Το ΒΙΜ κατακτά τον πλανήτη! Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικό το BIM για Δημόσια Έργα;
Όταν μιλάμε για τη μεθοδολογία BIM, αναφερόμαστε σε μια νέα και πολύ τεχνολογικά προηγμένη μορφή εργασίας. Όμως, αν προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για το BIM, θα παρατηρήσουμε ότι μιλάμε πάντα στον μέλλοντα: "σε 10 χρόνια όλοι θα ..." ή "αυτή είναι η μεθοδολογία του αύριο." Δεν είναι αυτή η μεθοδολογία υποχρεωτική σήμερα; Και αν όχι, πότε θα γίνει; Για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρώτο από αυτά τα ερωτήματα, παρακάτω περιγράφουμε πώς αντιμετωπίζεται το BIM παγκοσμίως.
Ισπανία
Η περίπτωση της Ισπανίας είναι κάπως περίεργη, δεδομένου ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, η εφαρμογή του BIM είναι ελλιπής. Από το 2018, αυτή η μεθοδολογία εργασίας είναι υποχρεωτική για δημόσια έργα άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν γίνει σχέδια για τη μετάβαση σε μια νέα φάση αλλά, αυτά τα σχέδια προχωρούν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.
Η χώρα αυτή βασίζεται σε πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Δημόσιων Έργων και Μεταφορών για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους τεχνικούς να εφαρμόζουν το BIM με πιο τακτικό τρόπο. Οδηγίες εκπαίδευσης και διάδοσης επίσης αναπτύσσονται στο παρόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ BIM
Ευρώπη
Η περίπτωση της Ευρώπης γενικότερα είναι κάπως πιο προηγμένη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία της ηπείρου σε ό,τι αφορά τη χρήση του BIM. Αυτές οι περιοχές άρχισαν να εφαρμόζουν το BIM νωρίτερα, εξηγώντας γιατί έχουν φτάσει σε μια πιο προηγμένη και στενά ρυθμιζόμενη φάση ανάπτυξης. Στο ΗΒ, το BIM είναι υποχρεωτικό για κάθε δημόσιο έργο.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά στη Γερμανία, τη Γαλλία, και την Ιταλία. Το Παρίσι ώθησε για το λεγόμενο "Σχέδιο Ψηφιακής Μετάβασης για την Κατασκευή", το οποίο στοχεύει στην πλήρη εφαρμογή της μεθοδολογίας BIM σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2022. Η περίπτωση της Γερμανίας είναι κάπως διαφορετική, καθώς ήδη βασίζονται και ακολουθούν το βρετανικό μοντέλο εφαρμογής, και επίσης επειδή οι ιδιωτικοί πελάτες είναι αυτοί που ζητούν BIM, μερικές φορές ακόμα και υπερβαίνοντας τα αιτήματα της κυβέρνησης. Η Ιταλία ολοκλήρωσε μια αρχική φάση εφαρμογής το 2022 για σχεδόν όλα τα έργα αλλά, σύμφωνα με τα σχέδια της, μόνο το 2025 θα γίνει τελικά υποχρεωτική η χρήση της ακόμη και για έργα με προϋπολογισμό μικρότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Νότια Αμερική
Η μεθοδολογία BIM έφτασε στη Νότια Αμερική κάπως αργά, και γι' αυτό η εφαρμογή της ήταν λίγο πιο δύσκολη. Ωστόσο, χάρη στη γρήγορη μάθηση και καινοτομία, η εγκατάσταση προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Χώρες όπως η Κολομβία, το Περού, και η Χιλή είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εφαρμογή του BIM. Αυτές οι χώρες ήδη διαθέτουν πλατφόρμες που προωθούν το BIM, όπως το Σχέδιο BIM του Περού ή το στρατηγικό σχέδιο "Build 2025" της Χιλής.
Χώρες όπως η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ ή η Κόστα Ρίκα είναι ένα ξεχωριστό περίπτωση. Εκεί, η εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας δεν προχωρά τόσο γρήγορα, και η εισαγωγή του BIM στη χώρα ήταν δύσκολη.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σχετικά με την εφαρμογή του BIM, βρίσκουμε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, ή το Μεξικό, που έχουν εργαστεί σκληρά στην κατάρτιση και δημιουργία ευαισθητοποίησης, αλλά έχουν βιώσει μια σχετικά αργή εξέλιξη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ BIM
Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα σαφές επιτυχημένο παράδειγμα. Είναι πρωτοπόροι και δημιουργοί αυτής της μεθοδολογίας, και ως εκ τούτου, είναι η πιο προηγμένη χώρα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του BIM. Μπορούν να βασίζονται σε χρόνια εμπειρίας χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, και θεωρούνται οι τρέχοντες ηγέτες. Ο Καναδάς, ενώ βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, προχωρά πολύ γρήγορα, χάρη στην εγγύτητά του με τους γείτονές τους.
Η περίπτωση της Αυστραλίας είναι λίγο διαφορετική. Χάρη στη σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στην εφαρμογή. Γι' αυτό τα μεγάλα δημόσια έργα στην Αυστραλία ήδη υλοποιούνται με τη μεθοδολογία BIM, και η χρήση της σε αρχιτεκτονικά έργα γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη.
Share:
Διαβάστε Επίσης
The advent of 3D visualization has revolutionized industries, particularly in construction, architecture, and design.
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον ένα αφηρημένο ζήτημα για το μέλλον