Αποφασιστικότητα και Αυτοπεποίθηση: 8 τρόποι να τις αναπτύξετε;
Η “Αποφασιστικότητα” και η “Αυτοπεποίθηση” είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Δεν μπορεί η μία να υπάρξει χωρίς την άλλη. Δεν γίνεται να είμαστε αποφασιστικοί στη ζωή μας, εάν δεν πιστεύουμε σε εμάς, στις απόψεις μας, στην κρίση μας, στα συναισθήματα μας.
Από την άλλη, όμως, είναι έννοιες που δεν ορίζονται ποσοτικά, ούτε είναι σε θέση να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα εφ’ όρου ζωής. Έχουν και αυτές τα σκαμπανεβάσματα τους ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι να μπορούμε να διατηρούμε από αρκετά νωρίς έναν κεντρικό άξονα σε σχέση με την αυτοεκτίμηση μας, ο οποίος θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς μας.
Για αυτό τον λόγο ας προσπαθήσουμε όλοι και όλες να “θρέψουμε” την Πίστη στον Εαυτό μας, για να είναι πιο εύκολο στην πορεία της ζωής μας να αντιμετωπίσουμε την Όποια συνθήκη, την Όποια δυσκολία, το Όποιο δίλημμα, την Όποια εσωτερική σύγκρουση…!!
Πώς;
Γνωρίζοντας τον εαυτό μας καλύτερα. Ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε, τι θέλουμε, τι μας προσφέρει χαρά, ηρεμία, στεναχώρια, απογοήτευση, τι μας ενοχλεί, τι μας κινητοποιεί, κ.ο.κ. Για να πετύχει, όμως, αυτό το task θα ήταν προτιμότερο να απομακρυνθούμε από τις επιρροές των τρίτων και τις λογοκρισίες, για να καταλάβουμε εμείς πραγματικά ποιοι είμαστε και όχι πως θέλουν να μας βλέπουν οι άλλοι!
Απέφευγε τους ανθρώπους, που σε “δηλητηριάζουν” με συνεχείς επικρίσεις και σου ενισχύουν την αμφιβολία απέναντι στον εαυτό σου. Πέρα, όμως, από αυτούς τους ανθρώπους, την ίδια δουλειά ενδέχεται να κάνουν και “οι επικριτικές εσωτερικές φωνές”. Αυτές πρέπει να αντικατασταθούν μόνο από θετικές και αυτό, για να επιτευχθεί, θέλει διαρκή προσπάθεια και εξάσκηση. Αρχικά, κατανοούμε τον λόγο, που ενώ θέλουμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, αυτές οι “αρνητικές φωνές” έχουν στοιχειώσει τον νου και την καρδιά μας. Αφού απαντήσουμε στο “γιατί”, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα, για να τις απομακρύνουμε από τις ζωές μας!
Κατέγραψε κάτι στο οποίο έχεις ταλέντο και έφεση, κάτι με το οποίο σου αρέσει να ασχοληθείς, γιατί σου δίνει χαρά και ικανοποίηση, καλλιέργησε το και ασχολήσου με αυτό, χωρίς αναβολές και δεύτερες σκέψεις. Εάν δεν το έχεις ακόμη εντοπίσει και δυσκολεύεσαι, πειραματίσου με ό,τι σου χτυπάει στο μάτι, σε προσελκύει να εντρυφήσεις σε αυτό και σε καμία περίπτωση μην σκεφθείς την αποτελεσματικότητα και την έκθεση σου στους τρίτους!
Σταμάτα να μην πιστεύεις σε εσένα, επειδή και οι γύρω σου δεν πιστεύουν. Να αισθάνεσαι καλά, όταν εσύ έχεις αισιοδοξία και οι άλλοι είναι αρνητικοί σε αυτό. Να καμαρώνεις και να μην ντρέπεσαι, εάν διακρίνεσαι σε κάτι. Μην πιστέψεις ούτε για μία στιγμή, ότι δεν καταλαβαίνεις κάποια πράγματα, επειδή οι άλλοι δεν μπορούν και εκείνοι να τα καταλάβουν!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φρόντισε τον εαυτό σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Κόψε το κάπνισμα, βάλε στην καθημερινή σου διατροφή υγιεινά φαγητά, κάνε γυμναστική, πήγαινε μία βόλτα με αγαπημένα άτομα, διοργάνωσε μία εξόρμηση στη φύση, αγόρασε κάτι που θα σου δώσει χαρά!
Διώξε μακριά την όποια “τελειομανία” που σε διακατέχει. Ποτέ δεν θα καταφέρεις να κατακτήσεις την κορυφή, πάντα θα υπάρχει το κάτι παραπάνω να κάνεις για να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου, συνέχεια θα αισθάνεσαι “λίγος και λίγη” συγκριτικά με τους γύρω σου. Η απογοήτευση είναι εχθρός της αυτοπεποίθησης!
Διαφύλαξε την αυτοπεποίθηση σου από τους εξωγενείς παράγοντες, θέτοντας μέσα σου κάποια συγκεκριμένα όρια. Για παράδειγμα: “Δεν θα χαθώ από τους φίλους μου, όταν θα κάνω σχέση”, “Θα πάω γυμναστήριο, όσο δύσκολη μέρα κι αν είχα στη δουλειά”, “Θα πάω για καφέ έστω μία φορά την εβδομάδα, όσο κι αν δυσκολεύομαι οικονομικά”, κ.ο.κ.
Μην υπερ-τονίζεις τις λάθος επιλογές, που έχεις κάνει. “Συγχώρεσε” τον εαυτό σου κατανοώντας αρχικά τους λόγους αυτών των επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τελειότητα στην ανθρώπινη ζωή και προσπαθώντας να διορθώσεις βήμα προς βήμα όλα τα κακώς κείμενα!
Share:
Διαβάστε Επίσης
Καθώς το 2025 προχωρά, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και ευκαιρίες.
Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά οι νέες προκλήσεις που έρχονται