Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος»

Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Πηγή: ot.gr - Βασιλίνα Ριστάνη
Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος»

Πόσο φονική είναι η κλιματική αλλαγή; Οι ερευνητές υπολογίζουν τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Αν και τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA) δείχνουν ότι o φετινός Φεβρουάριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σημαίνουν ότι «η άνοιξη έρχεται νωρίτερα»: Tα λουλούδια να έχουν ανθίσει ήδη από το Μεξικό έως την Ιαπωνία, οι βουνοπλαγιές στην Ευρώπη έχουν μείνει χωρίς χιόνι και η θερμοκρασία στο Τέξας έχει φτάσει τους 38ºC.

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ενώ ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι πιθανό να μην έχει πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από τη δεκαετία του 2030, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για την υγεία μας;

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας… πολλαπλασιαστής απειλών

Καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή θα έχουμε αύξηση των μεγαλύτερων απειλών για την ανθρώπινη υγεία. Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, για παράδειγμα, μπορεί να υπερδιπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί την θερμοκρασία σε ακόμη πιο ακραία επίπεδα, προειδοποιεί πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σχεδόν το 70% των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από ασθένειες που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια περσινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τα ζώα που μεταφέρουν ιούς – όπως τα κουνούπια – σε νέες περιοχές αυξάνοντας την εξάπλωση υπαρχουσών ασθενειών και τον κίνδυνο νέες ασθένειες να μεταδοθούν στους ανθρώπους. Μια άλλη μεγάλη απειλή προέρχεται από τις ελλείψεις στα τρόφιμα. Σχεδόν 100 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2020 σε σχέση με την περίοδο 1981-2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του The Lancet Countdown.

Παράλληλα, η ακραία ξηρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο κατά την τελευταία 50ετία, εκθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, εκτιμά ότι θα προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους τον χρόνο από ελονοσία, θερμοπληξία και υποσιτισμό κατά το διάστημα 2030-2050.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Shahjalal (SUST) στο Μπαγκλαντές και το New School for Social Research στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν δεδομένα θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων και προσδόκιμου ζωής 191 χωρών από το 1940 έως το 2020 και είδαν ότι μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1°C σχετίζεται με μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου κατά περίπου 0,44 χρόνια ή 5 μήνες και 1 εβδομάδα.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης: Ανακαλύπτοντας την Ευεξία Μέσα από την Επαφή με το Περιβάλλον

Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.