Έφτασε η ώρα Δήμοι και Κοινότητες να Υιοθετήσουν την Κυκλική Οικονομία με Τεράστια Οφέλη

Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Έφτασε η ώρα Δήμοι και Κοινότητες να Υιοθετήσουν την Κυκλική Οικονομία με Τεράστια Οφέλη

Οι πόλεις μπορούν να το προωθήσουν τη Κυκλική Οικονομία παρέχοντας εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και προωθώντας πρωτοβουλίες για χρήση τους από όλους τους δημότες τους, αλλά η μετάβαση απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

Έχετε ακούσει για την προσέγγιση της ‘τετραπλής συνεργασίας’ (Quadruple Helix); Είναι όταν η ακαδημαϊκή κοινότητα, η βιομηχανία, η κυβέρνηση και η κοινωνία συνεργάζονται για να παρέχουν καινοτόμες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.

Ρίξτε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία από μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: οι πόλεις καλύπτουν το δύο τοις εκατό της επιφάνειας της γης, αλλά οι δραστηριότητες εντός των συνόρων τους καταναλώνουν περισσότερο από το 75% των υλικών πόρων του πλανήτη.

Για πολλούς, η λύση βρίσκεται σε μια ορθή και καλά σχεδιασμένη μετάβαση στη κυκλική οικονομία. Σε αντίθεση με το γραμμικό μοντέλο "παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη", μια κυκλική οικονομία δημιουργεί βιώσιμες κοινωνίες που ανακυκλώνουν και μοιράζονται τους δικούς τους πόρους.


08/11/2023 Σεμινάριο Cypronetwork: Εφαρμογές Κυκλικής Οικονομίας για Εταιρείες Διαχείρισης Αποβλήτων (100% Επιχορηγημένο)


Οι αστικές περιοχές μπορεί να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του νερού και των υλικών. Ωστόσο, οι κυκλικές αρχές προωθούν τη χρήση των πόρων με τρόπο που μεγιστοποιεί την αξία τους ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τα απόβλητα και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι πόλεις μπορούν να προωθήσουν τις κυκλικές πρακτικές παρέχοντας εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και προβάλλοντας πρωτοβουλίες για κοινή χρήση από τους δημότες τους. Ωστόσο, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση και αβεβαιότητα, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν συνηθίσει στο ιφυστάμενο γραμμικό μοντέλο.

Ορισμένα κυκλικά μέτρα απαιτούν προκαταβολικές επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες δαπάνες για τα άτομα και τις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως βάρος, ιδιαίτερα για εκείνους με περιορισμένους οικονομικούς πόρους ή για εκείνους που δεν έχουν αγκαλιάσει ακόμη την ιδέα ενός πλαισίου βασισμένου στην αλληλεγγύη.

Επομένως, πρέπει να εφαρμόσουμε την προσέγγιση της τετραπλής συνεργασίας (Quadruple Helix) εάν θέλουμε το κοινό να κατανοήσει τη σημασία της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία και να συμμετάσχει με επιτυχία σε αυτή τη μετατόπιση. Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης οδηγούν σε μια βαθύτερη κατανόηση της ανάγκης να λάβουμε μέτρα.

Μια κυκλική οικονομία δημιουργεί βιώσιμες κοινωνίες που ανακυκλώνουν και μοιράζονται πόρους.

Ως αποτέλεσμα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα χωρίς τον φόβο της τιμωρίας στην κάλπη.

Για να πείσουμε τους κατοίκους των πόλεων να υιοθετήσουν την κυκλικότητα, είναι κρίσιμο να αγκαλιάσουμε όλες τις προοπτικές και να συμμετάσχουμε σε συνεχή διάλογο μαζί τους. Μπορούν να υιοθετηθούν αρκετές παράλληλες στρατηγικές για να τους κατευθύνουμε προς την υιοθέτηση λύσεων κυκλικής οικονομίας στον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή.


08/11/2023 Σεμινάριο Cypronetwork: Εφαρμογές Κυκλικής Οικονομίας για Εταιρείες Διαχείρισης Αποβλήτων (100% Επιχορηγημένο)


Πρώτα απ' όλα, πρέπει να εκπαιδευτούν για τα οφέλη των λύσεων κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση των αποβλήτων, η διατήρηση των πόρων και η προώθηση της βιωσιμότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δημόσιων εκστρατειών ευαισθητοποίησης, εργαστηρίων και συνεδρίων πληροφόρησης σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι πόλεις μπορούν επίσης να παρέχουν κινήτρα στους πολίτες για να υιοθετήσουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων που ενισχύουν την ανανεώσιμη ενέργεια, την ανακύκλωση και την υιοθέτηση βιώσιμων μέσων μεταφοράς.

Οι δημόσιοι αξιωματούχοι πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνουν τους πολίτες στη διαδικασία σχεδιασμού για την αστική ανάπτυξη, την αρχιτεκτονική και την υποδομή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων και προγραμμάτων συμμετοχής.

Τα προγράμματα κοινοτικής συμμετοχής μπορούν να προωθήσουν λύσεις κυκλικής οικονομίας στο τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορούν να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες της κοινότητας για τον κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και την κοινή χρήση εργαλείων κήπου και εξοπλισμού DIY, προκειμένου να μειώσουν τα απόβλητα και να προωθήσουν βιώσιμα μοτίβα κατανάλωσης.

Τέλος, η ενεργή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ πολιτών, κυβέρνησης και βιομηχανίας είναι ουσιαστική για την προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ η βιομηχανία και η κυβέρνηση πρέπει να είναι διαφανείς και υπόλογες στις ενέργειες και τις πολιτικές τους.

Εάν υιοθετήσουμε αυτές τις στρατηγικές και υποστηρίξουμε τις κυκλικές λύσεις, μπορούμε να προωθήσουμε τον βιώσιμο τρόπο ζωής, να διατηρήσουμε τους πόρους και να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό περιβάλλον για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.


 

Share:
Διαβάστε Επίσης
Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από πρακτικές της κυπριακής καθημερινότητας  περασμένων δεκαετιών

Οι αρχές Κυκλικής Οικονομίας δεν κάτι καινούριο, ούτε επινόηση της τελευταίας δεκαετίας.

Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.