Βιοκλιματική αρχιτεκτονική: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Κατασκευές/Construction,⠀
Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες/Σχεδιαστές,⠀
Πηγή: Noupou.gr
Βιοκλιματική αρχιτεκτονική: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική ασχολείται με το σχεδιασμό κτιρίων, τα οποία βρίσκονται σε αρμονία με το τοπικό κλίμα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για μία τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αφού το ενδιαφέρον για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ποιες είναι οι τεχνικές που αξιοποιεί, καθώς και ποιες είναι οι βασικές αρχές της.

Τi είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι μια καινοτόμα αρχιτεκτονική προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται στην κατασκευή κτιρίων, τα οποία εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και με το τοπικό κλίμα, αξιοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Το concept των βιοκλιματικών κτιρίων έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και μερικά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Green Properties, και αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως το Miller Hull Partnership, να επικεντρώνονται στα βιοκλιματικά και φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια.

Τα βιοκλιματικά σπίτια δεν είναι μόνο ‘πράσινα’, έχουν και μοναδικό design, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους, η οποία προσαρμόζεται στο σημείο όπου κτίζεται. Οπότε, κανένα σπίτι δεν είναι το ίδιο με το άλλο!


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ


Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική επικεντρώνεται στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του κτιρίου από τον ήλιο, την εσωτερική και εξωτερική σκίαση, τη θερμομόνωση, και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω διαφόρων τεχνικών, όπως:

  1. Η χρήση συστημάτων σκίασης (Πέργκολες, τέντες, σκέπαστρα).

  2. Η χρήση θερμομόνωσης.

  3. Η σωστή χωροθέτηση του κτιρίου.

  4. Η κατασκευή του κτιρίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευάερο και ευήλιο.

  5. Η χρήση τοπικών δομικών υλικών.

  6. Η αξιοποίηση τεχνικών δόμησης που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

  7. Ο σωστός προσανατολισμός των χώρων και των παραθύρων.

  8. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  9. Η φύτευση δέντρων και φυτών.

Οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής

Παρακάτω, θα δούμε πιο αναλυτικά μερικές από τις βασικότερες αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και τους τρόπους με τους οποίους υλοποιούνται.

Αξιοποίηση του ήλιου

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι η αξιοποίηση της θερμότητας που προσφέρει ο ήλιος. Για να επιτευχθεί αυτό, ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να έχει μελετήσει και κατανοήσει το τοπικό κλίμα, ώστε να σχεδιάσει ένα κτήριο, το οποίο θα βασίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο σε συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Έτσι, σε κάποιο θερμό κλίμα, ένα βιοκλιματικό κτίριο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να έχει φυσική σκίαση και να είναι ευάερο. Αντίθετα, σε κάποιο ψυχρό κλίμα η θερμομόνωση και τα παράθυρα που κοιτάνε προς το νότο βοηθούν στη διατήρηση θερμότητας, χάρη στον ήλιο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ BIM, REVIT


Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αφού πρόκειται για μία πρακτική που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος. Αντί λοιπόν για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι το πετρέλαιο, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά, ηλιακούς σωλήνες, και γεωθερμικά συστήματα. Επίσης, γίνεται σωστός προσανατολισμός του σπιτιού, ώστε η ύπαρξη άπλετου φυσικού φωτός να μειώνει τη χρήση του τεχνητού.

Σωστός προσανατολισμός του κτιρίου

Ο σωστός προσανατολισμός του σπιτιού είναι μία από τις κεντρικότερες αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Με βάση το βιοκλιματικό σχεδιασμό, ένα κτίριο θα πρέπει να είναι στραμμένο προς το Νότο, αφού η θέση του ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες του επιτρέπει να μπαίνει μέσα στο σπίτι, ζεσταίνοντάς το. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει φυσικά να υπάρχουν παράθυρα σε αυτή τη μεριά του σπιτιού. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο αέρας που μπαίνει από τη βόρεια πλευρά του σπιτιού, κρατάει το σπίτι δροσερό.

Χρήση τοπικών δομικών υλικών

Για την κατασκευή κτιρίων, πολλές φορές χρησιμοποιούνται υλικά, τα οποία έχουν εισαχθεί από μακρινές χώρες, με αποτέλεσμα να σπαταλάται πολλή ενέργεια για τη μεταφορά τους και να έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό δεν ισχύει στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση τοπικών υλικών, τα οποία είναι και η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Αν απαιτείται να γίνει εισαγωγή υλικών για την κατασκευή του σπιτιού, τότε προτιμώνται υλικά που προέρχονται από κοντινές χώρες. Παράλληλα, γίνεται και χρήση ανακυκλωμένων υλικών, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή νέων υλικών, η οποία έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική ανοίγει το δρόμο για το βιώσιμο σχεδιασμό κτιρίων, εξασφαλίζοντας ότι αξιοποιείται στο έπακρο η φυσική θερμότητα και ο αέρας. Έτσι, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και οδηγεί σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από πρακτικές της κυπριακής καθημερινότητας  περασμένων δεκαετιών

Οι αρχές Κυκλικής Οικονομίας δεν κάτι καινούριο, ούτε επινόηση της τελευταίας δεκαετίας.

Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.