Διαχείριση Ανατροπών (disruption) για Ανάπτυξη Ηγεσίας: Πειραματισμός, Υιοθέτηση και Αριστεία

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Διεύθυνση & Ηγεσία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Διαχείριση Ανατροπών (disruption) για Ανάπτυξη Ηγεσίας: Πειραματισμός, Υιοθέτηση και Αριστεία


Ζούμε σε μια εποχή όπου η «ανατροπή» (disruption) δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Νέες τεχνολογίες, ριζικές κοινωνικές μεταβολές και γεωπολιτικές αναταράξεις μεταμορφώνουν διαρκώς την αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις και τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τους μελλοντικούς ηγέτες. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, δεν αρκεί να είσαι καλός διαχειριστής της αλλαγής – πρέπει να γίνεις και δημιουργός ευκαιριών μέσα από αυτή.

Ο Scott Anthony, καθηγητής στο Tuck School of Business του Dartmouth και ειδικός στην «ανατρεπτική καινοτομία», προτείνει έναν νέο τρόπο σκέψης: οι φοιτητές και οι επαγγελματίες οφείλουν να προετοιμάζονται όχι για μία μεμονωμένη ανατροπή, αλλά για ένα διαρκές κύμα μετασχηματισμών. Η προσαρμοστικότητα, η πειραματική σκέψη και η νοοτροπία “και αυτό και το άλλο” (both/and) αντικαθιστούν την παραδοσιακή στρατηγική του “είτε/είτε”.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το “Χαοτικό Μέσο”

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «ανατροπής» που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε. Όπως τονίζει ο Anthony, η είσοδος της AI στη ζωή μας δημιουργεί έναν ενδιάμεσο «χαοτικό» χώρο, όπου οι παλιές μέθοδοι δεν λειτουργούν και οι νέες ακόμα δοκιμάζονται. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πειραματιστούν, να αποτύχουν, να μάθουν και να ξαναδοκιμάσουν.

Σχολές όπως το Tuck έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνουν πρακτικές όπως η επιστροφή σε εξετάσεις με στυλό και χαρτί, διαπροσωπικές συνεντεύξεις αντί για τεστ, και αξιοποίηση της AI σε προσομοιώσεις διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο δεν είναι η αποφυγή της τεχνολογίας, αλλά η ανάπτυξη μιας συνειδητής σχέσης μαζί της.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MARKETING, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ


Η Ανίχνευση του Ορίζοντα και τα “Αδύναμα Σήματα”

Μια από τις πιο πρωτότυπες εκπαιδευτικές πρακτικές που περιγράφει ο Anthony είναι το “Report from the Future”. Οι φοιτητές καλούνται να δοκιμάσουν μία τεχνολογία αιχμής που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξανά — όπως ένα AI εργαλείο, ένα NFT, ή ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας — και να προβλέψουν πώς αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί την επόμενη δεκαετία.

Αυτή η διαδικασία δεν αποσκοπεί στην ακρίβεια της πρόβλεψης, αλλά στην εξοικείωση με την αβεβαιότητα. Οι φοιτητές μαθαίνουν να εντοπίζουν τα λεγόμενα “αδύναμα σήματα” — πρώιμες ενδείξεις μεγάλων αλλαγών — και να τα αξιοποιούν για στρατηγική σκέψη.

Πρακτικές για Απόφαση Μέσα στην Αβεβαιότητα

Ο Anthony ενθαρρύνει επίσης την αξιοποίηση εργαλείων πρόβλεψης (prediction markets), εμπνευσμένων από τις έρευνες του Phil Tetlock για τους «σούπερ-προβλέπτες». Οι φοιτητές καλούνται να διατυπώσουν δημόσια προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα, να τις τεκμηριώσουν, και να τις επανεξετάζουν βάσει νέων δεδομένων. Αυτή η πρακτική καλλιεργεί ευκινησία σκέψης και την ικανότητα λήψης αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας — ένα από τα σημαντικότερα προσόντα για τους ηγέτες του αύριο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Η Ανάγκη για Ένα Νέο Μυαλό

Στην καρδιά της φιλοσοφίας του Anthony βρίσκεται η ανάγκη εγκατάλειψης του παραδοσιακού δυαδικού τρόπου σκέψης (either/or) και η υιοθέτηση μιας παραδοξολογικής νοοτροπίας (both/and). Στο σημερινό περιβάλλον, δεν μπορούμε να επιλέγουμε μεταξύ σταθερότητας ή ευελιξίας — χρειαζόμαστε και τα δύο. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο τεχνικοί ή μόνο ανθρωπιστές — απαιτείται ένας συνδυασμός.

Η εκπαίδευση για την ανατροπή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί τολμηρή σκέψη, δημιουργικότητα και την αποδοχή του ρίσκου. Όμως, όπως δείχνει και η ιστορία, οι μεγαλύτερες καινοτομίες γεννήθηκαν μέσα από την αβεβαιότητα. Οι φοιτητές που θα μάθουν όχι μόνο να αντέχουν, αλλά και να ευδοκιμούν μέσα στο χάος, θα είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τον κόσμο στο επόμενο μεγάλο άλμα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, τα εργαλεία για να ψάχνουν όχι απλώς τον ήλιο πίσω από τα σύννεφα — αλλά τα ουράνια τόξα που γεννιούνται όταν βρέχει και λάμπει ταυτόχρονα.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Από Καλλιτέχνης σε Επιχειρηματίας: Πώς να Μετατρέψεις την Τέχνη σου σε Βιώσιμο Επάγγελμα

Η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα θεωρούνταν για χρόνια ασύμβατες έννοιες.

Η Αξία των Αρχαίων Πολιτισμών στην Εκπαίδευση των Σημερινών Ηγετών

Η αρχαία σοφία από παραδόσεις όπως ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός και ο Ινδουισμός