Η Επιτήρηση της Υγείας των Εργαζομένων Σώζει Ζωές και Αποτελεί Νομική Υποχρέωση Όλων των Επιχειρήσεω
Στην εποχή της τεχνολογίας και της ραγδαίας βιομηχανικής εξέλιξης, η προστασία και η επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύονται ως από τα σημαντικότερα ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Η προστασία από άμεσα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων λόγω βλαπτικών παραγόντων είναι ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εξειδικευμένες γνώσεις.
Η αξία της επιτήρησης της υγείας των εργαζομένων έγκειται στο γεγονός ότι μέσω αυτής, μπορούν να εντοπιστούν επιβαρύνσεις στην υγεία του εργαζόμενου, όταν αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και προτού να προκαλέσουν βλάβη, όταν και πλέον θα είναι αργά. Για το λόγο αυτό κάθε επιχείρηση οφείλει να συμβληθεί με Ιατρό Εργασίας, τον οποίο να συμβουλεύεται στα θέματα αυτά και να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε βλαπτικούς παράγοντες.
Η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη της τη σημασία του θέματος, έχει θεσπίσει ένα Νομικό πλαίσιο για την επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο δεσπόζει ο Κανονισμός ΚΔΠ 330/2017 ενώ αυτός πλαισιώνεται με μια σειρά ειδικών κανονισμών που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις για εργαζομένους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως οι εργασίες με αμίαντο (ΚΔΠ-184/2018), εργασίες Λιμένων (ΚΔΠ-186/2018), Αναρριχητών σε εργασίες σε ύψος (ΚΔΠ-30/2020), Ορυχεία και λατομεία (ΚΔΠ-143/21), εργασίες με αντικαρκινικά φάρμακα (ΚΔΠ-365/2022) και εργασίες με φυτοφάρμακα (ΚΔΠ-366/2022).
Η επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων δεν αποτελεί μόνο Νομική Υποχρέωση κάθε επιχείρησης, αλλά είναι και ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας κάθε επιχείρησης και την προστασία του πολυτιμότερου κεφαλαίου της, του ανθρώπινου δυναμικού.
08/11/2023: Εκπαίδευση Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία-ΕΣΥΠΠ
Πιο κάτω μπορούμε να δούμε κάποια παραδείγματα
Έκθεση σε Επικίνδυνες Ουσίες: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια επεξεργασίας αμιάντου εκτίθεντο σε μεγάλες ποσότητες της βλαβερής αυτής ουσίας, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία τους. Τα αποτελέσματα έγιναν φανερά μετά από δεκαετίες, όταν πολλοί από αυτούς ανέπτυξαν ασθένειες όπως το μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου του πνεύμονα). Μια αυστηρή επιτήρηση της υγείας τότε θα μπορούσε να είχε προλάβει αυτές τις ασθένειες.
Εργασιακό Στρες: Στη σύγχρονη εποχή, πολλές εργασιακές θέσεις μαστίζονται από υψηλά επίπεδα στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιχειρήσεις που επιτηρούν ενεργά την υγεία των εργαζομένων τους μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να λάβουν μέτρα για τη μείωση του στρες, προωθώντας την ψυχική ευεξία.
Φυσική Καταπόνηση: Εργαζόμενοι στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, πολλές φορές βρίσκονται σε θέσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη ή τις αρθρώσεις του και ευρύτερα το μυοσκελετικό τους σύστημα. Χωρίς την κατάλληλη επιτήρηση και εκπαίδευση, μακροχρόνιες καταπονήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας κυρίως στο σπόνδυλο και ειδικότερα στη μέση ή με προβλήματα και ασθένειες στα άνω άκρα. (Work Related Upper Limb Disorders-WRULD).
Έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο: Εργαζόμενοι σε εργοστάσια, κατασκευαστικά έργα ή σε περιβάλλοντα με δυνατούς θορύβους μπορούν να υποστούν μόνιμες βλάβες στην ακοή τους. Μια σωστή επιτήρηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων βλαβών, διασφαλίζοντας την ακοή των εργαζομένων από αυτή τη μη-αναστρέψιμη βλάβη.
Συνοψίζοντας, η επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραγωγικότητας, τη μείωση των απουσιών από την εργασία λόγω ασθένειας, και πάνω απ' όλα, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που δουλεύουν σε κάθε επιχείρηση.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Παρακάτω, εξετάζουμε οκτώ κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις
Η αναγνώριση των κλάδων αυτών είναι ζωτικής σημασίας