Γλώσσα του Σώματος στη Συνέντευξη: 8 Μυστικά

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Γλώσσα του Σώματος στη Συνέντευξη: 8 Μυστικά

Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει ακολουθήσεις όταν επιτέλους βρεις το επάγγελμα των ονείρων σου, όπως το να φρεσκάρεις το βιογραφικό σου και να τελειοποιήσεις τη συνοδευτική επιστολή σου.  Μόλις φτάσεις στο στάδιο της συνέντευξης, επιβράβευσε τον εαυτό σου άλλα μην είσαι τόσο άνετος. Επίσης λάβε υπόψη σου, ότι η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη παίζει καθοριστικό ρόλο.

Το πώς θα απευθυνθείς στον εργοδότη σου είναι ανεξάρτητο από αυτό που λέει το βιογραφικό σου. Η επαγγελματική σου εμπειρία μπορεί να δείχνει τις φιλοδοξίες και τα προσόντα σου αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη είναι πολύ σημαντική καθώς μπορείς να στείλεις διαφορετικά μηνύματα μέσω αυτής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα θες να τη χρησιμοποιήσεις, όχι μόνο για να δείξεις τον επαγγελματισμό σου αλλά και ολόκληρη την προσωπικότητα σου.

Τι είναι η γλώσσα του σώματος και γιατί είναι τόσο σημαντική σε μια συνέντευξη;

Με τη γλώσσα του σώματος μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος χωρίς στη πραγματικότητα να μιλά. Αυτά τα μη λεκτικά στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη στάση του σώματος, την επαφή με τα μάτια, το χτύπημα των δαχτύλων, τον ήχο που κάνει το στυλό όταν το ανοιγοκλείνεις καθώς και άλλες κοινές ενέργειες που μπορείς να σκεφτείς.

Μπορούμε να διαβάσουμε την γλώσσα του σώματος κάποιου και να κρίνουμε μέσω αυτής αν συμπαθούμε, εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε ένα άτομο. Αυτά τα γρήγορα συμπεράσματα είναι ικανά να κρίνουν την απόφαση μας αν θα προσλάβουμε ένα άτομο ή όχι.

Το βιογραφικό και η συνοδευτική σου επιστολή σε έφεραν σε αυτό το σημείο, τώρα θα πρέπει να ταιριάζεις και να υπερβείς τις προσδοκίες τους. Στόχος είναι να επικοινωνήσεις δύναμη, σιγουριά και αυτοπεποίθηση στη συνέντευξη τα όποια δεν μπορείς να τα εκφράσεις με λόγια.

Θα πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε κάτι και όχι τι θα πούμε για να το επικοινωνήσουμε.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι πολύ σημαντικό για τους εργοδότες η οπτική επαφή και το χαμόγελο. Επίσης μετά την οπτική επαφή πολύ σημαντικά μη λεκτικά στοιχεία σε μια συνέντευξη είναι οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση του σώματος και το τρέμουλο των χεριών από νευρικότητα.

Επειδή η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω αυτής, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος την ώρα της συνέντευξης και καθώς απαντάς τις ερωτήσεις που σου απευθύνει ο εργοδότης. Παρακάτω ακολουθούν tips που θα σε βοηθήσουν να στείλεις το σωστό μήνυμα στον εργοδότη σου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


1. Κάνε καλή πρώτη εντύπωση με τη γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη

Η διαδικασία της συνέντευξης σου ξεκινάει από τη στιγμή που φτάνεις στον χώρο που θα σου τη πάρουν. Θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε οποιονδήποτε συναντάς με ευγένεια και σεβασμό.

Όταν εισέλθεις στην υποδοχή της εταιρείας και συναντήσεις τον ρεσεψιονίστ, βεβαιώσου ότι κρατάς οπτική επαφή μαζί του και σύστησε τον εαυτό σου με αυτοπεποίθηση. Αν περιμένεις στον χώρο αναμονής μη κάνεις το πιο συνηθισμένο λάθος και χαζεύεις το κινητό σου τηλέφωνο. Αυτού του είδους η γλώσσα του σώματος μπορεί να μεταφραστεί ως βαρεμάρα, αντ΄ αυτού κάτσε αναπαυτικά καθώς περιμένεις. Όταν συναντήσεις τον εργοδότη σου, στάσου όρθιος σύστησε τον εαυτό σου με ένα ζεστό χαμόγελο και μία θέρμη χειραψία.

2. Σκέψου το ξανά πριν φορέσεις τα καινούρια παπούτσια σου

Το να μη νιώθεις άνετα είναι ένα ζήτημα που θα επηρεάσει τόσο εσένα, όσο και τον άνθρωπο που θα σου πάρει συνέντευξη. Η αγορά ενός καινούριου ζευγαριού παπούτσια ή μια ζώνη για να ταιριάζει με το σακάκι που έχεις επιλέξει να φορέσεις μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα αλλά δεν είναι καθώς μπορεί  να σου προκαλέσει νευρικότητα.

Θα ήταν προτιμότερο να πάς με μια σίγουρη επιλογή και να μη πειραματιστείς εκείνη την ημέρα. Κάνοντας πολλή φασαρία με τα ρούχα σου μπορεί να στείλει το λάθος σήμα, ενδεχομένως να επικοινωνήσει δυσφορία με τη συνέντευξη και όχι με τα ρούχα σου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ SOFT SKILLS


3. Κράτα οπτική επαφή είναι βασική για τη γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη

Η οπτική επαφή είναι απαραίτητη διότι δείχνει ότι πιστεύεις στον εαυτό σου και είσαι σίγουρος για τις απαντήσεις που δίνεις. Θα πρέπει να αποφύγεις να κοιτάς γενικά το χώρο της συνέντευξης, το ρολόι σου ή ακόμα χειρότερα να αποφεύγεις την οπτική επαφή τελείως.

Η επαφή με τα μάτια είναι η βάση για να επικοινωνήσεις με τον άλλον και να δημιουργήσεις σχέσεις. Ο ακροατής σου θα αισθάνεται πραγματικά αφοσιωμένος σε εσένα μόνο αν τον κοιτάζεις. Ο νούμερο ένα στόχος σου είναι να προσελκύσεις τον ακροατή σου και να τον κάνεις να ανταποκριθεί  σε αυτό που του επικοινωνείς εκείνη τη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να θυμάσαι ότι αν διατηρείς οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου χωρίς να υπάρχει ποικιλία στις εκφράσεις του προσώπου σου θα τον κάνει να νιώσει άβολα ή ακόμα και εχθρικά.

4. Άκου τον συνομιλητή σας

Είναι φυσικό να θες να πεις στον συνεντευξιαστή σου τα πάντα για τον εαυτό σου, τα κατορθώματα σου, τις εμπειρίες σου και όλα αυτά που σε κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση. Μη ξεχνάς όμως να ακούς και να αφοσιώνεσαι σε αυτά που σου λέει ο ίδιος. Το πώς συμπεριφέρεσαι όταν δεν μιλάς είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την εντύπωση που θα κάνεις στον άνθρωπο που θα σου πάρει συνέντευξη.

Στόχος είναι να παραμείνεις σε επαγρύπνηση και να ανταποκρίνεσαι σε αυτά που σου λέει ο συνεντευξιαστής σου. Κάνοντας ένα νεύμα με το κεφάλι σου, θα δώσει το μήνυμα ότι είσαι ανοιχτός και ενδιαφέρεσαι για τη συζήτηση καθώς επίσης και ότι είσαι φιλικός και προσιτός.

5. Στάση του σώματος

Η στάση του σώματος μπορεί να υποδηλώσει αν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση ή είναι ντροπαλός. Βεβαιώσου ότι κάθεσαι ευθεία και με τους ώμους σου πίσω και όχι πάνω.

Το να είσαι άκαμπτος  μπορεί να δείξει νευρικότητα άλλα είναι κάτι που οι άνθρωποι που κάνουν τις προσλήψεις μπορούν να δεχτούν. Αντίθετα, με το να είσαι υπερβολικά άκαμπτος δίνεις την εντύπωση ενός άβολου και όχι και τόσο φιλικού ατόμου. Επομένως, προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο πριν την συνέντευξη σου.

6. Πρόσεχε τα χέρια σου

Οι συνεντευξιαστές προσπαθούν να πάρουν μια γεύση από το ποιος είσαι, οπότε άσε την προσωπικότητα σου να λάμψει!  Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος μιλάει με τα χέρια του, δηλαδή τα χρησιμοποιεί ιδιαίτερα κάνοντας χειρονομίες όταν εκφράζεται, κάντο μόνο αν σου βγαίνει φυσικά και όχι επιτηδευμένα.

Όταν δεν μιλάς βάλε τα χέρια σε μια φυσική στάση, έτσι ώστε να μη τράβας τη προσοχή τους. Ιδανικά μπορείς να τα ακουμπήσεις στο γραφείο μπροστά σου και σε περίπτωση που θες να κρατάς σημειώσεις άφησε το στυλό κάτω όταν τελειώσεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


7. Κάνε δυναμική έξοδο

Σιγουρέψου ότι η έξοδος σου θα είναι το ίδιο δυναμική με την είσοδο σου, ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις ότι πήγε η συνέντευξη. Επανάλαβε τα ίδια βήματα με την είσοδο σου, συμπεριλαμβανομένου ένα χαμόγελο και μια εγκάρδια χειραψία. Τοποθέτησε την καρέκλα σου στην αρχική της θέση και φύγε με πίσω του ώμους.

Αν ο συνομιλητής σου σε συνοδεύσει μέχρι την έξοδο προσπάθησε να κάνεις γενικές ερωτήσεις, μια σχετική συζήτηση ή οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Κράτα τη στάση του σώματος σου ακόμη και αν είσαι μόνος και περιμένεις τον ανελκυστήρα μέχρι να φύγεις εντελώς από το χώρο που γινόταν η συνέντευξη.

8. Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη, χρειάζεται εξάσκηση

Πάρε το χρόνο σου και εξασκήσου είτε μπροστά από έναν καθρέφτη είτε μπροστά σε κάποιον τον οποίο εμπιστεύεσαι μέχρι να υιοθετήσεις αυτά τα tips και να τα κάνεις κτήμα σου. Κάτσε σε μια καρέκλα και δες σε ποια στάση νιώθεις άνετα να κάθεσαι, δες αν κρατάς οπτική επαφή ή αν κουνάς τα χέρια ανεξέλεγκτα. Ζήτα τη γνώμη τους, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς. Σε περίπτωση που η συνέντευξη είναι εξ αποστάσεως κάνε μία βιντεοκλήση για να δεις τη στάση του σώματος σου ώστε  να μην είσαι άκαμπτος.

Τι γίνεται όμως αν η συνέντευξη είναι εξ αποστάσεως;

Κάποιοι υποψήφιοι θεωρούν ότι η βιντεοκλήση διευκολύνει τη διαδικασία της συνέντευξης και της πρόσληψης διότι υπάρχει λιγότερο άγχος. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα καθώς σε μια διαδικτυακή σύνδεση είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις με τη γλώσσα του σώματος.

Με λίγη προετοιμασία όμως είναι εφικτό. Η στάση του σώματος σου είναι εξίσου σημαντική, τοποθέτησε τη καρέκλα σου σε τέτοιο ύψος, έτσι ώστε να κοιτάς ευθεία.

Προσπάθησε επίσης να κοιτάς την κάμερα και όχι οποιοδήποτε άλλο παράθυρο στην οθόνη σου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις οπτική επαφή. Φρόντισε για τυχόν τεχνικά προβλήματα, έλεγξε τον εξοπλισμό σου καθώς και τον χώρο που θα γίνει η συνέντευξη να είναι ήσυχος και φωτεινός.

Μπορείς να χαμογελάς και να γνέφεις καταφατικά για να δείξεις ότι ακούς τον συνομιλητή σου. Μη φοβηθείς να κουνάς τα χέρια σου καθώς μιλάς διότι βοηθάς στο να κατανοήσουν και να αφοσιωθούν ακριβώς στο τι θες να πεις.

Μπορεί να είναι πολλά όλα αυτά να τα σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης αλλά πάρε μια βαθειά ανάσα και σκέψου ότι το άγχος είναι λογικό. Μην αφήσεις τη γλώσσα του σώματος να σταθεί εμπόδιο στην επόμενη συνέντευξη για δουλεία.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Ανθρώπινο Δυναμικό: Η Στρατηγική Ευθυγράμμισης Επιχειρηματικών και Εργασιακών Αναγκών

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες

Η Αυτοματοποίηση απειλεί το 47% των επαγγελμάτων. Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

Με τα ρομπότ και τις μηχανές να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες εργασίες, η ανησυχία για την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας