Γιατί είναι καλό να κάνουμε το πάθος μας, επάγγελμα. 4 Λόγοι

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ακαδημαϊκά Θέματα,⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Γιατί είναι καλό να κάνουμε το πάθος μας, επάγγελμα. 4 Λόγοι

Ακούμε συχνά, με τη μορφή συμβουλής, να ακολουθούμε το πάθος μας και να μην κάνουμε πράγματα που είναι αποτελεσματικά, αλλά δε μάς αρέσουν. Γιατί πετυχαίνουν αυτοί που ακολουθούν αυτά που τους αρέσουν;

1. Μαθαίνουμε από την κρίσιμη παιδική ηλικία.

Η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της ανθρώπινης ζωής. Είναι η ηλικία που δεν ευθυνόμαστε για τις επιλογές μας, καθώς επιλέγουν οι γονείς μας και οι μεγαλύτεροί μας για μάς. Οι άνθρωποι που έχουν μάθει από παιδιά να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, είναι πολύ πιθανό να τον συνεχίσουν σε όλη τους τη ζωή. Είναι οι λεγόμενες ”βάσεις”. Η μνήμη μας είναι πολύ ζωντανή εκείνα τα χρόνια και το μυαλό μας, σφουγγάρι! Τα παιδιά τί κάνουν; Παίζουν! Για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα δυσάρεστα “πρέπει” (πχ μαθήματα στο σχολείο) τα συνδυάζουν με παιχνίδι! Το ”παίζω και μαθαίνω” είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το ”γράφω και μαθαίνω”. Μέσα από τα παιχνίδια, τα παιδιά αποκτούν προτιμήσεις και πράγματα που αγαπούν. Αν δούμε ως ”παιχνίδι” αυτό που άλλοι θα δουν ”υποχρέωση” τότε αποκτούμε ένα ”πάθος”, μια ασχολία που είναι για μας, απόλαυση και η οποία δεν αλλάζει στην ενηλικίωσή μας.

2. Αν κάτι σού αρέσει, το κάνεις περισσότερη ώρα.

Αυτό που κάποιοι λένε ”σκληρή δουλειά” και είναι πράγματι, η πιο σημαντική παράμετρος επιτυχίας, σε κάποιος ”παθιασμένους” ανθρώπους, δε φαίνεται καθόλου σκληρή. Ως ”σκληρό” χαρακτηρίζεται κάτι το οποίο ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα, είναι και υποχρεωτικό. Κάτι που, αν μπορούσαμε, θα το αποφεύγαμε. Η εργασία για τους ανθρώπους που έκαναν επάγγελμα το πάθος τους, είναι χαρά και δημιουργία. Την επιδιώκουν! Δεν είναι ”εργασιομανείς”. Είναι απλώς ”επαγγελματίες ερασιτέχνες”. Αγαπούν αυτό με το οποίο ασχολούνται από τα παιδικά τους χρόνια και παίρνουν απόλαυση από αυτό. Κάνουν κάτι λοιπόν για πολλές ώρες, χωρίς να κουράζονται πολύ. Αυτό σημαίνει πως έχουν πολύ μεγαλύτερο κέφι, κουράγιο και φρεσκάδα για να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους.


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ELEARNING ΤΗΣ MYSEMINARS


3. Βελτιώνονται συνεχώς, λόγω πάθους!

Ας σκεφτούμε πόση εξέλιξη έχει ένας άνθρωπος που εργάζεται διπλάσιο χρόνο από κάποιον άλλον και μάλιστα, δεν κουράζεται κιόλας! Η βελτίωση έρχεται από τη συνεχή εξάσκηση! Το ότι δεν κουράζονται τόσο πολύ, είναι το ένα πράγμα στο οποίο είναι κερδισμένοι! Οι άνθρωποι που αγαπούν το επάγγελμά τους και το βλέπουν σαν άσβεστο πάθος, βελτιώνονται πολύ πιο γρήγορα από άλλους που το βλέπουν απλώς σαν μέσο βιοπορισμού. Μη μας κάνει λοιπόν εντύπωση πως εκείνοι που φτάνουν στην κορυφή, συνήθως ζουν και αναπνέουν για τη δουλειά τους!

4. Το πάθος μάς δίνει περισσότερη τόλμη και λιγότερο άγχος.

Όταν απολαμβάνουμε κάτι, γαληνεύουμε και ηρεμούμε. Νιώθουμε μια πληρότητα και μια ικανοποίηση. Η απόλαυση δεν μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα συναισθήματα, αντίθετα, μας απογειώνει. Αν βλέπουμε τη δουλειά μας σαν πάθος, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην απόλαυση που μάς δίνει! Επειδή ακριβώς αγαπάμε τόσο πολύ την ασχολία μας, πειραματιζόμαστε. Ο πειραματισμός σημαίνει πως δεν έχουμε φόβο απέναντι στην αποτυχία και πως είμαστε όχι απλά φιλικοί στις αλλαγές, αλλά και οτι τις προκαλούμε, πιστεύονται οτι κάνουν καλό! Οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που τους αρέσει, πετυχαίνουν στη ζωή τους ακριβώς γιατί φοβούνται λιγότερο την αποτυχία και βλέπουν παντού, μόνο ευκαιρίες επιτυχίας. Ένα κακό αποτέλεσμα, το βλέπουν σαν ένα “παιχνίδι” που δεν τελείωσε καλά και συνεχίζουν να ”παίζουν”! Αν δεν φοβόμαστε την αποτυχία, τολμάμε περισσότερο και επειδή δε θα τα παρατήσουμε, στο τέλος θα πετύχουμε χωρίς να αγχωνόμαστε αν κάτι “στραβώσει”!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Share:
    Διαβάστε Επίσης
    Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

    Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συνεργάτης και όχι ως Αντικαταστάτης των Συγγραφέων και Δημοσιογράφων

    Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα