Κλιματική κρίση: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής», προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Η δεκαετία 2014-2023 ήταν η θερμότερη που έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Πιο κοντά στο «χείλος της καταστροφής» βρίσκεται ο πλανήτης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς το 2024 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταγραφούν εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πλέον, ο κόσμος είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να υπερβεί το συμφωνημένο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Σελέστε Σάουλο, παρουσιάζοντας την έκθεση για το κλίμα, τόνισε ότι «το 2023 καθιέρωσε νέα ρεκόρ για κάθε δείκτη». Το 2023, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης ήταν 1,45°C πάνω από το επίπεδο αναφοράς της προβιομηχανικής εποχής, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να επιβεβαιώνει ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με σαφή διαφορά.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG
Ωκεανοί: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «σπάνε» καθημερινά ρεκόρ – Ανήσυχοι οι επιστήμονες
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο πλανήτης είναι «στο χείλος της καταστροφής», καθώς «η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου κλιματικό χάος».
Η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ
Εκτός από το γεγονός πως το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει σημειωθεί ποτέ, και η δεκαετία 2014-2023 ήταν η θερμότερη που έχει παρατηρηθεί, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1990. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία επίσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Εκτός από τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης, ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις και για τους ωκεανούς. Η μέση στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμια κλίμακα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, ενώ περισσότερο από το 90% των ωκεανών του πλανήτη είχαν γνωρίσει κύματα καύσωνα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. «Οι κλιματικές αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στις θερμοκρασίες. Είναι αυτά που είδαμε το 2023, κυρίως η άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, η υποχώρηση των παγετώνων και η απώλεια έκτασης θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία», τόνισε η Σελέστε Σάουλο.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο φαινόμενο με έντονη παρουσία στην καθημερινότητά μας.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της ερημοποίησης αναδεικνύονται ως κρίσιμο ζήτημα