Η Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων γίνεται πραγματικότητα και στην Κύπρο

Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Η Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων γίνεται πραγματικότητα και στην Κύπρο

της Ανθής Χαραλάμπους, Πρόεδρος ΔΣ ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο

Μια "Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων" (The Library of Things) είναι ένας οργανισμός που δανείζει αντικείμενα σε μέλη της τοπικής κοινότητας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δανείζονται αντικείμενα και εργαλεία πέρα από τα παραδοσιακά βιβλία. Πρόκειται για μια έννοια που ενθαρρύνει την κοινή χρήση και τη βιωσιμότητα, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μόνο περιστασιακά. Η ιδέα αυτή αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης, στην προώθηση της συνεργατικής κατανάλωσης και στην οικοδόμηση της αίσθησης της κοινότητας. Οι βιβλιοθήκες των αντικειμένων έχουν αποκτήσει δημοτικότητα σε διάφορες πόλεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ως ένας τρόπος προώθησης της βιωσιμότητας, της κοινοτικής δέσμευσης και της κοινής χρήσης πόρων. Συμβάλλουν σε έναν πιο συνεργατικό και λιγότερο απαιτητικό σε πόρους τρόπο ζωής.

Στόχος είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης και της συσσώρευσης αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε. Βασίζεται στην αρχή "δανείζω αντί να αγοράζω" και συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε και γενικά περιλαμβάνουν εργαλεία DIY, μηχανήματα κήπου, συσκευές κουζίνας, εξοπλισμό κατασκήνωσης, εξοπλισμό εκδηλώσεων και γενικά χρήσιμα οικιακά αντικείμενα.

Τα οφέλη του δανεισμού αντικειμένων από μια Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων, αντί της ιδιοκτησίας τους, είναι πολλαπλά:

  • απελευθερώνουμε χώρο στα σπίτια μας,
  • εξοικονομούμε χρήματα πληρώνοντας ένα κλάσμα του κόστους αγοράς,
  • εξασφαλίζουμε ότι τα αντικείμενα θα έχουν πλήρη διάρκεια ζωής,
  • μειώνουμε την κατανάλωση πόρων και πρώτων υλών,
  • μειώνουμε τα απόβλητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG



Ο αντίκτυπος στον πλανήτη από τις υπάρχουσες καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είναι βιώσιμος. Το να δανειζόμαστε αντί να αγοράζουμε και να κατέχουμε, μειώνουμε τον συλλογικό μας αντίκτυπο στον πλανήτη και εξασφαλίζουμε ότι η ποσότητα των απορριμμάτων περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι διαδικασίες παραγωγής μαζί με τις διαδικασίες διάθεσης και ανακύκλωσης, αποτελούν μείζον πρόβλημα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ατομικά και συλλογικά, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Η έννοια της βιβλιοθήκης των αντικειμένων δεν είναι καινούργια- οι βιβλιοθήκες παιχνιδιών υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970 και οι βιβλιοθήκες εργαλείων άνθισαν επίσης την ίδια περίοδο, ιδίως στις ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και πολλές βιβλιοθήκες παιχνιδιών και εργαλείων εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα, η σταδιακή παρακμή οφείλεται ίσως στην κουλτούρα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των αντικειμένων, της εύκολης πρόσβασης σε τέτοιες βιβλιοθήκες, αλλά και το φθηνότερο κόστος αγοράς πληθώρας αντικειμένων.

Η οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy) ξεκίνησε ως ένας τρόπος μετριασμού του υπερκαταναλωτισμού και για να βοηθήσει στην οικοδόμηση δεσμών μεταξύ συμπολιτών. Η νοοτροπία του διαμοιρασμού συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων και φαίνεται μια ελπιδοφόρα  λύση για να γίνουμε πιο βιώσιμοι και υπεύθυνοι καταναλωτές.

Το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο δημιουργεί την πρώτη μικρή βιβλιοθήκη των αντικειμένων στην Οδό Λιασίδου, στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ξεκινά δειλά αλλά με όραμα την μείωση της σπατάλης πόρων, την προώθηση της κυκλική οικονομίας, της μείωσης της υπερκατανάλωσης και της κοινής χρήσης πόρων.

Βοηθήστε μας να συλλέξουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα που δεν σας είναι χρήσιμα και να τα μετατρέψουμε σε θησαυρούς όλης της κοινότητας! Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στο ☎️22667795.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Online shop της Βιβλιοθήκης των Αντικειμένων για να δείτε την ποικιλία και την διαθεσιμότητα των αντικειμένων μας https://circularlibraryforall.org/

Το έργο  “Δράσεις Κυκλικής Οικονομίας για Όλους” χρηματοδοτείται από το ENI CBC MED 2014-2020 Programme, U-SOLVE Subgrant.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από πρακτικές της κυπριακής καθημερινότητας  περασμένων δεκαετιών

Οι αρχές Κυκλικής Οικονομίας δεν κάτι καινούριο, ούτε επινόηση της τελευταίας δεκαετίας.

Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.