Διαχείριση Κινδύνου και Ασφάλιση. Οι Ενέργειες για Αποφυγή μιας Οικονομικής Καταστροφής

Ασφαλιστικά,⠀
Επιχειρησιακοί Κίνδυνοι/Κρίσεις,⠀
Διαχείριση Κινδύνου και Ασφάλιση. Οι Ενέργειες για Αποφυγή μιας Οικονομικής Καταστροφής

Μια από τις προκύπτουσες λειτουργίες του θεσμού της ασφάλισης, είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου και ο περιορισμός των ζημιών. Ο περισσότερος κόσμος δε μπορεί να διανοηθεί πως χάρη στο μηχανισμό της μεταβίβασης κινδύνων οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από την επέλευση ασφαλισμένου κινδύνου απαλύνονται. 

Αναγνωρίζοντας ότι οι ανθρώπινοι και οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι, η πρόληψη ζημιάς, ή απώλειας περιουσιακών στοιχείων είναι κοινωνική και οικονομική ανάγκη και η ασφαλιστική βιομηχανία δε μένει απαθής σε αυτό το δεδομένο. 

Η πρόληψη και η ελαχιστοποίηση ζημιών είναι σαφώς ένας αξιέπαινος στόχος καθώς κάθε απώλεια προσθέτει και ένα κόστος στο σύνολο της οικονομίας.

Παρά τον πλούτο που έχουμε σε γνώσεις στο πώς να ελαχιστοποιούμε τις ζημιές ή/και να τις προλαμβάνουμε, φορτία ακόμη χάνονται ανώφελα, πλοία και κτιριακές εγκαταστάσεις υφίστανται άσκοπες ζημιές και ως συνέπεια αμέτρητα επιχειρησιακά έργα ματαιώνονται. Επιπρόσθετα, οι ευθύνες που κάθε άτομο αναλαμβάνει κάτω από οποιαδήποτε ιδιότητα [όπως εργοδότη, διαμεσολαβητή ασφαλίσεων, δικηγόρου, λογιστή, διοικητικού συμβούλου και άλλων επαγγελμάτων, μπορεί να εκθέσει το άτομο αυτό σε ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές σε περίπτωση που κάποιο τρίτο πρόσωπο υποστεί σωματική βλάβη, ή ζημιά σε περιουσιακό στοιχείο του από πράξεις και ενέργειες του ατόμου αυτού, ή υποστεί οικονομική ζημιά σε περίπτωση λήψης επαγγελματικών συμβουλών. 

Γι’ αυτόν το λόγο, άτομα και επιχειρήσεις επιθυμούν να προστατεύονται από την αβεβαιότητα που τους περιβάλλει από πιθανά ατυχήματα ή γεγονότα. 

  1. Γνωρίζουμε όμως το εύρος των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε;
  2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε και να διαχειριστούμε όλους αυτούς τους κινδύνους;
  3. Πως μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειες μας, τις επιχειρήσεις μας από πιθανά ακριβά κονδύλια; 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ TERRAMEDIA INSURANCE INSTITUTE


Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρονται στη διαχείριση των κινδύνων που μας περιβάλλουν; 

Οι δύο ακραίες και δραστικές λύσεις είναι είτε η απομάκρυνση τους, είτε η ανάληψη τους. Στο ενδιάμεσο οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιο ήπιες και αναφέρονται είτε στην ελαχιστοποίηση, είτε την μεταβίβαση τους.  

  • Η απομάκρυνση του κινδύνου προϋποθέτει τη λήψη μέτρων που εξαλείφουν την πιθανότητα οικονομικής καταστροφής, η δε ανάληψη του κινδύνου προϋποθέτει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου παραμένουν στο ίδιο το άτομο, ή την επιχείρηση.
  • Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μέσω ανάληψης προληπτικών μέτρων, σημαίνει τη μείωση της πιθανότητας κάποιου κινδύνου να πραγματοποιηθεί, ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών του. Η άλλη ενδιάμεση λύση είναι να μεταβιβαστεί ο κίνδυνος είτε ολόκληρος, ή μέρος αυτού σε άλλο φορέα που μπορεί να επωμιστεί τις οικονομικές συνέπειες, όπως μια ασφαλιστική εταιρεία. 

Ο θεσμός της ασφάλισης βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Είναι η συλλογική συσσώρευση αποθεμάτων από μια ομάδα ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους και το ασφάλιστρο που πληρώνουν αντικατοπτρίζει την επικινδυνότητα του κινδύνου που μεταβιβάζει το κάθε άτομο στο Κοινό Ταμείο Ασφάλισης, με στόχο το δίκαιο καταμερισμό της οικονομικής ζημιάς.   

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ασφάλιση αποτελεί την κατεξοχήν μέθοδο μεταβίβασης συγκεντρωμένων, τυχαίων και απρόβλεπτων κινδύνων σε μια επιχείρηση (ασφαλιστική εταιρεία) που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ασφαλιστικών καλύψεων κατά των κινδύνων αυτών. Μέσω αυτής της μεθόδου, άτομα ή/και επιχειρήσεις ανταλλάζουν την αβεβαιότητα μιας οικονομικής απώλειας με την βεβαιότητα ενός κόστους που είναι το ασφάλιστρο που καταβάλλεται στην ασφαλιστική εταιρεία για αναπλήρωση ενδεχόμενης οικονομικής ζημιάς που θα οφείλεται σε ασφαλισμένο τυχαίο γεγονός.

Παρόλο που οι παράγοντες που επηρεάζουν την επέλευση και τη συχνότητα εμφάνισης του κινδύνου μπορεί να ελαχιστοποιηθούν, κανένας όμως δεν εγγυάται ότι η ύπαρξη του θα εξαφανιστεί. Ο κίνδυνος πάντα παραμονεύει και αν επέλθει μπορεί να προκαλέσει ουσιαστικές απώλειες τόσο στα άτομα και τις οικογένειες τους, όσο και στις επιχειρήσεις.

Η μεταβίβαση των κινδύνων στην ασφαλιστική εταιρεία, δεν απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από το καθήκον και την υποχρέωση που έχει να διαφυλάει τα περιουσιακά του στοιχεία σαν κόρη οφθαλμού.  

Με βάση αυτο το καθήκον, ο ασφαλισμένος πρέπει πάντοτε να ενεργεί και να συμπεριφέρεται με σύνεση και με τέτοιο τρόπο ως να ήταν ανασφάλιστος και να λαμβάνει και εφαρμόζει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των περιουσιακών του στοιχείων ενάντια των κινδύνων που μελλοντικά μπορεί να του προκαλέσουν οικονομική ζημιά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ




Share:
Διαβάστε Επίσης
Λάθη: Το Μονοπάτι προς την Επιτυχία

Τα λάθη και η αποτυχία, αν και συχνά φοβίζουν και απογοητεύουν, είναι μια φυσική και αναπόφευκτη πτυχή

Ο Ρόλος της Θεωρίας του Χάους στο Σύγχρονο Management

Στο δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της διοίκησης