Η Επαγγελματική Κατάρτιση στη Κύπρο βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Ποιο το μέλλον της αγοράς

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Επαγγελματική Κατάρτιση,⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Η Επαγγελματική Κατάρτιση στη Κύπρο βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Ποιο το μέλλον της αγοράς

Η δια βίου μάθηση αποτελεί πλέον έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης ως μέσο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Με την υιοθέτηση διαφόρων πολιτικών για τη δια βίου μάθηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση, να δημιουργήσουν προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών σε όλες τις φάσεις της ζωής τους και να προωθήσουν την κουλτούρα της συνεχούς μάθησης.

Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει την ευελιξία στην εκπαίδευση, την προσαρμογή στις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές και την ανταπόκριση στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, με την ενίσχυση της δια βίου μάθησης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προώθηση της μάθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η Κύπρος, βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης και προσαρμογής στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Με αιχμή του δόρατος την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), η Κύπρος γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία ανάπτυξη του τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ΑνΑΔ υιοθετεί δυναμική πολιτική στην επαγγελματική κατάρτιση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες δομές κατάρτισης και να ενθαρρύνει νέες, με στόχο η ψηφιακή μετάβαση να επιτευχθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και να στηρίξει όλο το οικοδόμημα επαγγελματικής ανάπτυξης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 1000 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ 20 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗ MYSEMINARS


Γιατί όμως η επαγγελματική κατάρτιση γνωρίζει τέτοια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο και όχι μόνο; Μερικοί από τους λόγους είναι οι ακόλουθοι και που διαφαίνεται ότι όσο προχωράει ο χρόνος τόσο θα ενδυναμώνονται και θα ενισχύονται.

  1. Ανάγκη για Εξειδίκευση: Η ταχεία τεχνολογική πρόοδος και η εξειδίκευση των επαγγελμάτων απαιτούν από τους εργαζόμενους να είναι συνεχώς ενημερωμένοι και καταρτισμένοι στις τελευταίες τεχνικές και μεθοδολογίες. Η εφαρμογή της τεχνολογίας απαιτεί ραγδαία επανεκπαίδευση των εργαζομένων στη πληροφορική, μηχανική και άλλα επαγγέλματα, αλλά και η ίδια η τεχνολογία οδηγεί σε αλλαγές επαγγελμάτων που με τη σειρά τους απαιτούν τη δική τους προσαρμογή σε νέα δεδομένα λειτουργίας.

  2. Ανταγωνιστικότητα: Οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να διατηρηθούν ανταγωνιστικές σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η επένδυση στην κατάρτιση του προσωπικού τους είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να το πετύχουν. Η παγκοσμιοποίηση φέρνει και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, συνεπώς ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις απαιτείται να επεκταθούν και σε όμορες χώρες για να επιβιώσουν.

  3. Κρατικές Πρωτοβουλίες: Το κράτος προωθεί προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στην οικονομική ανάπτυξη. Συνεπώς υπάρχει το οικονομικό κίνητρο μέσα από τις επιχορηγήσεις της ΑνΑΔ και άλλων φορέων, να γίνουν επενδύσεις τόσο στις θεματολογίες που διδάσκονται (όπως πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα) όσο και στους τρόπους που η εκπαίδευση γίνεται (τηλεκπαίδευση, ασύγχρονες πλατφόρμες, συνέδρια, εργαστήρια και άλλα).

  4. Ισχυρή ακαδημαϊκή παρουσία: η Ακαδημαϊκή κοινότητα στη Κύπρο μεγαλώνει διαρκώς με μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και άλλων ανώτερων σχολών, να δημιουργούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού. Ο στόχος του να καταστεί η Κύπρος Ακαδημαϊκός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, οδηγεί και την επαγγελματική κατάρτιση σε άνθιση. Ταυτόχρονα η τεχνογνωσία και ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων αυτών δημιουργεί την ευκαιρία στα ιδρύματα αυτά να επεκταθούν στον κλάδο της επαγγελματικής κατάρτισης έχοντας γερές βάσεις στους δικούς τους αποφοίτους.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 1000 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ 20 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗ MYSEMINARS


Η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Δια Βίου Μάθηση έχει καταστεί καταλύτης για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα κράτη μέλη, με την Κύπρο να ακολουθεί αυτήν την τάση. Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση αναγνωρίζεται ως βασικός πυλώνας για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επενδύσουν στην εκπαίδευση, να προωθήσουν την κουλτούρα της συνεχούς μάθησης και να δημιουργήσουν συνεργασίες με διάφορους τομείς. Η Κύπρος, συγκεκριμένα, βλέπει μια ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, με την υποστήριξη κρατικών πρωτοβουλιών, την ισχυρή ακαδημαϊκή παρουσία και την αναγνώριση της σημασίας της συνεχούς μάθησης από την κοινωνία.



Share: