Η επιτυχία τελικά μπορεί να μην κρύβεται σε αυτό που σπούδασες;

Επαγγελματική Κατάρτιση,⠀
Πηγή: analuseto.gr - Απόστολος Λακασάς
Η επιτυχία τελικά μπορεί να μην κρύβεται σε αυτό που σπούδασες;

«Σε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο, άκουσα τον καθηγητή μου να μιλάει για έναν παραγωγό γιαουρτιών. Ο καθηγητής πήρε τα δεδομένα της παραγωγής, τα οπτικοποίησε δημιουργώντας ένα διάγραμμα, και τα παρουσίασε στον παραγωγό για να τον βοηθήσει να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Τότε είπα, αυτό θέλω. Μου άρεσαν βέβαια από το λύκειο τα οικονομικά και η πληροφορική», θυμάται σήμερα, μιλώντας στην «Κ», ο 30χρονος Θανάσης Τσαπερλής. Τότε σπούδαζε μηχανολόγος μηχανικός, σήμερα εργάζεται στη Rabobank, την ολλανδική εταιρεία πολυεθνικών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και ζει στο Ντεν Μπος της Ολλανδίας.

«Μετά το πτυχίο πολιτικού μηχανικού στην Ελλάδα, βρέθηκα στη Βρετανία για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε ένα εξειδικευμένο θέμα για τις γέφυρες. Κατόπιν παρέμεινα στη χώρα και εργάστηκα σε μία σχετική εταιρεία. Η εταιρεία που δούλευα είχε τμήμα data – δεδομένων. Αυτό μου άρεσε πολύ διότι ήδη στη σχολή ασχολιόμουν με την υπολογιστική προσομοίωση. Είπα πως αυτό θέλω να κάνω στα επόμενα χρόνια», δηλώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο 31χρονος Αναστάσης Σταμάτης, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και αφού εργάστηκε ως data scientist έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΗΓΕΣΙΑ


Είναι πολλές οι ιστορίες νέων που ενώ για… άλλα ξεκίνησαν, αλλού βρίσκονται, και αυτό προσώρας. «Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει από τα 17 χρόνια ένας νέος καθώς επιλέγει σπουδές, αυτόματα να επιλέγει και επάγγελμα», παρατηρεί στην «Κ» ο Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού της εταιρείας Orientum. Οι απόφοιτοι των 430 πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών της Ελλάδας είναι χαμένοι στη μετάφραση των –πολλών– δυνατοτήτων που εμφανίζονται στους οδηγούς σπουδών της σχολής τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει πολύ. Ετσι, πολλές φορές η αλλαγή πορείας είναι απαραίτητη. 

«Το ότι σπουδάζεις Νομική δεν σημαίνει ότι θα γίνεις απαραίτητα δικηγόρος. Μπορεί να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλους τομείς (π.χ. ναυτιλιακά, διοίκηση ανθρωπίνων πόρων) και να βρεις πολλές διεξόδους στην αγορά εργασίας. Εχω παράδειγμα νέας που μετά το πρώτο πτυχίο από Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας έκανε μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ, και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία. 

Σε μία άλλη περίπτωση πτυχιούχος Τμήματος Νηπιαγωγών έκανε μεταπτυχιακό και σήμερα εργάζεται ως marketing manager σε μεγάλη και πολύ γνωστή ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών», προσθέτει ο ίδιος.

Ωστόσο και η δομή των πανεπιστημιακών σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στα περισσότερα προγράμματα σπουδών είναι τέτοια που ενισχύει τις παγιωμένες αντιλήψεις των γονιών, και ευρύτερα της κοινωνίας, για τις επαγγελματικές προοπτικές των παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα περίπου 300 από τα 430 τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ως μία από τις επαγγελματικές προοπτικές (με επαγγελματικά δικαιώματα) τον διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι λόγω και του δημογραφικού οι πιθανότητες διορισμού στην εκπαίδευση περιορίζονται. Ουσιαστικά, η προφανής διέξοδος (διορισμός σε σχολείο ή φροντιστήριο) είναι κορεσμένη επαγγελματικά, αλλά τα ισχυρά πτυχία σε αυτές τις σπουδές μπορούν να ανοίξουν εναλλακτικές καριέρες. Αυτό καταδεικνύεται από την έρευνα της εταιρείας Orientum, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Εστιάζοντας στους κλάδους με υψηλή ανεργία, ενδεικτικές είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες ενός πτυχιούχου φιλολογίας. Με ένα μεταπτυχιακό στην υπολογιστική γλωσσολογία μπορεί να οδηγηθεί σε μία ειδικότητα στον κλάδο της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, δηλαδή να γίνει ειδικός ανάπτυξης μοντελοποίησης γλώσσας. Ή επίσης με ένα μεταπτυχιακό στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει ειδικός ανάπτυξης ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ακόμη, τα τμήματα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος μοιάζει να έχουν λιγοστές επαγγελματικές διεξόδους με καλές προοπτικές. Κι όμως, με έναν μεταπτυχιακό τίτλο στη φυτιατρική και στο περιβάλλον μπορεί να γίνει ειδικός πιστοποίησης HASP-ISO. Επίσης, το μεταπτυχιακό στη βιώσιμη διαχείριση περιβαλλοντικών αλλαγών και στην κυκλική οικονομία προσφέρει τη δυνατότητα σε έναν απόφοιτο δασολογίας να χτυπήσει με αξιώσεις την πόρτα μιας εταιρείας ανακύκλωσης.

«Διαπίστωσα ότι ο αθλητισμός απαιτεί σκληρή δουλειά, ενώ οι περισσότεροι θέλουν να γυμναστούν για λόγους υγείας και ευεξίας. Ετσι, μετά το πτυχίο από το ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη στράφηκα μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στην κινησιολογία και τη φυσιοθεραπεία», μας λέει ο Νίκος Παγούνης που δραστηριοποιείται στην Καστοριά και στη Θεσσαλονίκη. «Οι νέοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον συνδυασμό των σπουδών για να “ξεκλειδώσουν” τομείς στην αγορά εργασίας που δεν σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο του πρώτου πτυχίου τους. Υπάρχουν πάνω από 1.000 μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο σήμερα», λέει ο κ. Μιχαλούλης, παρατηρώντας βέβαια ότι «πολλοί γονείς φοβούνται πως εάν το παιδί κάνει μεταπτυχιακό σε διαφορετικό τομέα σε σχέση με το πρώτο πτυχίο, τότε πάνε χαμένα τα 4 χρόνια των σπουδών. Αυτό φυσικά δεν ισχύει». Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης τονίζει προς τους νεότερους πως «το πιο πιθανό είναι ένας πτυχιούχος σήμερα να μην κάνει το επάγγελμα το οποίο είχε σκεφτεί όταν πέρασε στη σχολή του. Οι επιστημονικές εξελίξεις τρέχουν και αλλάζουν την οικονομία και την αγορά εργασίας. Και εγώ είμαι 31 ετών και στα 40 μπορεί να κάνω κάτι άλλο».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Ο πρώτος τίτλος σπουδών και τα μεταπτυχιακά

Πολλά τα παραδείγματα μεταπτυχιακών σπουδών που μπορούν να αλλάξουν την επαγγελματική κατεύθυνση που έχει ένας πτυχιούχος ΑΕΙ με βάση τον πρώτο τίτλο σπουδών. Ενδεικτικά, ένας μεταπτυχιακός τίτλος στις διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις μπορεί να ανοίξει έναν δρόμο προς την εκπαίδευση μειονοτήτων για έναν απόφοιτο του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Ενα μεταπτυχιακό στις τεχνολογίες και στη διαχείριση θερμοκηπίων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει τον κάτοχο πρώτου πτυχίου στην τεχνολογία τροφίμων προς τον τομέα της γεωργικής καλλιέργειας. Παράλληλα, ένας μεταπτυχιακός τίτλος στην πληροφορική και στη σύνθεση εικόνων και γραφικών μπορεί να προσφέρει στον κάτοχό του δίοδο προς τον σχεδιασμό ιστοσελίδων ενώ ο ίδιος έχει πτυχίο φωτογραφίας και οπτικοακουστικών.

Ενα μεταπτυχιακό στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα ανοίγει δρόμο στους αποφοίτους τμημάτων διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας προς τις εταιρείες συστημάτων ψηφιακής τεχνολογίας.

Η διεύρυνση των κλάδων της οικονομίας είναι τέτοια που οι σπουδές μετά το πρώτο πτυχίο θεωρούνται απαραίτητες, καθώς διευρύνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις των πτυχιούχων.



Share:
Διαβάστε Επίσης