Νέες Τεχνολογίες που Μπορούν να Αλλάξουν της Ζωή μας

Καινοτομία/Start Ups,⠀
Νέες Τεχνολογίες που Μπορούν να Αλλάξουν της Ζωή μας

Παρότι δεν είναι οικείες στους περισσότερους, οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας με τρόπους που δεν φανταζόμαστε ακόμη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στην τεχνολογία, οι περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις κατάφεραν να παραμείνουν εν λειτουργία, ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις παρέμειναν ζωντανές ακόμα και σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Παράλληλα, τα νέας τεχνολογίας εμβόλια αποτέλεσαν –για τους περισσότερους– αφετηρία εξόδου από την πανδημία. Με λίγα λόγια, όλοι αντιληφθήκαμε ότι η τεχνολογία, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής μας με τρόπους που δεν φανταζόμασταν.

Η τηλεκπαίδευση μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητα των μαθητών την προηγούμενη χρονιά. Διαβάστε περισσότερα για τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση στο άρθρο «Ψηφιακή τάξη: Η επόμενη μέρα του μαθήματος ξεκίνησε».

Είτε η πανδημία τελειώσει το 2022, είτε η Covid-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή μας, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ρυθμοί ψηφιοποίησης της καθημερινότητάς μας θα παραμείνουν υψηλοί οδηγώντας στην ανάδυση νέων τεχνολογικών τάσεων.

 Τι είναι οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες και γιατί μας αφορούν;

Αναδυόμενες αποκαλούνται οι τεχνολογίες που φέρουν τη δυναμικότητα να αλλάξουν την κατάσταση των πραγμάτων. Πρόκειται για νέες τεχνολογίες με μεγάλες μελλοντικές δυνατότητες, των οποίων οι πρακτικές εφαρμογές δεν έχουν ακόμη πλήρως αποκαλυφθεί. Παραδείγματος χάρη, ήδη τα τελευταία χρόνια έννοιες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G έχουν εισβάλει στο λεξιλόγιό μας. Ωστόσο η πλήρης δυναμική τους –προς όφελος της κοινωνίας– δεν έχει ακόμη αναδειχτεί.

Για την τρέχουσα χρονιά, οι ειδικοί καταλήγουν πως οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για μεγάλους όγκους δεδομένων, υψηλές ταχύτητες υπολογιστών και δικτυών, καθώς και η ανάγκη για βιωσιμότητα, προβάλλουν ως οι σημαντικότεροι μοχλοί του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτές είναι λοιπόν οι αναδυόμενες τεχνολογίες του 2022 που θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

Αναγεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη

Μία από τις πιο ισχυρές εκφάνσεις της τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται στην αγορά είναι η Αναγεννητική ΤΝ – ή Generative Artificial Intelligence. Πρόκειται για μεθόδους μηχανικής μάθησης οι οποίες διδάσκονται από τα δεδομένα που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τη γνώση τους, ώστε να δημιουργήσουν ολοκαίνουργια, εντελώς πρωτότυπα, ρεαλιστικά τεχνουργήματα.

Εσείς θα ξεχωρίζατε τη διαφορά μεταξύ Πικάσο και Αναγεννητικής Τεχνητής Νοημοσύνης; Η ΤΝ αφού μελέτησε όλους τους πίνακες του Πικάσο και εκπαιδεύτηκε ώστε να εντοπίζει τα χρώματα, τα χαρακτηριστικά και τις επιμέρους πινελιές που κάνουν τα έργα του μοναδικά, παρήγαγε τα δικά της πρωτότυπα, τεχνουργήματα.

Η Αναγεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη, εκπαιδεύεται, μαθαίνει και δημιουργεί, ωστόσο δεν αντιγράφει: Παράγει νέες δημιουργίες, παρόμοιες με τις πρωτότυπες αλλά χωρίς να τις επαναλαμβάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «νέο» τραγούδι των Nirvana που κυκλοφόρησε 27 χρόνια μετά τον θάνατο του Kurt Cobain και τη διάλυση του γκρουπ, κι έκανε πολλούς θαυμαστές του συγκροτήματος να αναρωτιούνται γιατί δεν το είχαν ξανακούσει ποτέ.

Το «Drowned in the Sun» αποτελεί προϊόν Αναγεννητικής ΤΝ: Τα νευρωνικά δίκτυα Magenta τροφοδοτήθηκαν με 30 κομμάτια των Nirvana, εντόπισαν τα διάφορα μοτίβα πίσω από τις συνθέσεις και παρήγαγαν μία νέα, προβλέποντας τι θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει οι Nirvana αν συνέχιζαν την καλλιτεχνική πορεία τους.

Εκτός από την παραγωγή νέων μορφών δημιουργικού περιεχομένου, η Αναγεννητική ΤΝ αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και ανάπτυξης σε τομείς που κυμαίνονται από την ιατρική έως το στοχευμένο μάρκετινγκ και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων. Είναι όμως πιθανό ότι παράλληλα θα αποτελέσει «εργαλείο» απάτης, κατάχρησης και παραπληροφόρησης. Ας ελπίσουμε ότι η ίδια η τεχνολογία θα δώσει τη λύση.

Data Fabric

Η διαχείριση δεδομένων, όπως και η λήψη, η ανάκτηση, η αξιολόγηση και η διατήρησή τους, αποτελούν αναπόσπαστες διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού για οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που προκύπτουν από διαφορετικές πηγές, τύπους, δομές, περιβάλλοντα και πλατφόρμες data.

Παράλληλα, ενώ ο όγκος των δεδομένων και ο αριθμός των σχετικών εφαρμογών αυξάνεται αλματωδώς, το εξειδικευμένο προσωπικό ανάλυσής τους είτε παραμένει σταθερό είτε μειώνεται. Η τεχνολογία των Data Fabric υπόσχεται την ευέλικτη ενοποίηση δεδομένων μεταξύ πλατφορμών και των χρηστών τους, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης για οργανισμούς και επιχειρήσεις καθώς και να περιοριστούν λειτουργικά κόστη.

Σύμφωνα με την IBM, μέχρι το 2023, οι οργανισμοί που θα αξιοποιούν την αρχιτεκτονική των Data Fabric, θα επιτύχουν εξοικονόμηση χρόνου κατά 30%.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΠΕ - ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ


Σκεφτείτε την τεχνολογία των Data Fabric ως ένα αυτό-οδηγούμενο όχημα, σε δύο σενάρια: Στο πρώτο, ο οδηγός είναι ενεργός και η αυτόνομη οδήγηση είναι ελάχιστα ή καθόλου παρεμβατική. Στο δεύτερο, ο οδηγός έχει αλλού εστιασμένη την προσοχή του και το όχημα μεταβαίνει σε ημιαυτόνομη λειτουργία προκειμένου να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διορθώσεις πορείας.

Αμφότερα τα σενάρια συνοψίζουν τον τρόπο λειτουργίας των Data Fabric: Αρχικά η εν λόγω τεχνολογία παρακολουθεί τα κανάλια δεδομένων μίας επιχείρησης και στη συνέχεια προτείνει πιο παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις. Όταν πλέον έχει πραγματοποιήσει το αναγκαίο πλήθος επαναλαμβανόμενων σεναρίων, οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται, επιτρέποντας στην ηγεσία να επικεντρωθεί στην καινοτομία.

Cloud Native Platforms

Αν και η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, η μετάβαση στο «σύννεφο» ήταν εδώ και χρόνια επιτακτική ανάγκη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και τον οργανισμών.

Το cloud (ή υπολογιστικό νέφος) αποτελεί ένα online «σύννεφο» εικονικών υπολογιστών όπου αποθηκεύονται μεγάλοι όγκοι δεδομένων, αρχείων, πληροφοριών και η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει απευθείας χωρίς άλλον εξοπλισμό, από οποιαδήποτε συσκευή – κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή.

Πλέον, οι εγγενείς –στο σύννεφο– πλατφόρμες, Cloud-Native Platforms ή CNPs, θα οδηγούν επιχειρήσεις και οργανισμούς να δημιουργούν εφαρμογές εξελιγμένης αρχιτεκτονικής: Όχι μόνο θα είναι πιο πρακτικές, ασφαλείς και ευέλικτες, αλλά θα επιτρέπουν την ταχύτατη απόκριση και σε επερχόμενες ψηφιακές εξελίξεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ MYSEMINARS

 

Όπως προβλέπει η Gartner, έως το 2025 οι Cloud-Native Platforms θα αποτελούν τη βάση για το 95% των νέων ψηφιακών πρωτοβουλιών, όταν το 2021, το ποσοστό αυτό μόλις πλησίαζε το 40%. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι «γεννημένοι στο σύννεφο» πρωτοπόροι της Cloud-Native προσέγγισης για την κατασκευή και τη λειτουργία λογισμικού, όπως το Netflix και το Spotify, ή το Uber και το Airbnb, άνοιξαν το δρόμο. Έκτοτε, η μετάβαση στο σύννεφο είναι προϋπόθεση για κάθε εταιρεία που αναζητεί ψηφιακή ευελιξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο αέρας και το νερό, βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα υψηλότερης απόδοσης και χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πιο προβλέψιμες από τον άνεμο και τον ήλιο, οι παλίρροιες έχουν τεράστιες προοπτικές για την παραγωγή καθαρού ηλεκτρισμού. Ήδη, μια κοινοπραξία οργανισμών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ κατασκευάζει έναν μηχανισμό ικανό να κάνει την παλιρροιακή ενέργεια πιο ανταγωνιστική.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) εκτιμά ότι το 2020 παράχθηκε και αξιοποιήθηκε παγκοσμίως 40% περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και προβλέπει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.

Η Ισλανδία, ως ηφαιστιογενής χώρα, εκμεταλλεύεται ήδη στο έπακρο τις δυνατότητες της γεωθερμικής ενέργειας: Θερμαίνει το 90% των νοικοκυριών και παράγει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, με γεωθερμία.

Οι καινοτόμες και συναρπαστικές αναδυόμενες πηγές ενέργειας –αιολική, γεωθερμική, ενέργεια από τις παλίρροιες, τα κύματα και τους ωκεανούς– θα βοηθήσουν καθοριστικά στον περιορισμό των ρύπων που προέρχονται από παραδοσιακές πηγές ενέργειες όπως ο άνθρακας. Επιπλέον, τα ενεργειακά προϊόντα νέας τεχνολογίας, όπως τα βιοκαύσιμα, το υγρό υδρογόνο, ακόμη και η πυρηνική σύντηξη, αποτελούν ολοένα και πιο βιώσιμες επιλογές, και ο πλήρης αντίκτυπός τους, αναμένεται να γίνει έντονα αισθητός τα επόμενα χρόνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την Επανάσταση του 5G στη Νέα Εποχή του 6G

Η τεχνολογία της ασύρματης συνδεσιμότητας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

Διεθνές Πρότυπο για τη Διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης ISO/IEC 42001

Το διεθνές πρότυπο ISO 42001 συμπεριλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές