Ασφάλιση Περιουσίας: Πότε θα βάλουμε μυαλό
Ως μόνιμο επιχείρημα ακούγεται η φράση «σε μένα θα τύχει;» στις συζητήσεις για ασφάλισης περιουσίας – όπως και για άλλους κινδύνους της καθημερινότητας. Η συχνότητα και η σφοδρότητα σε επίπεδο φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής το τελευταίο διάστημα δεν είναι παράγοντες που απλά βάζουν σε δεύτερες σκέψεις αλλά αποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη πρόληψης.
Είναι γεγονός πως στον δημόσιο διάλογο, και με αφορμή το υψηλό κόστος διαβίωσης (φόροι, υποχρεώσεις, μειωμένη αγοραστική δύναμη), αρκετοί πιστεύουν πως η ασφάλιση κατοικίας, για παράδειγμα, αποτελεί πολυτέλεια. Κι όμως υπάρχουν συμβόλαια που μπορεί να ξεκινούν κάτω του ενός ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχουν 6,5 εκ. σπίτια από τα οποία το 70% είναι ιδιόκτητα, τα στοιχεία όμως δείχνουν πως είμαστε υποασφαλισμένοι… καθώς εκτιμάται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Μην έχοντας λοιπόν την εμπειρία από ένα ακραίο γεγονός, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί, θεωρούμε δηλαδή μικρή την πιθανότητα εκδήλωσής του. Αυτό μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι η ασφάλιση είναι περιττή δαπάνη
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Δεν κινδυνεύουμε μόνο από σεισμούς και πλημμύρες
Ευκταίο είναι φυσικά να μην υπάρχει κάποιο δυσάρεστο φυσικό φαινόμενο, ωστόσο μια κατοικία μπορεί να πληγεί από διάφορα περιστατικά: Ηλεκτρολογικές βλάβες, διαρροή/θραύση σε σωληνώσεις, έκρηξη, πυρκαγιά, διάρρηξη και κλοπή ή φθορές από προσπάθεια παραβίασης κλπ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστηρίου πρέπει να γίνει με προσοχή, ύστερα από ανάλυση για το είδος των κινδύνων που ελλοχεύουν στην κατοικία ή ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο που βρίσκεται εντός.
Αιτίες Ζημιών
Όσον αφορά το μέρος της έρευνας για τις αιτίες των ζημιών, για τις περισσότερες σε πλήθος αναφέρονται ως αίτια οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και οι θραύσεις σωληνώσεων. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων συγκεντρώνει το αίτιο της φωτιάς.
Η φωτιά λοιπόν αποκαλείται, και όχι τυχαία, ο βασιλιάς των κινδύνων. Ακριβώς λόγω της ιδιότητας του κινδύνου να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και εν δυνάμει να μπορεί αν καταστρέψει ολόκληρα σπίτια, εργοστάσια κάποιες φορές ολόκληρους οικισμούς ή πόλεις. Στη Κύπρο, είναι πολλές γνωστές επιχειρήσεις που τινάχτηκαν οικονομικά στο αέρα μετά από κάποια πυρκαγιά που δεν καλυπτόταν επαρκώς από ασφάλιση.
Στη Κύπρο, η ασφαλιστική συνείδηση είναι χαμηλη, με τη πλειοψηφία των συμβολαίων να αφορά ‘αναγκαστικές’ ασφαλίσεις από τις τράπεζες που διατηρούν τη περιουσία ως ενυπόθηκη εξασφάλιση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα είδη ασφάλισης όπως ζωής, ατυχημάτων κτλ. Κάποιοι άλλοι κίνδυνοι έρχονται ως υποχρεωτικά ασφαλίσιμοι, βάσει Νόμου, όπως είναι η Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη.
Ως πότε θα διακινδυνεύουμε τους κόπους μιας ζωής για μια χούφτα …ευρώ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: 5 Τοξικές συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεσαι από τους άλλους
- ΑΡΘΡΟ: 10 Tips για να στέλνετε επαγγελματικά Emails εξυπηρέτησης πελατών!
- ΑΡΘΡΟ: 10 χαρακτηριστικά που έχουν οι πετυχημένοι επιχειρηματίες. Αντέχεις να γίνεις σαν κι αυτούς;
- ΑΡΘΡΟ: Πως θα επιβιώσει ένας πωλητής στο επιχειρείν της Covid εποχής;
- ΝΕΑ: Υφυπουργός Καινοτομίας: Εντός Ιουλίου η προκήρυξη διαγωνισμού για δίκτυο 5G
- ΝΕΑ: 426 OnLine Σεμινάρια κατέγραψε η MySeminars από το ξεκίνημα του Lockdown
- ΝΕΑ: Huawei-5G: STOP από Βρετανία και Περιορισμοί από Γαλλία βάζουν φρένο στη ξέφρενη ανάπτυξη του 5G
- ΝΕΑ: Eurostat: Καθολική η χρήση των Social Media από τους νέους της Κύπρου
- ΝΕΑ:MySeminars: 1000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε σεμινάρια, αξίας €374,000 αυτό το εξάμηνο
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων κάθε σύγχρονης επιχείρησης.
Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση