Αγορά εργασίας: Το 2024 φέρνει μικρές επαναστάσεις
Τεχνητή νοημοσύνη, ευελιξία, δεξιότητες και νέες αμοιβές - αυτά ζητά η αγορά εργασίας για τη νέα χρονιά
Από την υβριδική εργασία μέχρι τον πολιτισμό, τους μισθούς, τις δεξιότητες και την τεχνητή νοημοσύνη, το επόμενο έτος θα φέρει εργαζόμενους και επιχειρήσεις μπροστά σε μια σειρά από νέες προκλήσεις και τάσεις.
Η αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο χρειάζεται τις νέες δεξιότητες που γίνονται όλο και πιο απαραίτητες καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχούν και οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερη εξατομίκευση. Σε ένα ασταθές οικονομικό τοπίο, οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού προσαρμόζονται με μεγαλύτερο έλεγχο διαχείρισης κόστους, θέτοντας στο επίκεντρο την παραγωγικότητα και τη διατήρηση.
Σε μια ζωντανή συζήτηση διαδικτυακού σεμιναρίου, πέντε ειδικοί της Mercer Workforce μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού για το επόμενο έτος. «Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν για το πού κατευθύνεται η ατζέντα του HR», δήλωσε ο David Guazzarotto, επικεφαλής του Digital HR and Technology Advisory της Mercer Pacific και οικοδεσπότης της συζήτησης.
Υβριδική εργασία: Ήρθε η ώρα για μια πιο ευέλικτη νοοτροπία
Ο Andrew Lafontaine, επικεφαλής της Mercer Strategy & Growth Leader, στοιχηματίζει στην επαναφορά της ευελιξίας. Ωστόσο, αντί να καλεί τους εργοδότες να είναι πιο ευέλικτοι, πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να διαμορφώσουν την θέση τους όσον αφορά την εργασία από το σπίτι.
«Από την πανδημία, οι εργοδότες έπρεπε να συναντούν τους εργαζομένους εκεί που βρίσκονται», είπε. «Οι πολιτικές για την επιστροφή των ανθρώπων στα γραφεία δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα είχαν πολύ μικρή επιτυχία. Ας απομακρυνθούμε λοιπόν από αυτό και ας σκεφτούμε πώς πρέπει να είναι οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συμβιβασμούς και κίνητρα. Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι το 85% θα ήταν θετικό για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ακόμα κι αν απαιτούνταν να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα – και ο Lafontaine λέει ότι αυτό είναι το είδος αλλαγής νοοτροπίας που απαιτείται για να ενθαρρύνει τη προσωπική συνεργασία και την καινοτομία.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Ο πολιτισμός θα απελευθερώσει το δυναμικό του εργατικού δυναμικού
Η επικεφαλής της Mercer Employee Experience and Culture, May Lee, δήλωσε ότι η επαναρρύθμιση της ευελιξίας θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ισότητας σε όλο το εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει ανάγκη να παρέχεται δίκαιη πρόσβαση στην ευελιξία σε μια σειρά διαφορετικών ρόλων. Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν πού, πότε και πώς θα εργαστούν, και η πρόταση αξίας των εργαζομένων θα πρέπει να παρέχει μια συνεπή και δίκαιη προσέγγιση για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας βασισμένης στην εμπιστοσύνη.
«Ο πολιτισμός προσδιορίστηκε ως κρίσιμη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις στην Έκθεση Global Talent Trends 2023 της Mercer και θα περίμενα ότι αυτό θα συνεχιστεί», διευκρίνισε. «Σε τελική ανάλυση, η εστίαση στον πολιτισμό είναι ένας τρόπος διαχείρισης του κινδύνου – επειδή τελικά η κακή συμπεριφορά ή η παραβίαση επανέρχεται στο ζήτημα του πολιτισμού».
Η Mercer People Risk Report 2023 διαπίστωσε ότι η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων και η μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας είχαν βρεθεί σε υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη φέτος σε σχέση με πέρυσι, αντανακλώντας μεγαλύτερους κινδύνους για τους εργαζομένους.
«Πολλή από τη δουλειά μας φέτος έχει επικεντρωθεί στον επαναπροσδιορισμό των προτάσεων αξίας των εργαζομένων για οργανισμούς που παλεύουν με την υβριδική εργασία και την ευελιξία, ως ακρογωνιαίο λίθο της κουλτούρας και των τρόπων εργασίας», είπε η Lee.
Η μεταβαλλόμενη μορφή της εργασίας απαιτεί μια νέα προσέγγιση στις ανταμοιβές
Η Chi Tran ηγείται της έρευνας μισθών και της επιχείρησης δεδομένων της Mercer, οπότε και είναι σε θέση να δει τη φυσική αλλαγή στα πρότυπα αμοιβών. Με βάση αυτή την εμπειρία, εκτιμά ότι μια νέα προσέγγιση στις ανταμοιβές είναι αναπόφευκτη.
«Αυτό που λειτούργησε για ένα εργατικό δυναμικό πριν από την πανδημία, δεν πρόκειται να αποδώσει άλλο», τόνισε. «Εκτός από τον μεγαλύτερο έλεγχο κόστους, τα ζητήματα εναλλαγής και διατήρησης ταλέντων και οι υψηλότερες πιέσεις κόστους διαβίωσης, ο κόσμος θα έχει αλλαγές στη γνωστοποίηση των αμοιβών μεταξύ διαφορετικών φύλων το επόμενο έτος».
Ενδεικτικά, η Έρευνα Συνολικών Αποδοχών του 2023 της Mercer διαπίστωσε ότι η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού των μισθών για την Αυστραλία το 2024 είναι 4% και 3,9% στη Νέα Ζηλανδία, υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία – αλλά οι προθέσεις προσλήψεων είναι πιο προσεκτικές το επόμενο έτος.
«Η διατήρηση θα είναι το επίκεντρο, πράγμα που σημαίνει ότι δίνεται προτεραιότητα στα οφέλη των εργαζομένων γύρω από τις επαγγελματικές διαδρομές και την αναβάθμιση δεξιοτήτων», παρατήρησε. «Βλέπουμε την άνοδο της κουλτούρας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής -το περίφημο life balance-, με περισσότερα προγράμματα ευελιξίας και υγείας και ευεξίας που καλύπτουν όλα τα δημογραφικά στοιχεία», είπε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Ταχύτατη μετάβαση από τις θέσεις εργασίας στις δεξιότητες
Η διευθύντρια Anne Le Blanc ειδικεύεται στο να βοηθά τους πελάτες να εξελιχθούν σε εταιρείες που στηρίζονται σε δεξιότητες. Το μεγάλο της στοίχημα για το 2024 είναι να λύσει την έλλειψη ταλέντων, χτίζοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται από μέσα.
«Ενώ οι προθέσεις πρόσληψης αμβλύνονται λίγο, αυτό στην πραγματικότητα οδηγεί στην ανάγκη να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τους υπάρχοντες υπαλλήλους – ειδικά όπως μας λένε τα δεδομένα της Mercer, το 77% των εργοδοτών εξακολουθεί να αναφέρει δυσκολία να βρει αυτό που χρειάζεται», λέει.
Η έρευνα της Mercer προτείνει επίσης ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι ένας οικονομικός μοχλός διατήρησης. «Εμπορικά είναι λογικό να επενδύσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσα στην ομάδα σου», λέει.
Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον των θέσεων εργασίας αναφέρει ότι 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαλειφθούν έως το 2027 – και 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Αυτό θα επιταχύνει επίσης την ανάγκη για περιστροφή της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
«Η Νο. 1 πρόκληση για τη μεταμόρφωση είναι η έλλειψη ικανότητας και δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού, ωστόσο μόνο δύο στους πέντε επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού γνωρίζουν τις δεξιότητες που υπάρχουν στην επιχείρησή τους», εξηγεί η Le Blanc. Αναφέρεται, μάλιστα, στο ότι η ανάπτυξη της ωριμότητας των δεξιοτήτων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε ηγέτη ανθρώπινου δυναμικού το 2024, επειδή είναι το πρώτο βήμα για το μέλλον.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο καλύτερος υπάλληλος ανθρώπινου δυναμικού που θα προσληφθεί το 2024
Σε μόλις 12 μήνες, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει μέρος της καθημερινής εργασίας για πολλούς οργανισμούς. Μια πρόσφατη έρευνα της Gartner έδειξε ότι το 76% των ηγετών ανθρώπινου δυναμικού πιστεύει ότι ο οργανισμός τους θα μείνει πίσω εάν δεν υιοθετήσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.
Ο Jarend Cameron ηγείται της συμβουλευτικής ομάδας Ψηφιακού Ανθρώπινου Δυναμικού και Τεχνολογίας της Mercer στη Νέα Ζηλανδία. Λέει ότι υπάρχουν ορισμένες πολύ σαφείς περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο HR, συμπεριλαμβανομένων των εύκολων κερδών αποτελεσματικότητας, όπως η σύνταξη περιγραφών θέσεων εργασίας και οι διαφημίσεις εργασίας.
«Καθώς συλλέγουμε την πολυπλοκότητα του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, βλέπουμε ότι τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί μπορούν να απαντούν σε κοινές ερωτήσεις ή να καθοδηγούν την εξατομικευμένη μάθηση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας», εξηγεί.
Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί μια ισχυρή βάση με δεδομένα σχετικά με τις δεξιότητες ταλέντων, τη σταδιοδρομία και την αρχιτεκτονική εργασίας.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να αναλύσουν δεδομένα σχετικά με την κατανόηση της εμπειρίας των εργαζομένων, τους λόγους για τους οποίους φεύγουν οι υπάλληλοι ή πώς μοιάζει η εταιρική τους κουλτούρα», προσθέτει ο Cameron. «Όλοι αυτοί είναι τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει μεγάλη αξία».
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η Κύπρος, με τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης
Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες