Elon Musk: Η Απόλυτη Εκπαίδευση είναι να μάθουμε τους ανθρώπους να αλλάζουν
Ο Elon Musk βρίσκετε στα πρωτοσέλιδα κάθε μέρα με τα διαστημόπλοια και τους ηλιακούς συλλέκτες και τα gigafactories και τις αποικίες του στον Άρη και σήραγγες μεταφοράς και εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης και αυτό οδηγούμενα αυτοκίνητα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που έκανε, που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο, αλλά δεν του δόθηκε τόση μεγάλη σημασία. Δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά του εκπαιδεύονταν, έτσι τα έβγαλε από το ιδιωτικό τους σχολείο και ξεκίνησε το δικό του.
Το όνομα του σχολείου που έφτιαξε είναι «Ad Astra», που σημαίνει «στα αστέρια» και φαίνεται να βασίζεται στην πεποίθηση του Musk ότι τα σχολεία πρέπει να «διδάξουν το πρόβλημα και όχι τα εργαλεία». Ας πούμε ότι προσπαθείτε να διδάξετε στους ανθρώπους πώς λειτουργούν οι κινητήρες. Μια παραδοσιακή προσέγγιση θα ήταν να σας διδάξουν μαθήματα σε κατσαβίδια και κλειδιά. Ένας πολύ καλύτερος τρόπος θα ήταν «εδώ είναι ένας κινητήρας, τώρα πώς θα μπορέσουμε να τον ανοίξουμε και να τον εξετάσουμε;» Λοιπόν, χρειάζεστε ένα κατσαβίδι. Και έπειτα συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Η συνάφεια του εργαλείου γίνεται εμφανής.
Η απόφαση του Musk δίνει έμφαση σε ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Πώς εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να αλλάζουν. Η εκπαίδευση σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από εκατό χρόνια. Οι τάξεις εξακολουθούν να είναι γεμάτες μαθητές όπου όλοι μαθαίνουν το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο ρυθμό, από τους κακοπληρωμένους και υποτιμημένους δασκάλους, οι οποίοι περνούν τριάντα χρόνια διδασκαλίας σε αίθουσες, διδάσκοντας σχεδόν το ίδιο πράγμα.
Οι γονείς πρέπει να είναι και αυτοί περισσότερο ανήσυχοι. Από την στιγμή που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να ξεκινήσουν το σχολείο μέχρι να είναι αρκετά ανεξάρτητα για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, οι γονείς ανησυχούν για την εκπαίδευση του παιδιού τους. Έγινε πεποίθηση, πως από την στιγμή που οι γονείς μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά μια καλή εκπαίδευση, θα ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν για τα παιδιά τους ώστε αυτά να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Και οι γονείς σε όλο τον κόσμο κάνουν τρελά πράγματα ώστε να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν την εκπαίδευση που χρειάζονται. Θα μετακομίσουν σε μια καλύτερη σχολική συνοικία, θα ξοδεύουν χιλιάδες χρήματα το χρόνο σε εξωσχολικά προγράμματα και θα προσλάβουν καθηγητές, για να βεβαιωθούν ότι ο Γιώργος ή η Μαρία θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον αυριανό κόσμο.
ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 'ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ'
Ωστόσο, για τους γονείς σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκα. Ο κόσμος που θα μεγαλώσει η επόμενη γενιά θα είναι ριζικά διαφορετικός από ότι είδαμε στο παρελθόν. Ένας κόσμος γεμάτος τεχνητή νοημοσύνη, γενετική μηχανική, αυτοματισμοί, εικονική πραγματικότητα, εξατομικευμένη ιατρική, αυτοκίνητα με αυτο-οδήγηση και ανθρώπους στον Άρη. Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι μπορεί να μην εργάζονται και όπου η ίδια η κοινωνία μπορεί να οργανωθεί με θεμελιωδώς διαφορετικούς τρόπους. Πώς θα μπορέσουν οι γονείς και η κοινωνία να προετοιμάσουν τα παιδιά ώστε να πετύχουν σε έναν κόσμο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε;
Αρχίζει με την επανεξέταση του σχολείου. Τα σχολεία ήταν οι αποθήκες της ανθρώπινης γνώσης και το σχολείο ήταν ο καλύτερος τρόπος να λάβεις γνώσεις. Τώρα πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η γνώση δεν περιορίζεται πλέον σε σκονισμένες αίθουσες διδασκαλίας ή παλιά βιβλία. Χάρη στο διαδίκτυο είναι πλέον προσβάσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να την αποκτήσει. Τα σχολεία πρέπει να μπορέσουν να πείσουν ότι αξίζει κανείς να την αποκτήσει.
Ο ρόλος του σχολείου δεν πρέπει να μένει στο να γεμίζει τα κεφάλια με πληροφορίες, αλλά θα πρέπει να είναι ένας τόπος που εμπνέει τους μαθητές να εξετάζουν με περιέργεια τον κόσμο στον οποίο ζουν. Τα παιδιά γεννιούνται εξερευνητές, όταν είναι μικρά θέλουν να εξερευνήσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους. Ας μην περιορίζουμε αυτήν τους την περιέργεια, κάνοντάς τους να περάσουν τις παιδικές τους ηλικίες προετοιμασμένα για την μια δοκιμασία μετά την άλλη ενώ παράλληλα ακολουθούν αυστηρές σχολικές πολιτικές που καταπνίγουν τη δημιουργικότητα και την ανεξάρτητη σκέψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Share:
Διαβάστε Επίσης
Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα
Η τεχνολογία προχωρά με εκθετικό ρυθμό, φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε