση είναι ακριβώς αυτή).
Σύμφωνα με την Jordan Friedman, M.P.H., σύμβουλο διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων και συγγραφέα του βιβλίου «Τhe Stress Manager's Manual» υπάρχουν μερικά τρικ που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να απεγκλωβίζεται από τη στιγμή έντασης και να επανέρχεται με περισσότερες αντοχές για την επόμενη δοκιμασία..
1. Βαθιές ανάσες πριν από κάθε «αναμέτρηση»
Δεν είναι κλισέ, γράφει η Friedman, ούτε συμβουλή – πανάκεια. Το να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος είναι από τα πιο σημαντικά αντίδοτα στις επιθέσεις άγχους. Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση πίεσης, ξεχνούν να παίρνουν βαθιές ανάσες με αποτέλεσμα το σώμα να λαμβάνει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
2. Βρείτε 5 «άδεια» λεπτά μέσα στη μέρα
Η κλινική ψυχολόγος Jennifer Wolkin είναι κατηγορηματική ως προς αυτό: 5 λεπτά της ώρας κατά τα οποία δεν θα παιδεύετε το μυαλό σας με απολύτως τίποτα δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν χρειάζεται καν να φύγετε από τον χώρο εργασίας, αν και θα βοηθούσε. Απλώς μη σκέφτεστε τίποτα. Δεν είναι εύκολο, λέει, γιατί ακριβώς τη στιγμή που αποφασίζετε να κατεβάσετε τον διακόπτη νιώθετε ότι σας έρχονται οι καλύτερες ιδέες, ότι βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα που σας βασάνιζαν μέρες. Όμως, θέλει εκπαίδευση. Τραβήξτε την «πρίζα» και για 5 λεπτά μην σκέφτεστε.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: THE ART & CRAFT OF RESILIENCE 11/02/2020 - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
3. Μη φοβάστε τα memes και τα gifs
Το πιο δύσκολο επαγγελματικό e-mail για την πιο σκληρή προθεσμία, μπορεί να ληφθεί αλλιώς αν συνοδεύεται από ένα έξυπνο meme ή ένα gif. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία τους στο διαδίκτυο, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος για να γελάσει κανείς ή να χαλαρώσει στιγμιαία με μία αστεία εικόνα. Μην τα φοβάστε: αποσυμπιέζουν τις εντάσεις και όπως οτιδήποτε διαθέτει έξυπνο χιούμορ, δημιουργούν αποθέματα ευεξίας και καλής διάθεσης. H εργασιομανία με βοηθούσε να κρατάω το άγχος υπό έλεγχο - τώρα το άγχος είναι η πολλή δουλειά
4. Βάλτε ξυπνητήρι (και) για το διάλειμμα
Οι υποχρεώσεις μπορούν να σας κρατήσουν καθηλωμένους στο γραφείο όλη μέρα. Λάθος. Μπορούν να περιμένουν, το διάλειμμα σας όχι. Για να μην το ξεχνάτε ή το αναβάλλεται με κάτι μικρό που πρέπει να γίνει ακόμη (και τελικά η ώρα έχει πάει 5 το απόγευμα), βάλτε ξυπνητήρι ακόμη και γι' αυτό. Όπως τονίζεται στο βιβλίο της Friedman αυτό δεν είναι επαγγελματική ευσυνειδησία – είναι ένας τρόπος να μπλοκάρετε μυαλό σώμα και ψυχή μέσα σε μία μέρα. Πόσω μάλλον αν το κάνετε σε καθημερινή βάση.
5. Κάντε το πείραμα των 5 αισθήσεων
Στους ψυχολόγους είναι γνωστή ως η μέθοδος 5Χ5. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η ψυχολόγος και συνιδρύτρια του οργανισμού "The Center for Mindful Living", κάθε φορά που κάποιος νιώθει τρομερό άγχος καλό θα είναι να τσεκάρει κάθε μία από τις 5 αισθήσεις του και να ονοματίζει 5 πράγματα που πέφτουν στην «αντίληψη» τους: 5 πράγματα που βλέπει, αγγίζει, ακούει, μυρίζει ή μπορεί να γευθεί. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην άμεση διακοπή των αρνητικών σκέψεων, καθώς το μυαλό επικεντρώνεται στο ζητούμενο της μεθόδου.
- ΑΡΘΡΟ: 10 Σύντομες Συμβουλές από τον Δαλάι Λάμα
- ΑΡΘΡΟ: Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Ενέργεια και Περιβάλλον
- ΑΡΘΡΟ: Οι 10 Κατηγορίες Τοξικών Ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις
- ΑΡΘΡΟ: Are Social Media the Digital 'Word of Mouth'?
- ΝΕΑ: Το ΚΕΣΕΑ στη MySeminars με Σεμινάριο για τη Στρατολόγηση και Επιλογή Στελεχών Επιχειρήσεων
- ΝΕΑ: CIF: Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (Whistleblowers)
- ΝΕΑ: MMC – Σεμινάριο ‘Ψυχικής Ανθεκτικότητας’ με τη Νίκη Κουλούρη στη Λευκωσία στις 11/2/2020
- ΝΕΑ: Moody’s: Επικίνδυνος «Μαύρος Κύκνος» ο Κορωνοϊός
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο
Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα