Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το τέλος των πνευματικών δικαιωμάτων;

Καινοτομία/Start Ups,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Προστασία Δεδομένων/Πληροφοριών,⠀
Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το τέλος των πνευματικών δικαιωμάτων;

Το νομικό κενό ανατρέπει τα κεκτημένα στον τομέα με την επέλαση της ΑΙ που κανείς δεν είχε προβλέψει

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία, ωστόσο, αρχίζει επίσης να επηρεάζει ορισμένους τομείς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αλλά το πιο αρνητικό από όλα είναι ότι ούτε εταιρείες, επωνυμίες, κυβερνήσεις ή ιδρύματα είναι διατεθειμένες να την αντιμετωπίσουν.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι New York Times κατήγγειλαν την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, ότι χρησιμοποίησε τα άρθρα και τις αναφορές της χωρίς άδεια με σκοπό να δημιουργήσει και να «εκπαιδεύσει» αυτό το chatbot. Σε απάντηση στην καταγγελία, η εταιρεία AI διαβεβαίωσε ότι εάν δεν το έκανε, θα ήταν «αδύνατο» να δημιουργηθεί ένα AI με το επίπεδο που έχει το ChatGPT.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το ερώτημα εάν η συνύπαρξη πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνητής νοημοσύνης είναι συμβατή. Από το OpenAI διαβεβαιώνουν ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μια τόσο έξυπνη τεχνολογία όπως αυτές χωρίς τη χρήση του περιεχομένου που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, επιπλέον του γεγονότος ότι στην πραγματικότητα δεν παραβιάζουν αυτούς τους νόμους επειδή η χρήση αυτού του περιεχομένου ήταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για το κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση το OpenAI θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τους συγγραφείς άδεια να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους στη δημιουργία του AI, ωστόσο, αυτή η διαδικασία θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί, επομένως δεν θα είχαμε ChatGPT και ποιος ξέρει αν αυτή η τεχνολογία θα είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο τον τελευταίο χρόνο.

Για το λόγο αυτό, το OpenAI αποφάσισε να το κάνει μόνο του, και παρόλο που κατηγορούνται για κλοπή πληροφοριών, η αλήθεια είναι ότι, αυστηρά μιλώντας, επιτρέπεται η χρήση προστατευμένων υλικών για εκπαίδευση, και σε αυτό βασίζονται οι δημιουργοί του ChatGPT. αλλά φυσικά, εδώ έρχεται η συζήτηση ότι από αυτόν τον σχηματισμό, η εταιρεία βγάζει πολλά λεφτά.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περιγράψει μάλιστα αυτό που κάνουν αυτές οι εταιρείες ως πειρατεία, αφού δεν είναι μόνο η OpenAI, για παράδειγμα, η πλατφόρμα δημιουργίας εικόνας AI Midjourney κατηγορείται ότι αντιγράφει στυλ, είδη, κινήσεις, μέσα, τεχνικές χιλιάδες καλλιτέχνες για να διαμορφώσουν την πλατφόρμα τους.

Παρ’ όλο που το ChatGPT ή το Midjourney δεν μεταπωλούν απευθείας το έργο ενός καλλιτέχνη, προσφέρουν ένα προϊόν που βασίζεται σε αυτό και επωφελούνται από αυτό. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι ούτε οι εταιρείες ούτε οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες ούτε καν προετοιμασμένες να λύσουν αυτό το νομικό κενό.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Το κύριο πρόβλημα γύρω από αυτήν τη συζήτηση είναι ότι όλα αυτά είναι πολύ καινούργια και ότι οι ισχύοντες νόμοι δεν προβλέπουν τέτοιου είδους περιπτώσεις, επειδή μέχρι τώρα δεν είχαν προκύψει, επομένως για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα πρέπει να ενημερωθούν οι κανονισμοί.

Θα πρέπει επιβληθεί πληρωμή για τη χρήση υλικών για «εκπαίδευση» τεχνητής νοημοσύνης, αν και πολλοί λένε ότι αυτή η επιλογή θα αποτελούσε εμπόδιο στην ταχεία ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ειδικός κανονισμός για τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού τεχνητής νοημοσύνης που να επιτρέπει τη χρήση αυτού του περιεχομένου με τη συγκατάθεση των κατόχων δικαιωμάτων. Βέβαια μέχρι να τα βρουν και να συμφωνήσουν στο νομοθετικό πλαίσιο θα γίνει… πάρτι στο διαδίκτυο με την ΑΙ να σαρώνει τα πάντα…



Share:
Διαβάστε Επίσης
Managing Card Fraud: Trends, Techniques and Technologies

Card fraud across the EU is being driven by the surge in digital transactions and online shopping that is currently taking place.

Από την Επανάσταση του 5G στη Νέα Εποχή του 6G

Η τεχνολογία της ασύρματης συνδεσιμότητας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.