Γιατί οι μικρές Αντιπαραθέσεις είναι καλές;
Ο κόσμος γενικά φοβάται και αποφεύγει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις.
Ίσως ξέρεις ή ίσως έχεις βρεθεί σε οικογενειακά τραπέζια, κάτι Χριστούγεννα ή Πάσχα, που υπάρχει αυτή η αμηχανία που κάνει την ατμόσφαιρα τόσο παχιά που την κόβεις με το μαχαίρι. Φυσικά υπάρχει πάντα και κάποιος που δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί συμπεριφορές και η όλη κατάσταση καταλήγει σε καβγά.
Το πιο αστείο σε αυτές τις καταστάσεις είναι ότι αυτός που ξεκινάει τον καβγά, έστω κι αν έχει δίκιο, δεν το βρίσκει ποτέ.
Ακόμα και σε στενές οικογενειακές καταστάσεις, υπάρχουν ζευγάρια που αποφεύγουν να εμπλακούν σε αντιπαραθέσεις, ακριβώς γιατί φοβούνται τις εντάσεις και συνήθως καταλήγουν να χωρίζουν. Θυμήσου, πόσες φορές έχεις ακούσει για ζευγάρια που χώρισαν και όλοι έλεγαν «Μα καλά, αυτοί χώρισαν; Αυτοί δεν τσακώνονταν ποτέ».Γιατί οι μικρές Αντιπαραθέσεις είναι καλές;
Οι οικογένειες είναι μικρογραφίες της κοινωνίας, οπότε ίδια φαινόμενα μπορείς να δεις και σε εργασιακό περιβάλλον. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο περισσότερος κόσμος θέλει να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις. Ιδρωμένες παλάμες, ταχυπαλμία, νευρικότητα και στο τέλος υποχωρούμε πριν καν ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε. Αλήθεια, σε τρομάζει τόσο πολύ ο άνθρωπος στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού ή σε τρομάζει η ιδέα ότι εκείνος έχει μάθει να διεκδικεί πιο δυναμικά και αυτό σε φοβίζει;
Όλο αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε μάθει να διεκδικούμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Γιατί μας έμαθαν ότι είναι κακό και ντροπή να λέμε αυτό που θέλουμε, γιατί θα μας παρεξηγήσουν ή θα μας περάσουν για εγωιστές και μοναχοφάηδες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Οι αντιπαραθέσεις είναι υγεία
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μία παρέα, κάνε το εξής πείραμα. Μόλις ξεκινήσεις να συζητάς με κάποιον, συμφώνησε αμέσως με ότι έχει να πει, χωρίς να προσθέσεις κάτι παραπάνω. Απλά πες ότι συμφωνείς, αμέσως μόλις δηλώσει κάτι. Και μετά κάντο ξανά. Και μία τρίτη φορά.
Παρατήρησε τι θα γίνει στην παρέα. Οι κουβέντες θα «πεθαίνουν» ή μία μετά την άλλη. Δεν θα υπάρχει θέμα για συζήτηση, γιατί χωρίς αντιπαράθεση και κατάθεση απόψεων και ιδεών, κάθε κουβέντα πεθαίνει.
Ουκ ολίγες έρευνες έχουν δείξει ότι λίγη αντιπαραθέσεις και εντάσεις, σε καθημερινή βάση, είναι υγιείς.
Σε τι βοηθούν;
Η φυσική τάση του ανθρώπου είναι η φυγή. Στις περισσότερες δύσκολες καταστάσεις, τείνουμε να απομακρυνόμαστε και αυτό γιατί η αμυγδαλή του εγκεφάλου σου, σε προτρέπει να απομακρυνθείς για να προστατευτείς. Όταν όμως έχεις δίκιο σε αυτό που υποστηρίζεις, τότε μπορείς να αγνοήσεις αυτή την παρότρυνση και να διεκδικήσεις αυτό που θες. Γι’ αυτό και οι δίκαιοι αγώνες έχουν τόση ένταση.
Πως το κάνω παραγωγικά;
Το μυστικό είναι να το κάνεις χωρίς να προσβάλεις τον άλλο σε προσωπικό επίπεδο. Αυτή είναι μία κλασσική τακτική που δείχνει ότι δεν έχεις τον έλεγχο πλέον. Αν έχεις παρατηρήσει, σε πολλές πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση, οι επιθέσεις γίνονται σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο πολιτικό, λύσεων ή παραγωγικής κουβέντας. Βλέποντας τέτοιες συζητήσεις, μπορώ να καταλάβω κατ΄ ευθείαν ποιος έχει γνώση της κατάστασης και ποιος απλά προσπαθεί να επιβιώσει στην κουβέντα.
Αν μπορέσεις να κρατήσεις την αντιπαράθεση σε μη προσωπικό επίπεδο, χωρίς να προσβάλεις ή να μειώσεις, τότε δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κάποιος για bulling ή ότι είσαι εγωιστής. Ειδικά όταν αυτό που διεκδικείς είναι κάτι που το αξίζεις.
Για παράδειγμα, πολύς κόσμος φοβάται να ζητήσει αύξηση στην δουλειά του. Λες και πρόκειται να κάνει κάποιο έγκλημα.
Κι όμως, ο περισσότερος κόσμος διστάζει να το κάνει γιατί φοβάται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί εναντίον του και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο. «Δεν θα μου δώσουν αύξηση γιατί αργώ τα πρωινά ή γιατί δεν κάνω υπερωρίες ή γιατί εκείνος ο ένας πελάτης έκανε παράπονα».
Και φυσικά πολλοί θα εκμεταλλευτούν τέτοια παραδείγματα για να αρνηθούν μία αύξηση. Είναι όμως μόνο αυτά που υπάρχουν; Σίγουρα δεν έχεις κάτι θετικό να επιδείξεις, για να μπορείς να ζητήσεις την αύξηση; Αυτά θα είναι τα δικά σου αντεπιχειρήματα και πολλές φορές θα διαπιστώσεις ότι όταν επιμένεις και πιέζεις λίγο παραπάνω, τότε πετυχαίνεις αυτό που θες.
Γιατί πιστεύεις ότι οι καλοί πωλητές είναι τόσο καλοί; Επειδή τα παρατάνε με την πρώτη ή επειδή δεν κάνουν καν την κίνηση να σηκώσουν το τηλέφωνο; Απλά είναι καλοί γιατί είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτό το έξτρα που χρειάζεται και να διαπραγματευτούν .
Οπότε, την επόμενη φορά που θα θέλεις κάτι, άσχετα με το αν είναι στο γραφείο ή το οικογενειακό τραπέζι, κάνε μου μία χάρη και διαπραγματεύσου το ακόμα κι αν προκαλέσει μία μικρή, ειλικρινή αντιπαράθεση. Μπορεί να σου δώσει την αύξηση που θες ή να σου σώσει την σχέση. Ποτέ δεν ξέρεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: Επιχειρηματική ιδέα: 4 Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση
- ΑΡΘΡΟ: Πώς θα μαθαίνεις τα πάντα σε λιγότερο χρόνο ακολουθώντας 5 συμβουλές
- ΑΡΘΡΟ: 5 ενδείξεις για να αναγνωρίσεις με την πρώτη ένα κακό αφεντικό
- ΑΡΘΡΟ: Τί είναι οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρισμού και πως εξοικονομουν ενέργεια και χρήμα;
- ΝΕΑ: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει το 5G πιο αναγκαίο παρά ποτέ
- ΝΕΑ: Social Space Academy: Τελευταίες Θέσεις για το Digital Marketing Professional Diploma (DMPD)
- ΝΕΑ: Ελληνικό Λογισμικό του Πανεπιστημίου Θράκης προστατεύει διαστημικές πτήσεις της NASA
- ΝΕΑ: Το EIMF με δύο διακεκριμένα προγράμματα πληροφορικής MCSA & CCNA
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η ηγεσία δεν είναι απλώς ένας τίτλος ή μια θέση, αλλά μια δυναμική διαδικασία
Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ανοιχτά ότι δεν εμπιστεύεται