7 λόγοι που καθιστούν την Επαγγελματική Κατάρτιση θέμα ‘Ζωής και Θανάτου’

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πιστοποιήσεις/Προσόντα/Άδειες,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
7 λόγοι που καθιστούν την Επαγγελματική Κατάρτιση θέμα ‘Ζωής και Θανάτου’

Θα εμπιστευόσουν ένα γιατρό που δεν έχει εκπαιδευτεί στις νέες εξελίξεις της ειδικότητας του τα τελευταία χρόνια; Θα προσλάμβανες ένα αρχιτέκτονα που σχεδιάζει ακόμα με το πενάκι; Θα ανέθετες εργασία σε ένα Marketeer που δεν γνωρίζει από Social Media; Τέτοιες ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν κατά χιλιάδες! Και οι απαντήσεις αναμενόμενες. Όπως απαιτούμε το καλύτερο, το ίδιο απαιτούν και οι πελάτες μας από εμάς!

Η αναγκαιότητα για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα μας αλλά και η συνεχής εκπαίδευσή μας σε αυτόν είναι καθολικά αποδεκτή, πλην όμως υπολείπεται κάτι πολύ σημαντικό για να καταστεί κινητήριος δύναμη της αγοράς. Αυτό είναι η δέσμευση κάθε επαγγελματία να εντάξει τη συνεχή Επαγγελματική Κατάρτιση ως προτεραιότητα στο πρόγραμμα του και όχι απλά στους ρυθμούς ‘όταν βρω χρόνο θα ήταν καλό να παρακολουθήσω αυτό το σεμινάριο!’.

Δείτε πιο κάτω τους 7 σημαντικότερους λόγους για τους οποίους κάθε επαγγελματίας πρέπει να εντάξει τη τακτική επαγγελματική κατάρτιση στη λίστα των υψηλών προτεραιοτήτων του. Η εναλλακτική επιλογή είναι  να αφήσει τον εαυτό του και τον επαγγελματισμό του να εισέλθει σε ένα κύκλο μιζέριας και αμφισβήτησης που θα επιφέρει με ακρίβεια τον επαγγελματικό του αργό θάνατο.

1.      Επιβάλλεται από τα πλείστα Επαγγελματικά Σώματα πλέον για να διατηρήσει κάποιος την ιδιότητα του μέλους σε αυτά. Η συμπλήρωση ενός κατώτατου αριθμού μονάδων Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης καθορίζεται συνήθως από κάθε Επαγγελματικό Σώμα και είναι υποχρεωτική.

2.      Επιβεβαιώνει και πιστοποιεί μια πλήρη και πρόσφατη γνώση του αντικειμένου και της ειδικότητας του επαγγελματία, όπως αναμένει κάποιος να βρει από όλους τους επαγγελματίες στον Τομέα του.

3.      Προστατεύει την αγορά από μη-επαγγελματίες που παραμένουν χωρίς επικαιροποίηση των γνώσεων τους με κίνδυνο να υπάρξουν λανθασμένες ή και επικίνδυνες επιλογές στη καθοδήγηση των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων.

4.      Είναι καθοριστικός παράγοντας στην προσωπική ανέλιξη του κάθε επαγγελματία αφού θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις τελευταίες αλλαγές στην επιχείρηση του και να αναδειχθεί σε ηγετικό μέλος της ομάδας που συμμετέχει ως κομμάτι του οργανισμού που τον εργοδοτεί.

5.      Διατηρεί τον επαγγελματία σε εγρήγορση και κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του στο τομέα και το επάγγελμα εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και τεχνικές. Σπάει τη μονοτονία της επανάληψης και ανανεώνει τον ενθουσιασμό του.

6.      Υποστηρίζει καταλυτικά την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από πολύ νωρίς στο τομέα του κάθε επαγγελματία και όχι ακολουθώντας τους υπόλοιπους πολύ αργότερα. Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ του Καλού Επαγγελματία και του Πρωτοπόρου!

7.      Αυξάνει τη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα του επαγγελματία μέσω της εκμάθησης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών, εργαλείων, λογισμικών και μεθόδων εργασίας καθιστώντας τον είτε πιο επικερδή είτε πιο ανταγωνιστικό στην αγορά του. 

Η σημασία της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση αφού αποτελεί δια-βίου υποχρέωση κάθε επαγγελματία που θέλει να σέβεται την αγορά, τον πελάτη του και κυρίως τον εαυτό του. Ο ρυθμός των αλλαγών σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς είναι πιο ραγδαίος σήμερα από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία και η παραμικρή αδράνεια μπορεί να θέσει εκτός τροχιάς είτε τον επαγγελματία αλλά και ολόκληρες επιχειρήσεις. Αντίθετα, η Συνεχής Ανάπτυξη και κατάρτιση διευρύνει συνεχώς το εκτόπισμα των επιχειρήσεων στην αγορά αλλά και δίνει νέες προοπτικές και ευκαιρίες. 

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συνεργάτης και όχι ως Αντικαταστάτης των Συγγραφέων και Δημοσιογράφων

Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα