Gen Z: Είναι δύο γενιές και όχι μία – Το νέο φυλετικό χάσμα

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Gen Z: Είναι δύο γενιές και όχι μία – Το νέο φυλετικό χάσμα

Δεκάδες εκατομμύρια νέοι δεν βλέπουν πλέον με τα ίδια μάτια. Ένα από τα πιο καθιερωμένα πρότυπα στη μέτρηση της κοινής γνώμης είναι ότι κάθε γενιά τείνει να κινείται ως μία ως προς την πολιτική και τη γενική της ιδεολογία.

Τα μέλη της μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες διαμόρφωσης, φτάνουν στα μεγάλα ορόσημα της ζωής ταυτόχρονα και ανακατεύονται στους ίδιους χώρους. Πώς πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε τις αναφορές ότι η Gen Z είναι υπερπροοδευτική σε ορισμένα θέματα, αλλά εκπληκτικά συντηρητική σε άλλα;

Η απάντηση, σύμφωνα με τα λόγια της Alice Evans, επισκέπτριας συνεργάτιδος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μιας από τις κορυφαίες ερευνήτριες στο θέμα, είναι ότι τα σημερινά άτομα κάτω των τριάντα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των φύλων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Η Gen Z είναι δύο γενιές, όχι μία.

Όπως γράφουν οι Financial Times, σε χώρες κάθε ηπείρου, έχει ανοίξει ένα ιδεολογικό χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που καταλαμβάνουν τις ίδιες πόλεις, χώρους εργασίας, τάξεις, ακόμη και σπίτια, δεν βλέπουν πλέον με τα ίδια μάτια.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Gallup δείχνουν ότι μετά από δεκαετίες όπου τα φύλα μοιράζονταν σχεδόν εξίσου φιλελεύθερες και συντηρητικές κοσμοθεωρίες, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών είναι πλέον 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους άντρες συγχρόνους τους. Αυτό το χάσμα χρειάστηκε μόλις έξι χρόνια για να ανοίξει.

Η Γερμανία παρουσιάζει επίσης τώρα ένα χάσμα 30 μονάδων μεταξύ των ολοένα και πιο συντηρητικών νεαρών ανδρών και των προοδευτικών σύγχρονων γυναικών, και στο Ηνωμένο Βασίλειο το χάσμα είναι 25 μονάδες. Στην Πολωνία πέρυσι, σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας 18-21 ετών υποστήριξαν το ακροδεξιό κόμμα της Συνομοσπονδίας , σε σύγκριση με μόλις το ένα έκτο των νεαρών γυναικών της ίδιας ηλικίας.

Ακρότητες

Έξω από τη δύση, υπάρχουν ακόμη πιο έντονες διαιρέσεις. Στη Νότια Κορέα υπάρχει τώρα ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών, και είναι παρόμοια κατάσταση στην Κίνα . Στην Αφρική, η Τυνησία παρουσιάζει το ίδιο μοτίβο. Σημειωτέον, σε κάθε χώρα αυτή η δραματική διάσπαση είναι είτε αποκλειστική για τη νεότερη γενιά είτε πολύ πιο έντονη εκεί από ό,τι μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας τριάντα ετών και άνω.

Το κίνημα #MeToo ήταν το βασικό έναυσμα, δημιουργώντας έντονα φεμινιστικές αξίες μεταξύ των νεαρών γυναικών που ένιωθαν ότι είχαν τη δύναμη να μιλήσουν ενάντια στις μακροχρόνιες αδικίες. Αυτή η σπίθα βρήκε ιδιαίτερα ξηρή βλάστηση στη Νότια Κορέα, όπου η ανισότητα των φύλων παραμένει έντονη και ο καθαρός μισογυνισμός είναι συνηθισμένος.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (SOFT SKILLS)


Στις εκλογές

Στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022, ενώ οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες ψήφισαν κανονικά, οι νεαροί άνδρες τάχθηκαν πίσω από το δεξιό κόμμα People Power και οι νεαρές γυναίκες υποστήριξαν το φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα σε σχεδόν ίσους και αντίθετους αριθμούς.

Η κατάσταση της Κορέας είναι μια ακραία κατάσταση, αλλά χρησιμεύει ως προειδοποίηση σε άλλες χώρες για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι νέοι άνδρες και γυναίκες χωρίσουν τους δρόμους τους. Η κοινωνία της είναι χωρισμένη στα δύο. Το ποσοστό γάμου της έχει πέσει κατακόρυφα και το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί κατακόρυφα, πέφτοντας στις 0,78 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2022, το χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Το #meToo

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, επτά χρόνια μετά την αρχική έκρηξη του #MeToo, η απόκλιση των φύλων στις συμπεριφορές έχει γίνει αυτοσυντηρούμενη. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι σε πολλές χώρες οι ιδεολογικές διαφορές εκτείνονται πλέον πέρα από αυτό το ζήτημα. Το ξεκάθαρο χάσμα μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση φαίνεται να έχει προκαλέσει – ή τουλάχιστον αποτελεί μέρος – μια ευρύτερη επανευθυγράμμιση νεαρών ανδρών και γυναικών σε συντηρητικά και φιλελεύθερα στρατόπεδα αντίστοιχα για άλλα θέματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι νεαρές γυναίκες παίρνουν πλέον πολύ πιο φιλελεύθερες θέσεις για τη μετανάστευση και τη φυλετική δικαιοσύνη από τους νέους άνδρες, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες παραμένουν ομοιόμορφες. Η τάση στις περισσότερες χώρες ήταν ότι οι γυναίκες μετακινούνται προς τα αριστερά ενώ οι άνδρες στέκονται ακίνητοι, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέοι άνδρες κινούνται ενεργά προς τα δεξιά στη Γερμανία, όπου οι σημερινοί κάτω των 30 ετών αντιτίθενται περισσότερο στη μετανάστευση από τους μεγαλύτερους και έχουν αλλάξει προς το ακροδεξιό AfD τα τελευταία χρόνια.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι "Ανθεκτικές" Δεξιότητες που Αλλάζουν τους Κανόνες στην Αγορά Εργασίας

Σήμερα, οι λεγόμενες "ανθεκτικές" ή "μαλακές" δεξιότητες (soft skills) γίνονται απαραίτητες

Πώς η Εργασιακή Κουλτούρα Επηρεάζει την Επιτυχία των Οργανισμών

Η έννοια της εργασιακής κουλτούρας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας