Η Παγίδα της Εργασιομανίας και 4 τρόποι για να πάρεις τη Ζωή σου Πίσω

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Η Παγίδα της Εργασιομανίας και 4 τρόποι για να πάρεις τη Ζωή σου Πίσω

Mία προσπάθεια ορισμού του όρου εργασιομανία βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού αριθμού των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Ωστόσο, η μελέτη της βιβλιογραφίας καταδεικνύει ότι ώρες εργασίας από μόνες τους δεν υποδεικνύουν έναν εργασιομανή. Πολλοί εξωτερικοί λόγοι, όπως η ανάγκη για χρήματα ή το οργανωτικό κλίμα (δηλαδή η συνολική ατμόσφαιρα του οργανισμού), μπορεί να ευθύνονται για τις πολλές ώρες εργασίας. Επομένως, ίσως οι εργασιομανείς είναι (εν μέρει) εκείνα τα άτομα που έχουν εσωτερικά κίνητρα να εργάζονται πολλές ώρες λόγω της αδυναμίας τους να αποσυνδεθούν από την εργασία.

Για πολλούς ερευνητές η εργασιομανία συνδέεται με τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Υπερβολική ανάλωση χρόνου σε εργασιακές δραστηριότητες

  • Υπερβολική σκέψη για την εργασία ακόμα και τις ώρες εκτός εργασίας

  • Εργασία πέραν των οργανωτικών ή οικονομικών απαιτήσεων

Η εργασιακή εμπλοκή είναι ένας άλλος όρος που διαφέρει από την εργασιομανία και αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο τα άτομα χρησιμοποιούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους (τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας) και απολαμβάνουν την παραγωγικότητα στην εργασία. Η προσήλωση στην εργασία αντανακλά την εσωτερική επιθυμία του ατόμου να εργαστεί. Η απόλαυση της εργασίας είναι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο αντλεί ευχαρίστηση από την εργασία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Σε αντίθεση, η εργασιομανία είναι επιζήμια για την ατομική ευημερία, προκαλώντας άγχος, εξουθένωση, άγχος και προβλήματα στις σχέσεις. Η υπερβολική ενασχόληση με την εργασία είναι πιθανό να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με αποτέλεσμα οι σύζυγοι και τα παιδιά των εργασιομανών αισθάνονται μοναξιά, έλλειψη αγάπης και συναισθηματική εγκατάλειψη καταστάσεις οι οποίες συχνά οδηγούν σε διαζύγιο. Επιπλέον, οι εργασιομανείς είναι πιο επιρρεπείς σε δευτερογενείς εθισμούς όπως ο αλκοολισμός και η υπερκατανάλωση τροφής. Το υπερβολικό κόστος της εργασιομανίας για τον εαυτό, την οικογένεια και τον ίδιο τον οργανισμό απαιτεί αντιμετώπιση του φαινομένου και υποστήριξη του εργαζομένου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της εργασιομανίας;

1. Ορίστε μια “ώρα διακοπής” της εργασίας και τηρήστε την. Ένα άτομο εθισμένο στη δουλειά μπορεί να τείνει να πιστεύει ότι ο χρόνος υπαγορεύει την επιτυχία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, αν η δουλειά μπορεί να γίνει σε λιγότερο χρόνο πιο αποτελεσματικά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δουλεύεις. Έτσι, ο καθορισμός χρονικών ορίων στον εαυτό σας μπορεί να επιβάλει την αποτελεσματικότητα της εργασίας.

2. Προγραμματίστε δραστηριότητες μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας. Για παράδειγμα, προγραμματίστε να πάτε μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο ή να φτιάξετε δείπνο μετά τη δουλειά.

3. Βρείτε χρόνο για τους φίλους και την οικογένεια. Προγραμματίστε τον χρόνο που θα αφιερώσετε στους φίλους και στην οικογένεια στο ημερολόγιό σας για να μην τον ξεχάσετε. Το να αφιερώνετε χρόνο σε αγαπημένα πρόσωπα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων και θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε.

4. Ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, αν δυσκολεύεστε. Κάποιες φορές η εργασιομανία είναι τόσο έντονη που έχει κυριεύσει τη ζωή σας. Αν οι οικείοι σας παραπονιούνται και παρά τις προσπάθειες που κάνετε δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Η εργασιομανία είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ανάπτυξη ευνοείται στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής ευημερίας των εργαζομένων τα πρότυπα του χώρου εργασίας να υποστηρίζουν περισσότερο τις ισορροπημένες προτεραιότητες και τον υγιεινότερο τρόπο ζωής, ώστε να ενθαρρύνονται οι εργασιομανείς που προσπαθούν να κάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.