Η Τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στην υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα χρόνια; Τι να περιμένουμε
Με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, η νανοτεχνολογία και η ρομποτική, το μέλλον της ιατρικής διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας.
Πρέπει να εξοικειωθούμε με τις τελευταίες δημιουργίες προκειμένου να διαχειριστούμε τον έλεγχο της τεχνολογίας και όχι το αντίστροφο. Το μέλλον της ιατρικής έγκειται στη συνεργασία με την τεχνολογία και τους κλινικούς γιατρούς για να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές στον κόσμο της υγείας, επιτρέποντάς μας να παραμείνουμε επίκαιροι για τα επόμενα χρόνια.
Ίσως ανησυχείτε ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα καταλάβουν τις θέσεις εργασίας των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου; Ίσως φοβάστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο σε λίγα χρόνια;
Όλα αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις, μισές αλήθειες και άλλες δυστοπικές εικόνες, και ίσως ένας πιο …μοδάτος τρόπος για να εμφανίζετε εναλλακτικές προοπτικές σχετικά με το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν ένα κοινό σημείο: τον φόβο για τα μελλοντικά άγνωστα και για το τι μπορεί να μας επιβληθεί.
Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κάποια στιγμή, κάθε μέρος της ζωής μας θα αλλάξει μέσω της δύναμης των ψηφιακών τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιτρέψουμε στο μυαλό μας να παραμείνει ανοιχτό στην πιθανότητα η τεχνολογία να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.
Τεχνολογία και άνθρωποι χέρι-χέρι για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη
Πολλοί θεωρούν ότι η τεχνολογία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει τη ζωή μας μόνο αν συμφωνήσουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις και είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή. Αν φροντίσουμε να τηρείται ο κανόνας «δύο βήματα μπροστά από αυτό», η σύμπραξη μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη.
Η ψηφιακή τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει τα ακατάλληλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε κατάλληλα, να προσφέρει φθηνότερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις για ασθένειες (όπως ο Έμπολα ή το AIDS) και να εξισώσει τη σχέση μεταξύ επαγγελματιών και ιατρικών ασθενών. Η τεχνολογία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο υγιείς ζωές σε πιο υγιείς κοινότητες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ρήση «πρέπει να είναι κανείς κύριος στο σπίτι του» είναι διαδεδομένη. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε το μέλλον βελτιώνοντας την υγεία μας μέσω αυτών των τεχνολογιών και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας απέναντι στην ιδέα της υγείας ως τέτοια, απέναντι στην υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική.
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό στην πράξη; Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε δέκα τρόπους με τους οποίους η υγειονομική περίθαλψη διαμορφώνεται από την ιατρική τεχνολογία.
1. Τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρόκειται να φέρει την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη εξ ολοκλήρου. Με τη δυνατότητα να εξορύσσουν ιατρικά αρχεία, οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σχεδιάζουν σχέδια θεραπείας, να αναπτύσσουν φάρμακα ταχύτερα από οποιονδήποτε σημερινό γιατρό, ακόμη και να διαγιγνώσκουν δείγματα καρκινικών και μη καρκινικών ιστών.
Χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές, η Atomwise ανακαλύπτει θεραπείες από μια βάση δεδομένων μοριακών δομών. Η νεοφυής επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2015, δημιούργησε μια εικονική αναζήτηση για ασφαλή, υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν για τη θεραπεία του ιού Έμπολα. Βρέθηκαν δύο φάρμακα τα οποία προβλέφθηκαν από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και τα οποία μπορούν να μειώσουν τη μολυσματικότητα του Έμπολα.
Η DeerMind της Google ανέπτυξε πιο πρόσφατα μια τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση του καρκίνου του μαστού. Ο νέος αλγόριθμος ξεπέρασε την απόδοση των ανθρώπινων ακτινολόγων κατά 11,5% σε προκαθορισμένα σύνολα δεδομένων για τη διάκριση του καρκίνου του μαστού.
Αυτές οι δύο εταιρείες είναι μόνο δύο από τον τεράστιο αριθμό εταιρειών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να φέρουν την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον. Από την έξαψη της ιατρικής φαντασίας και τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων έως την εξόρυξη ιατρικών αρχείων, αυτές οι εταιρείες αποτελούν πραγματικά παραδείγματα του τι πρέπει να περιμένουμε στον ορίζοντα αν ανοιχτούμε στην τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη.
2. Εικονική πραγματικότητα
Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) αλλάζει τη ζωή των ιατρών και των ασθενών. Κοιτάζοντας στο μέλλον, θα μπορούσατε να ταξιδέψετε στην Ισπανία ή στο σπίτι σας ενώ βρίσκεστε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, ή να παρακολουθείτε επεμβάσεις σαν να κρατάτε εσείς το νυστέρι!
Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, όπως η εκπαίδευση μελλοντικών χειρουργών και η εξάσκηση ειδικευμένων χειρουργών σε επεμβάσεις. Αυτοί που αναπτύσσουν αυτά τα προγράμματα λογισμικού είναι εταιρείες όπως η Osso VR και η ImmersiveTouch, και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν με εικονική πραγματικότητα είχαν 230% αύξηση της συνολικής απόδοσής τους σε σχέση με τους παραδοσιακά εκπαιδευμένους συναδέλφους τους.
Οι ασθενείς επωφελούνται επίσης από αυτές τις εξελίξεις στην τεχνολογία, με τη διαχείριση του πόνου να εμφανίζεται ως ένας τομέας βελτίωσης. Κατά τη διάρκεια του πόνου στον τοκετό, οι γυναίκες εξοπλίζονται με ακουστικά εικονικής πραγματικότητας που τους επιτρέπουν να απεικονίζουν ένα καταπραϋντικό τοπίο. Ασθενείς με διάγνωση καρδιακού, νευρολογικού, γαστρεντερικού και μετεγχειρητικού πόνου έχουν παρουσιάσει μείωση των επιπέδων πόνου τους όταν χρησιμοποιούν VR ως ερέθισμα. Μια πιλοτική μελέτη από το 2019 έδειξε ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν μείωσαν τα επίπεδα άγχους και πόνου και βελτιώθηκαν στη συνολική τους εμπειρία υγειονομικής περίθαλψης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
3. Επαυξημένη πραγματικότητα
Διαφοροποιούμενη από την εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) είναι η περίπτωση όπου οι χρήστες δεν χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και οι πληροφορίες τίθενται στην όραση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η επαυξημένη πραγματικότητα γίνεται η κινητήρια δύναμη στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης λόγω αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τόσο από την πλευρά των δεκτών όσο και από την πλευρά των ιατρικών παρόχων.
Για τους επαγγελματίες υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής να προετοιμαστούν καλύτερα για επεμβάσεις στην πραγματική ζωή, καθώς και να επιτρέψει στους υπάρχοντες χειρουργούς να βελτιώσουν τις ικανότητές τους. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν το Microsoft HoloLens για να αποκτήσουν γνώσεις ανατομίας με την εφαρμογή HoloAnatomy. Οι φοιτητές ιατρικής αποκτούν πρόσβαση σε ακριβείς και λεπτομερείς ψηφιακές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης ανατομίας, ώστε να μπορούν να μελετούν χωρίς την ανάγκη πραγματικών ανθρώπων.
Η Magic Leap, μια άλλη πολλά υποσχόμενη εταιρεία, αναπτύσσει επίσης κάτι λίγο διαφορετικό με τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας. Η Magic Leap έχει συνεργαστεί με την XRHealth για την ανάπτυξη της θεραπευτικής πλατφόρμας, την SyncThink για την υγεία του εγκεφάλου και την Brainlab, μια γερμανική εταιρεία τεχνολογίας που θα φέρει την τεχνολογία της στην υγειονομική περίθαλψη. Κανένα εμπορικό προϊόν δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά – ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα δούμε αυτές τις συνεργασίες να γεμίζουν την αγορά της υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον.
4. Trackers υγειονομικής περίθαλψης, wearables και αισθητήρες
Στενά συνδεδεμένη με το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής είναι η ενδυνάμωση των ασθενών και των ατόμων που φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους με τη χρήση τεχνολογιών όπως τα wearables, οι ανιχνευτές υγείας και οι αισθητήρες. Πρόκειται για εξαιρετικές συσκευές που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε περισσότερα για την υγεία μας και μας δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή μας.
Μιλάμε για συσκευές όπως το Fitbit Ionic, το οποίο παρακολουθεί τον ύπνο και τις προπονήσεις, το Polar H10 που μπορεί να τελειοποιήσει μια ρουτίνα προπόνησης και το στήριγμα κεφαλής Muse, το οποίο βοηθάει στο διαλογισμό. Υπάρχουν πολλοί ανιχνευτές υγείας και εφαρμογές στην αγορά σήμερα.
Είτε επιθυμείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το επίπεδο άγχους, το βάρος ή τις γνωστικές σας ικανότητες, είτε θέλετε να αισθάνεστε συνολικά πιο ενεργητικοί και υγιείς, υπάρχει μια συσκευή για όλες τις απαιτήσεις. Αυτά τα τεχνολογικά διαμάντια κάνουν πραγματικά τους ασθενείς το σημείο εστίασης της περίθαλψης. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την υγεία τους στο σπίτι και να μοιράζονται τα αποτελέσματα εξ αποστάσεως με το γιατρό τους. Οι συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να λαμβάνει πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις και να παίρνει τον έλεγχο της υγείας του.
5. Ιατρικό tricorder
Το όνειρο κάθε επαγγελματία υγείας είναι να έχει μόνο μία παντοδύναμη και υπέρτατη συσκευή. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύει και να διαγιγνώσκει κάθε ασθένεια.
Με τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών υγείας, ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν τέτοιου είδους συσκευές! Ένα τέτοιο gadget είναι το Viatom CheckMe Pro σε μέγεθος παλάμης, το οποίο μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, το ECG, τον κορεσμό οξυγόνου και πολλά άλλα. Άλλες εταιρείες εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη παρόμοιων συσκευών, όπως το MedWand, το οποίο διαθέτει κάμερα για τηλεϊατρικούς σκοπούς, καθώς και όλες τις δυνατότητες μέτρησης. Μια άλλη συσκευή είναι το BioSticker από την BioIntelliSense, εγκεκριμένο από τον FDA, και παρά το γεγονός ότι είναι λεπτό και μικρό, μπορεί να μετρήσει πολλές παραμέτρους όπως τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του δέρματος, τα επίπεδα δραστηριότητας, τον αναπνευστικό ρυθμό, τη θέση του σώματος, την κατάσταση του ύπνου, τη βάδιση και πολλά άλλα.
Αυτά τα προϊόντα μπορεί να απέχουν λίγο από το tricorder της επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα προχωρήσουμε εκεί αρκετά σύντομα. Θα δείτε μικροσκόπια υψηλής ισχύος με smartphones που αναλύουν εικόνες και δείγματα επιχρίσματος από δερματικές βλάβες. Θα μπορούσαν να διαθέτουν αισθητήρες που θα παρατηρούν ανωμαλίες στο DNA ή θα βρίσκουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες και αντισώματα. Έναν αισθητήρα υπερήχων, μια ηλεκτρονική μύτη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα smartphone και να ενισχύσει τις δυνατότητές του.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
6. Αλληλούχιση γονιδιώματος
Με κόστος 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ολόκληρο το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος κοστίζει ένα τρελό ποσό. Τον Ιανουάριο του 2017, η εταιρεία αλληλούχισης DNA Illumina αποκάλυψε ένα νέο μηχάνημα που, όπως λέει ο κολοσσός, «αναμένεται μια μέρα» να μπορεί να παραγγείλει ένα ολόκληρο γονιδίωμα με λιγότερο από 100 δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτής της ιδέας. Εάν αυτό συμβεί, θα σήμαινε ότι θα ήταν διαθέσιμες φθηνότερες γενετικές εξετάσεις, οι οποίες θα κόστιζαν μόνο μεταξύ 10 και 150 δολαρίων.
Ένα τέτοιο τεστ έχει πολλές δυνατότητες. Μπορεί κανείς να μάθει πολύτιμες πληροφορίες για ευαισθησίες σε φάρμακα, μονογονιδιακές ή πολυπαραγοντικές ιατρικές καταστάσεις, ακόμη και για το οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον, πολλοί τομείς χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα της αλληλούχισης του γονιδιώματος, όπως τα nutrigenomics, ο τομέας που συγχωνεύει τη διαιτολογία, τη διατροφή και τη γονιδιωματική. Εταιρείες όπως η Habit, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, προσφέρουν εξατομικευμένες δίαιτες χρησιμοποιώντας γενετική κωδικοποίηση.
Το γενετικό τεστ της Atlas Biomed είναι επίσης διορατικό. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί, αναλύει για να δώσει πρακτικά, εφαρμόσιμα αποτελέσματα. Αξιολογεί τις παθήσεις για τις οποίες μπορεί να κινδυνεύει κανείς και καταγράφει τα επίπεδα βιταμινών και τις δυσανεξίες. Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
7. Επανάσταση στην ανάπτυξη φαρμάκων
Η τρέχουσα διαδικασία δημιουργίας νέων φαρμάκων είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν νέοι τρόποι βελτίωσης της ανάπτυξης φαρμάκων με τη χρήση μεθόδων όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες πρόκειται να διαμορφώσουν το φαρμακευτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.
Εταιρείες όπως η Recursion Pharmaceuticals, η Deep Genomics και η Turbine χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων υποψήφιων φαρμάκων και θεραπευτικών λύσεων σε κλάσμα του κανονικού κόστους και σε χρόνο-ρεκόρ.
Μια άλλη ανερχόμενη ιατρική τεχνολογία είναι οι in silico δοκιμές φαρμάκων. Αυτές οι εξατομικευμένες προσομοιώσεις στον υπολογιστή χρησιμοποιούνται στη ρυθμιστική αξιολόγηση ή την ανάπτυξη προϊόντων, συσκευών ή παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η εταιρεία ήδη καταρρίπτει τα εμπόδια με την ανάπτυξη οργάνων σε ένα τσιπ – με την τρέχουσα βιολογική και τεχνολογική κατανόηση να μην επιτρέπει τις προσομοιωμένες κλινικές δοκιμές, αυτή η ανάπτυξη in silico χρησιμοποιείται ήδη. Η τεχνολογία τους, HumMod, χρησιμοποιείται σε πολλά ερευνητικά πρότζεκτ, ενώ εικονικά μοντέλα έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Virtual Physiological Human, το οποίο τα χρησιμοποιεί για τη μελέτη της οστεοπόρωσης και των καρδιακών παθήσεων.
8. Νανοτεχνολογία
Θα μπορούσαμε να δούμε νανοσωματίδια και νανοσυσκευές να λειτουργούν ως ακριβή συστήματα χορήγησης φαρμάκων, μικροσκοπικά χειρουργεία ή εργαλεία θεραπείας του καρκίνου στο εγγύς μέλλον.
Κάποιοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck, το 2014, σχεδίασαν μικρά μικρορομπότ που κολυμπούν φυσικά μέσα σε σωματικά υγρά. Αυτά τα έξυπνα χάπια, όπως το PillCam, χρησιμοποιούνται για εξετάσεις του παχέος εντέρου με έναν φιλικό προς τον ασθενή μη επεμβατικό τρόπο. Οι ερευνητές του MIT στα τέλη του 2018 ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό χάπι που ελέγχεται ασύρματα και μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες ανάλυσης ή να απελευθερώνει φάρμακα απαντώντας σε εντολές smartphone.
Η νανοτεχνολογία γίνεται όλο και μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά με τη μορφή έξυπνων επιθεμάτων. Η Grapheal, μια εταιρεία με έδρα τη Γαλλία, παρουσίασε το έξυπνο επίθεμά της στη CES 2020. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των πληγών, ενώ ο πυρήνας του από γραφένιο μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην ταχύτερη επούλωση της πληγής.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα φυσικά παραδείγματα της νανοτεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη. Οι PillCams του μέλλοντος θα μπορούν να λαμβάνουν δείγματα βιοψίας, ενώ οι τηλεχειριζόμενες κάψουλες θα μπορούσαν να προωθήσουν τη νανοχειρουργική στο μέλλον.
9. Ρομποτική
Η ρομποτική είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο συναρπαστικούς τομείς της ιατρικής. Οι εξελίξεις στα ρομπότ κυμαίνονται από τα ρομπότ απολύμανσης ή τους εξωσκελετούς μέχρι τα χειρουργικά ρομπότ και τη φαρμακοβιομηχανία.
Οι εξωσκελετοί τα πήγαν εξαιρετικά καλά το έτος 2019. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια εξωσκελετού και ένας τετραπληγικός άνθρωπος μπόρεσε να ελέγχει έναν εξωσκελετό χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλό του. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για αυτά τα ρομπότ, από την ανύψωση ηλικιωμένων ασθενών και την υποβοηθούμενη νοσηλεία μέχρι την υποστήριξη ασθενών με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Η μοναξιά ανακουφίζεται επίσης με τη χρήση ρομπότ ως συντρόφων – χρησιμοποιούνται επίσης στην υγειονομική περίθαλψη για να βοηθήσουν παιδιά με χρόνιες ασθένειες και να αντιμετωπίσουν θέματα ψυχικής υγείας. Υπάρχοντα παραδείγματα ρομπότ είναι τα ρομπότ Jibo, Buddy, Paro και Pepper. Ορισμένα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να τα ελέγχουν χρησιμοποιώντας μικρόφωνα, κάμερες και αισθητήρες αφής.
10. Τρισδιάστατη εκτύπωση
Η τρισδιάστατη εκτύπωση φέρνει έναν κόσμο θαυμάτων σε όλες τις πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης. Ο κατάλογος μεγαλώνει με την εκτύπωση που είναι διαθέσιμη για αιμοφόρα αγγεία, τεχνητά μέλη, βιολογικούς ιστούς και χάπια, και πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στο Troy της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο του 2019, δημιούργησαν μια μέθοδο εκτύπωσης ζωντανού δέρματος μαζί με αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση. Αυτή ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη για τα εγκαύματα και τα δερματικά μοσχεύματα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Not Impossible και Refugee Open Ware βοηθούν ασθενείς που έχουν ανάγκη, χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή προσθετικών υλικών για πρόσφυγες σε εμπόλεμες περιοχές.
Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι επίσης ωφελημένη από αυτές τις μεταβαλλόμενες τεχνολογίες. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον FDA και κυκλοφορούν από το 2015. Οι ερευνητές αναπτύσσουν τώρα «πολυχάπια» τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτά θα έχουν στρώματα φαρμάκων, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τηρούν το θεραπευτικό τους πλάνο.
Τροφή για σκέψη
Ζούμε σε πολύ καινοτόμες εποχές για την ιατρική, και όλα αυτά χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η αποστολή μας είναι να μοιραστούμε τις εξελίξεις και τις γνώσεις στην ιατρική που θα μας ωθήσουν στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Αυτή η πρακτική συνδυάζει την εργασία με τις διακοπές
Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς, και το νέο κατάστημα GPT της OpenAI