Μήπως Βρίσκεις διαρκώς Δικαιολογίες: Τρόποι να τις Διαχειριστείς

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Μήπως Βρίσκεις διαρκώς Δικαιολογίες: Τρόποι να τις Διαχειριστείς

Οι δικαιολογίες είναι πολύ δελεαστικές. Πολλοί βρίσκουν δικαιολογίες για όλα όσα σχετίζονται με το να είναι υπεύθυνοι ενήλικες. Αν το κάνεις συνήθεια μπορεί να γίνει κομμάτι της προσωπικότητας σου και αυτό δεν θα σε βοηθήσει στη ζωή σου, διότι θα σε κρατάει πίσω σε πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις. Όπως όλες οι κακές συνήθειες, έτσι και οι δικαιολογίες είναι εύκολες. Σου επιτρέπουν να μένεις στη ζώνη ασφαλείας σου και να επαναπαύεσαι.

Μέτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα καταλάβεις ότι δεν γίνεται να ζεις κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει, είτε να αποδεχτείς τον τρόπο ζωής σου, είτε να διαχειριστείς τις δικαιολογίες, να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να κατανοήσεις γιατί βρίσκεις διαρκώς δικαιολογίες.

Παρακάτω υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τις δικαιολογίες και να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου.

1. Βρες τον πραγματικό λόγο

Συνήθως χρησιμοποιείς δικαιολογίες για να αποκρύψεις το πραγματικό λόγο που «δεν μπορείς» να πετύχεις κάτι. Για κάποιους ο πραγματικός λόγος είναι ο φόβος της αποτυχίας, για άλλους είναι η πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μερικοί επίσης έχουν τον φόβο της επιτυχίας ή ότι θα χάσουν κάτι. Αν δεν είσαι σίγουρος για τον λόγο που σε ωθεί να βρίσκεις δικαιολογίες απλά ρώτα τον εαυτό σου. Στην περίπτωση που πετύχεις και καταφέρεις ότι θέλεις, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί; Κατάγραψε τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν και πιθανότατα να ανακαλύψεις αυτό που σε σταματάει και σε κάνει να βρίσκεις ασήμαντες δικαιολογίες.

2. Σταμάτησε να τελειώνεις τις φράσεις σου με ένα «Αλλά…»

Αυτό είναι ένα τρικ που ίσως σε βοηθήσει και σου δώσει το κίνητρο για ό,τι θες να καταφέρεις. Προσπάθησε να σταματάς τον εαυτό σου πριν πεις την λέξη «αλλά». Για παράδειγμα, αντί να πεις «Θα το ήθελα πολύ, αλλά..» πες απλά «Θα το ήθελα πολύ».

Αυτό βοηθά το μυαλό σου να επικεντρωθεί σε ό,τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου και όχι στα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο σου ή μπορεί να υπάρξουν.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ SOFT SKILLS


3. Απόφυγε ανθρώπους που βρίσκουν και εκείνοι συνεχώς δικαιολογίες

Σίγουρα δεν είσαι ο μοναδικός που βρίσκεις δικαιολογίες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το κάνουν και θα το συνειδητοποιήσεις όταν βγεις από την ζώνη ασφάλειας σου.

Θα καταλάβεις ότι εσύ και ο περίγυρος σου συνηθίζατε απλά να παραπονιέστε και να βρίσκετε δικαιολογίες, αντί να κάνετε κάτι δραστικό. Εάν καταφέρεις να διαχειριστείς τις δικαιολογίες, θα μπορέσεις να επηρεάσεις θετικά και τους γύρω σου να κάνουν το ίδιο.

4. Ξεγέλασε τον εαυτό σου

Ανάλογα με τους στόχους που έχουμε θέσει, πολλές φορές όταν τους σκεφτόμαστε αποθαρρυνόμαστε. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τους πιο μεγάλους στόχους, οι οποίοι θέλουν περισσότερο χρόνο και κόπο να υλοποιηθούν, αλλά δεν είναι ανέφικτοι. Μπορεί να αποθαρρυνθείς τόσο, με αποτέλεσμα να μην μπεις στην διαδικασία να ξεκινήσεις και να βρίσκεις δικαιολογίες. Μπορείς να διαχειριστείς τις δικαιολογίες κάνοντας μια λίστα με τα βήματα και τις υποχρεώσεις που απαιτούνται για να πετύχεις έναν στόχο. Κάνε ένα βήμα την φορά και συνέχισε με τον επόμενο όταν θα είσαι έτοιμος. Με αυτό τον τρόπο ένας στόχος που μπορεί να σου φαινόταν ακατόρθωτος στην αρχή, θα σου φανεί «παιχνιδάκι».

5. Δημιούργησε συνήθειες χωρίς δικαιολογίες

Κάνε αυτό που θέλεις ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις ότι σε κρατάει πίσωΣίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά άλλο είναι να λες ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και άλλο να παίρνεις τον έλεγχο. Η δημιουργία αυτών των συνηθειών μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολη και μερικές φορές επίπονη, αλλά στη συνέχεια θα αισθάνεσαι ανανεωμένος και περήφανος για τον εαυτό σου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


6. Χρησιμοποίησε τις δικαιολογίες προς όφελος σου

Μόλις αναγνωρίσεις για ποιο λόγο βρίσκεις δικαιολογίες, μπορείς να αρχίσεις να τις χρησιμοποιείς προς όφελος σου. Αντιμετώπισε τις δικαιολογίες σου, ως ένα σημάδι για ένα βαθύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστείς. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να λέει δικαιολογίες, δες τι κρύβεται πίσω από αυτές, ανακάλυψε τον πραγματικό λόγο και αντιμετώπισε τον. Όσο περισσότερο το εξασκείς αυτό, τόσο λιγότερο θα κρατάς τον εαυτό σου πίσω από το να καταφέρεις αυτά που επιθυμείς.

7. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου

Υπάρχουν στιγμές που θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα όπως το πρόγραμμα σου, ο τρόπος ζωής και ο φόρτος εργασίας σου που έρχονται σε τεράστια σύγκρουση με αυτό που θέλεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να είσαι αρνητικός ή να δικαιολογείσαι.

Θα πρέπει να εξετάσεις τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο σου γιατί αν επιτρέψεις σε αυτά να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τότε θα γίνουν δικαιολογίες. Παραδόξως, όταν κάτι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς, αρχίζουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου στο να βρει μια λύση και δεν θα χρειαστεί να βρεις καμία δικαιολογία.



Share:
Διαβάστε Επίσης