Lean Six Sigma: Ο Αποδεδειγμένος Τρόπος Αναγέννησης των Επιχειρήσεων

Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Lean Six Sigma: Ο Αποδεδειγμένος Τρόπος Αναγέννησης των Επιχειρήσεων
Το Lean Six Sigma είναι μια μεθοδολογία/φιλοσοφία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1980 και οδηγεί αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας έχοντας αποδεδειγμένη επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων. 

Συνδυάζει αριστοτεχνικά δύο από τις πλέον χρησιμοποιούμενες έννοιες παγκοσμίως, αυτή της Λιτής Παραγωγής (Lean Manufacturing) και του Six Sigma (6σ), που αναπτύχθηκαν αρχικά από την TOYOTA και τη Motorola αντίστοιχα. Το Lean Six Sigma είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος επίτευξης επιχειρηματικών επιδόσεων στην ιστορία της εταιρικής ανάπτυξης, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές επιχειρήσεων και εμπειρογνώμονες της βελτίωσης ποιότητας!

Είναι ένα σύστημα επιχειρηματικής βελτιστοποίησης και εταιρικής διοίκησης που έχει εφαρμογή σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, σε οποιαδήποτε μεγέθους επιχείρηση και σε οποιοδήποτε τμήμα.
 
Η μεθοδολογία Six Sigma (6σ) είναι ένας δομημένος τρόπος προσέγγισης για τη μείωση των ελαττωματικών προϊόντων και υπηρεσιών, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του κόστους. Χρησιμοποιεί μια σειρά από δοκιμασμένα και μοντέρνα εργαλεία από το χώρο του TQM (Total Quality Management), της Στατιστικής και του Lean Management.   Εφαρμόζεται για πάνω από δύο δεκαετίες σε εταιρείες (βιομηχανικές και παροχής υπηρεσιών) που θεωρούνται ηγέτιδες στο χώρο τους, με θεαματικά αποτελέσματα.



13/06/2024 - Σεμινάριο Fit Business: Πιστοποίηση Lean Six Sigma-Yellow Belt




Lean Six Sigma: Συνδυασμός της μεθοδολογίας “Lean” και “Six Sigma”
H μεθοδολογία “Lean” στοχεύει στη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης μιας εργασίας όπως και των απαιτούμενων πόρων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. 

H μεθοδολογία “Six Sigma” στοχεύει στη βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, βελτιώνοντας έτσι την ικανοποίηση του πελάτη.

Ως αποτέλεσμα και των δύο είναι και η μείωση των λειτουργικών κόστων και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων (συνδυάζοντας ποσοτικές (Quantitative) και ποιοτικές (Qualitative) μεθόδους βελτίωσης ), προσδιορίζονται οι αιτίες των αδυναμιών στις διαδικασίες και αποτελεσματικές μέθοδοι εξάλειψης τους.  

Η μεθοδολογία χωρίζεται σε πέντε φάσεις (DMAIC)
DefineΚαθορισμός έργου
MeasureΛήψη Μετρήσεων για διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης 
AnalyzeΕντοπισμός παραγόντων που προκαλούν προβλήματα 
ImproveΕφαρμογή βελτιώσεων
ControlΚαθορισμός μηχανισμών για συνεχή βελτίωση 



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP



Οι Μεθοδολογίες Lean Six Sigma και ISO9001 αλληλοσυμπληρώνονται
•Η μεθοδολογία lean six sigma εφαρμόζεται για συνεχή βελτίωση, όπως απαιτείται και από το ISO9001
•Τόσο η lean six sigma όσο και το ISO9001 περιλαμβάνουν συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, την ανάλυση τους και τη λήψη αποφάσεων με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής. 
•Η διεκπεραίωση των έργων lean six sigma εμπλέκει την ανώτατη διοίκηση όπως και το προσωπικό του οργανισμού. Το ISO9001 απαιτεί την επίδειξη δέσμευσης από την ανώτατη διοίκηση για συνεχή βελτίωση και την εμπλοκή του προσωπικού στη διαδικασία αυτή.
•Η lean six sigma αφορά τη βελτίωση των διεργασιών του οργανισμού. Το ISO9001 συστηματοποιεί και βελτιώνει τις διεργασίες του οργανισμού.
•Τόσο η lean six sigma όσο και το ISO9001 αναγνωρίζουν την αλληλεξάρτηση του προσωπικού με τις διεργασίες του οργανισμού και θεωρούν δεδομένο  ότι η βελτίωση πρέπει να αγγίζει ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας
•Η lean six sigma προϋποθέτει εκπαίδευση του προσωπικού, ένας τομέας που θεωρείται πολύ σημαντικός από το ISO9001. 
•Συμπερασματικά, η Lean six sigma ενισχύει την εφαρμογή του προτύπου ISO9001 εισάγοντας βελτίωση με μεθοδευμένο, συστηματικό τρόπο.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Γιατί η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης

Η Κύπρος, με τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης

Ανθρώπινο Δυναμικό: Η Στρατηγική Ευθυγράμμισης Επιχειρηματικών και Εργασιακών Αναγκών

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες