Freelancing: Τα υπέρ και τα κατά του να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Επαγγελματική Κατάρτιση,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Freelancing: Τα υπέρ και τα κατά του να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου

Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος ο θεσμός του freelancing, που στα ελληνικά μεταφράζεται «ελεύθερος επαγγελματίας», αλλά είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε εμείς «εξωτερικός συνεργάτης» ή «αυτοαπασχολούμενος».

Οι freelancers αναφέρουν ως πλεονεκτήματα τη μεγαλύτερη ευελιξία και τον έλεγχο που έχουν στη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνες. Αρκετοί, δε, είναι οι νεότεροι εργαζόμενοι που θεωρούν το freelancing πιο σταθερό από μια κανονική δουλειά πλήρους απασχόλησης. Πέρα από το γεγονός ότι μπορούν να έχουν μια ευρεία γκάμα πελατών και άρα ποικιλία εσόδων, οι freelancers μπορούν να πλασάρουν τις δεξιότητες και τις ειδικές υπηρεσίες που προσφέρουν για να κερδίσουν ένα αβαντάρισμα σε σχέση με τους μισθωτούς.

Οι εταιρείες «ψηφίζουν» freelancers

Η ιδέα του «κατά παραγγελία» εργαζόμενου είναι θελκτική και για τους εργοδότες. Σε έρευνα του Harvard Business School, τρεις στους πέντε ηγέτες είπαν ότι θα προτιμούσαν να «νοικιάσουν», να «δανειστούν» ή να «μοιραστούν» ταλέντα με άλλες εταιρείες και ας μειωθεί το κανονικό προσωπικό τους. Ο λόγος είναι ότι θεωρούν ότι θα υπάρξει καλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, καθώς και μικρότερο κόστος από τη χρήση freelancers αντί για κανονικών υπαλλήλων. Πολλές εταιρείες προσλαμβάνουν freelancers για να τους παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ή για να δοκιμάσουν ένα νέο πρότζεκτ προτού επενδύσουν στο να προσλάβουν full-time υπαλλήλους.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Παράλληλα, γλιτώνουν από τα έξοδα για τις ασφάλειες, τις άδειες ή ακόμα και για την εκπαίδευση αυτών των εργαζομένων. Φυσικά, υπάρχει και το κόστος του να μην επενδύεις στο δικό σου προσωπικό. Κανείς δεν ξέρει αν οι freelancers χρειάζονται το κατάλληλο training, ενώ οι γνώσεις που θα αποκομίσουν δεν θα μείνουν στην εταιρεία, αλλά θα πάνε στην επόμενη – και εκεί δεν είναι σίγουρο αν θα είναι καν χρήσιμες ή αν θα εφαρμοστούν.

Τα μειονεκτήματα

Ωστόσο, υπάρχουν και κρυφά μειονεκτήματα στο freelancing. Σχεδόν το 40% των freelancers λένε ότι θα προτιμούσαν να έχουν μια παραδοσιακή, κανονική δουλειά. Πίσω στο θέμα της ασφάλειας, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να τα βγάζουν πέρα με δικά τους έξοδα, ενώ δεν έχουν άδεια για διακοπές. 

Χάνουν, επίσης, και κάποια άλλα μικρά οφέλη της μισθωτής εργασίας, όπως για παράδειγμα το δωρεάν γεύμα στην καφετέρια και τα bonus από την εταιρεία (κουπόνια, δωρεάν λάπτοπ, κάλυψη των μετακινήσεων) – για όσες τα δίνουν φυσικά. Χωρίς να έχουν ένα σταθερό μισθό που μπαίνει κάθε τέλος ή αρχή του μήνα, οι freelancers μπορεί να έχουν δυσκολία με τις πληρωμές ή κάποιους μήνες να μην βγάζουν σχεδόν τίποτα.

Τέλος, είναι λίγο μοναχικό να είσαι «το αφεντικό του εαυτού σου». Αν δεν είσαι μέλος μιας ομάδας ή ενός γραφείου, τότε χάνεις ευκαιρίες να μάθεις από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σας, καθώς και να πάρεις χρήσιμες συμβουλές. Ενδιαφέρον έχουν και οι λόγοι που κάποιοι κατέληξαν στο freelancing. Σύμφωνα με έρευνα του BambooHR, οι κύριοι λόγοι που οι μισθωτοί εγκαταλείπουν την εργασία τους ήταν η απογοήτευση, η ψυχική υγεία, ο κακός μισθός ή οι ανήθικες πρακτικές της ηγεσίας. Παράλληλα, σε μελέτη του Harvard Business School, το 32% των εργαζόμενων που παραιτήθηκαν ανέφεραν ότι έπρεπε να θέσουν σε προτεραιότητα προσωπικές τους ευθύνες. 

Αν λοιπόν οι συνθήκες αυτές στη μισθωτή εργασία βελτιώνονταν, θα είχαμε τόσος πολλούς freelancers; Στην τελική, οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να επιλέγουν μεταξύ της σταθερότητας/ασφάλειας και της ευελιξίας.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Οργανωσιακές Αξίες: Πυλώνας Επιτυχίας και Διαφοροποίησης για τις Σύγχρονες Επιχειρήσεις

Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση