Deloitte: Σημείο Καμπής η Βιώσιμη Διατροφή για όλο τον Πλανήτη

Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα,⠀
Deloitte: Σημείο Καμπής η Βιώσιμη Διατροφή για όλο τον Πλανήτη

Η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων δεν είναι απλώς μια οικολογική επιλογή, αλλά μια επένδυση στην οικονομία, την υγεία και την ευημερία της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Deloitte, που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη COP29, οι βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία μπορούν να άρουν 300 εκατομμύρια ανθρώπους από την υποσιτισμό και να ενισχύσουν τις θρεπτικές ανάγκες άλλων 1,6 δισεκατομμυρίων έως το 2070.

Η Οικονομική και Κοινωνική Διάσταση της Βιωσιμότητας

Η έκθεση «Turning Point: Feeding the World Sustainably» αναδεικνύει πως η αναδιάρθρωση του τρόπου παραγωγής τροφίμων μπορεί να προσθέσει $121 τρισεκατομμύρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ και να μειώσει τις τιμές των τροφίμων κατά 16%. Αυτή η αλλαγή δεν θα ωφελήσει μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η εστίαση στη βιώσιμη γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει τροφή για τους 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αναμένεται να ζουν στον πλανήτη έως το 2070, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Η Jennifer Steinmann, επικεφαλής της Deloitte Global Sustainability, τόνισε την επείγουσα ανάγκη δράσης, σημειώνοντας ότι η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα κοστίσει $190 τρισεκατομμύρια έως το 2070. Η επένδυση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική αναγκαιότητα.

Ο Κίνδυνος της Αδράνειας

Η συνέχιση των παλαιών μεθόδων παραγωγής τροφίμων απειλεί να αυξήσει την πείνα και να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες κοινότητες. Οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων κατά $13 τρισεκατομμύρια, ενώ οι επιπτώσεις στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες τροφίμων εκτιμώνται στα $12 τρισεκατομμύρια. Ο Randy Jagt, επικεφαλής της Deloitte Global Future of Food, προειδοποιεί ότι η παγκόσμια «πολυκρίση» στο σύστημα τροφίμων απαιτεί άμεσες, ριζικές αλλαγές.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Προτάσεις για τη Βιώσιμη Μετάβαση

Η Deloitte προτείνει πέντε βασικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες:

  1. Καινοτομία στη γεωργία: Η χρήση τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

  2. Προστασία φυσικών πόρων: Διατήρηση του εδάφους και των υδάτων για τις μελλοντικές γενιές.

  3. Μείωση εκπομπών: Επένδυση σε πρακτικές που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή.

  4. Βιώσιμες επιλογές καταναλωτών: Ενίσχυση της συνείδησης για την υπεύθυνη κατανάλωση.

  5. Κυκλική οικονομία: Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

Η έκθεση της Deloitte αποτελεί κάλεσμα για συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες. Η βιώσιμη διατροφή δεν είναι μόνο ένας τρόπος να θρέψουμε τον πλανήτη, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, υγιή και ανθεκτικό. Οι λύσεις υπάρχουν· το ερώτημα είναι αν έχουμε τη βούληση να τις εφαρμόσουμε.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από πρακτικές της κυπριακής καθημερινότητας  περασμένων δεκαετιών

Οι αρχές Κυκλικής Οικονομίας δεν κάτι καινούριο, ούτε επινόηση της τελευταίας δεκαετίας.

Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.