Κοινωνική Μηχανική – Η Τέχνη της Απάτης

Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Κοινωνική Μηχανική – Η Τέχνη της Απάτης
Αρχή κάνουμε με μια γνωστή φράση, «Loose lips sink ships». Η φράση προέρχεται από προπαγανδιστικές αμερικάνικες αφίσες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός των συγκεκριμένων αφισών ήταν να τονίσει και να πληροφορήσει τους πολίτες αλλά και τους ίδιους τους στρατιώτες να αποφεύγουν να αναφέρουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για την κίνηση των πλοίων αφού θα μπορούσε να υποκλαπεί από τον εχθρό και τους μυστικούς του πράκτορες. Αυτό, εκτός από την ουσιαστική και κυριολεκτική έννοια της προστασίας των σκαφών είχε να κάνει και με τη γενικότερη προσπάθεια προώθησης από το Κράτος της επίγνωσης ότι δεν πρέπει να αναφέρονται οποιεσδήποτε πληροφορίες που μπορούσε να θίξουν στρατιωτικές αποστολές, στρατηγικές και γενικότερα εμπιστευτικά θέματα. Σημαντικό η πληροφορία, σημαντικότερο η προφύλαξη της.
Η Interpol συγκαταλέγει την Κοινωνική Μηχανική στα εγκλήματα Απάτης. Στον πυρήνα του συγκεκριμένου τύπου απάτης περιστρέφεται το δεδομένο ότι «όσο δυνατοί κρίκοι στην αλυσίδα της ασφάλειας είναι άνθρωποι άλλο τόσο μπορεί να καταστούν αδύνατοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταινία «Catchmeifyoucan» με τους εξαιρετικούς Tom Hanks και Leonardo Dicaprio όπου βασίζεται στο βίο και τα έργα του FrankWilliamAbagnale, ενός από τους πιο γνωστούς SocialEngineers. Ο Abagnale υπέκλεψε πληροφορίες και καταχράστηκε χρήματα μέσω τουλάχιστον οκτώ (8) διαφορετικών ταυτοτήτων μεταξύ άλλων αυτών του πιλότου, γιατρού και δικηγόρου. Σήμερα, και μετά από την έκτιση της ποινής φυλάκισης του επιτελεί καθήκοντα εκπαιδευτή για θέματα Κοινωνική Μηχανικής και συμβούλου του FBI (Federal Bureau of Investigations).
Την αποδοτικότερη δε ερμηνεία δίνει ακόμα ένας πασίγνωστος Social Engineer και Hacker, ο KevinMitnick, ο οποίος αναφέρει ότι είναι η επιστήμη με την οποία με επιδέξιο τρόπο κάποιο άτομο μπορεί να χειραγωγήσει και να εξαπατήσει ώστε να αποκτήσει μια πιο «οικεία σχέση» με κάποιο άλλο άτομο εργαζόμενο ή μη σε ένα οργανισμό ώστε να προσδώσει πληροφορίες που αυτός εποφθαλμιά.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε το Link πιο κάτω

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συνεργάτης και όχι ως Αντικαταστάτης των Συγγραφέων και Δημοσιογράφων

Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα