Οι τοξικοί εργοδότες επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία
Οι τοξικοί εργοδότες αποτελούν μια σημαντική αιτία δυστυχίας στο χώρο εργασίας. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι από τους εργαζόμενους που φεύγουν, αφήνουν τις δουλειές τους εξαιτίας ενός κακού διευθυντή.
Ο κάθε άνθρωπος που έχει συναντήσει ένα κακό αφεντικό ξέρει πόσο αυτό επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους και την ικανοποίηση από τη δουλειά. Αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εργοδότες με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και να συμπεριφέρονται άσχημα στους συνεργάτες τους στη δουλειά.
Ο εκφοβισμός (bullying) στο χώρο εργασίας είναι προφανώς δυσάρεστος, αλλά παράλληλα δημιουργεί και ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Τύποι τοξικών εργοδοτών
Οι κακοί εργοδότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους σκοτεινούς ή τους δυσλειτουργικούς. Οι εργοδότες με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ανήκουν στη σκοτεινή κατηγορία. Αυτοί οι διευθυντές υιοθετούν καταστροφικές συμπεριφορές και πληγώνουν τους άλλους για το δικό τους όφελος.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, απολαμβάνουν τον πόνο και την ταλαιπωρία των άλλων, είναι κακοποιητικοί και καταχρηστικοί στην καθημερινή τους ζωή. Οι δυσλειτουργικοί εργοδότες από την άλλη πλευρά, είναι σχετικά ακίνδυνοι, απλά δεν είναι τόσο καλοί στη δουλειά τους.
Όμως και οι δύο τύποι αφεντικών μπορεί να είναι τοξικοί για τους εργαζόμενους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται στενά δεν αποδίδουν καλά, και οι άνθρωποι που κάνουν απαιτητικές δουλειές με μικρή ελευθερία επιλογών επί της εργασίας τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)
Ένα άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις είναι κάποιος που έχει έντονη επιθυμία για εξουσία και έλλειψη συμπόνιας για τους άλλους. Σε έναν εργοδότη αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Παίρνει τα εύσημα για τη δουλειά των άλλων, είναι επικριτικός και εκφοβίζει τους συνεργάτες του. Αυτοί οι εργοδότες επικεντρώνονται στο να φτάσουν στην κορυφή και δεν νοιάζονται για το εάν θα πληγώσουν άλλους ανθρώπους σε αυτή τη διαδικασία.
Οι εργαζόμενοι υπό αυτούς τους εργοδότες έχουν μειωμένη ψυχική ευεξία, δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη (τεστ κατάθλιψης).
Τοξικό εργασιακό περιβάλλον
Η άσχημη συμπεριφορά ενός εργοδότη επηρεάζει τους εργαζόμενους και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο εκφοβισμού στο χώρο εργασίας. Αυτός μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων για την εμφάνιση κατάθλιψης και στη μειωμένη ικανοποίηση από την εργασία από τους εργαζομένους λόγω της τοξικής συμπεριφοράς του αφεντικού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας επηρεάζει την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι όταν κάποιος δουλεύει για έναν τοξικό εργοδότη μπορεί να εμφανίσει και άλλα προβλήματα υγείας. Οι εργαζόμενοι με κακούς διευθυντές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση, χρόνιο στρες, προβλήματα στον ύπνο, άγχος, θέματα κατάχρησης ουσιών, καρδιακή προσβολή, ψυχοσωματικά συμπτώματα και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας “κακός” εργοδότης επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων.
Αν ο εργοδότης σας είναι τύραννος, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να αφήσετε αυτή τη δουλειά. Αλλά αν αυτή την στιγμή η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή, δείτε παρακάτω κάποιους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον τοξικό σας εργοδότη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)
Αποτελεσματικές τακτικές για να αντιμετωπίσετε ένα τοξικό εργοδότη
Εργάζεστε για ένα αφεντικό που σας εκφοβίζει; Ο πιο εύκολος τρόπος για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση είναι να δείτε πως νιώθετε. Αν νιώθετε τρόμο, αναστάτωση και φόβο επειδή σας υποτιμούν, σας εξευτελίζουν, σας αγνοούν και σας μειώνουν, τότε είστε σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον.
Τυπικά, οι εργοδότες που εκφοβίζουν τους εργαζόμενους και ασκούν τρομακτική πίεση, τρέφονται από δύο πράγματα, τη συναισθηματική αντίδραση και την προσοχή. Ευημερούν λόγω της εξουσίας που ασκούν στους άλλους. Δυστυχώς, οι τοξικοί διευθυντές ίσως να νιώθουν επιτυχημένοι μέσα από το φόβο των εργαζομένων, αλλά αυτή η επιτυχία δεν έχει διάρκεια.
Απλά να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη δουλειά τους είναι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον εργοδότη τους. Ένας τοξικός εργοδότης υπάρχει σχεδόν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχει βιώσει εκφοβισμό στη δουλειά του εμφανίζει προβλήματα υγείας όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η κλινική κατάθλιψη.
1. Μετατοπίστε την προσοχή σας από τον εργοδότη σας στην δουλειά σας
Ένας διευθυντής που σας εκφοβίζει είναι δύσκολο να αλλάξει τη συμπεριφορά του, για αυτό η πρώτη σας επιλογή είναι να αλλάξετε τη δική σας. Αντί να επικεντρώνεστε στη συμπεριφορά του εργοδότη σας, επικεντρωθείτε στις λεπτομέρειες της δουλειά σας. Μπορείτε να ελέγξετε την απόδοσή σας, για αυτό σιγουρευτείτε ότι επικεντρώνεστε στο σωστά πράγματα, που είναι η δουλειά σας, όχι το αφεντικό σας.
Όσο περισσότερη συναισθηματική δύναμη δίνετε στον τοξικό εργοδότη σας, τόσο περισσότερο θα είστε στο στόχαστρο του. Ένας διευθυντής μπορεί να διαβάζει την ψυχολογία σας αλλά να μην μπορεί να αναλύσει την απόδοσή σας. Αν ο εργοδότης δεν σας κοιτά ποτέ στα μάτια τότε δεν τον ενδιαφέρουν τα συναισθήματά σας. Όταν ασχολείστε με τη δουλειά σας τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε και δεν ψάχνετε την επιβεβαίωση από τον εργοδότη σας.
2. Κατανοήστε τον εκφοβισμό
Ο εργοδότης που εκφοβίζει είναι κατά βάθος ανασφαλής, χειριστικός και έχει εκρήξεις θυμού. Είναι εγωιστής και ανώριμος. Οι περισσότεροι από εσάς δεν ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά από τα παιδιά σας και δεν πρέπει να ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά από τον εργοδότη σας. Το πρόβλημα είναι ότι το αφεντικό σας ασκεί σημαντικό έλεγχο στη θέση σας. Για αυτό το λόγο, δεν μπορείτε να συγκρουστείτε μαζί του.
Οι τοξικοί εργοδότες μπορούν να σας χειραγωγήσουν εύκολα. Καλό θα ήταν να κρατάτε σημειώσεις κάθε φορά, με ημερομηνίες και λεπτομέρειες από τις συζητήσεις σας. Αυτό βοηθά να είστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας. Θα έχετε στοιχεία για όσα είπατε και σας ζητήθηκαν, όταν ο εργοδότης σας θα προσπαθεί να σας τρελάνει με όλα όσα ζητάει. Κρατώντας ημερολόγιο μένετε στα γεγονότα και έτσι αποφεύγετε τα συναισθηματικά δράματα.
Αυτές οι σημειώσεις θα κρατούν σε εγρήγορση το αφεντικό σας καθώς θα έχει το φόβο μήπως τον αναφέρεται στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Οι σημειώσεις σας βοηθούν να είστε οργανωμένοι και να μιλάτε στο διευθυντή σας με τους δικούς σας όρους.
3. Θέστε σιωπηλά τα όρια σας
Η γλώσσα του σώματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος που σιωπηλά αλλά αποτελεσματικά μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον εργοδότη σας που σας εκφοβίζει. Απομακρυνθείτε από το αφεντικό σας κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία. Γυρίστε την πλάτη σας. Όταν μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο, σηκώστε το πηγούνι και το στήθος σας (μια στάση αυτοπεποίθησης). Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι είστε ανοιχτοί στη συζήτηση και δεν φοβάστε.
Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό αγαπούν να βλέπουν τους ανθρώπους να δειλιάζουν. Όταν ο τοξικός διευθυντής σας κινείται επιθετικά προς το μέρος σας είναι φυσιολογικό να δειλιάσετε, αυτή η στάση δείχνει ότι είστε έτοιμοι να δεχτείτε την ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Όταν επικεντρώνεστε στη γλώσσα του σώματος αυτόματα έχετε το πάνω χέρι. Ο τοξικός εργοδότης σας θα το αντιληφθεί αυτό και έτσι θα συμπεριφερθεί λιγότερο επιθετικά. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας ισχυρότερο και από τις λέξεις που το αφεντικό σας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εναντίον σας, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει με τη γλώσσα του σώματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)
4. Ορίστε λεκτικά όρια
Αναλύστε τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρεται ο εργοδότης σας αντικειμενικά. Κάντε μία λίστα με γεγονότα. Όσο πιο νευρικοί είμαστε τόσο πιο πολύ μιλάμε. Όταν μιλάτε με στοιχεία μπορείτε να θέσετε καλύτερα τα όρια σας. Μπορείτε να μείνετε στα στοιχεία χωρίς να προσπαθείτε να πείσετε τον εργοδότη σας για τίποτα ή να ζητάτε τη συμπόνια ή την κατανόησή του.
Η γνώση είναι δύναμη και τα γεγονότα είναι η γνώση που χρειάζεστε. Μπορείτε να αφήσετε το αφεντικό σας να ξέρει ότι δεν θα ανεχτείτε την άσχημη συμπεριφορά. Αν ο εργοδότης σας αρχίζει να φωνάζει, σταματήστε τη συζήτηση. Πείτε του ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να επικοινωνήσει λογικά θα πείτε τις ανησυχίες σας κάπου αλλού.
5. Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες σας , οι οποίοι είναι επίσης στόχοι του εργοδότη σας. Μπορείτε να τους πείτε να καταγράφουν ημερομηνίες, ώρες και συζητήσεις που είχαν με τον διευθυντή σας. Όσο πιο πολλά στοιχεία έχετε τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αναφορά σας στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ώστε ο εργοδότης σας να σταματήσει να φέρεται έτσι.
6. Μιλήστε στο διευθυντή σας για την άσχημη συμπεριφορά του εργοδότη σας
Αφήστε τους προϊσταμένους σας να γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσω των στοιχείων και των συζητήσεων με τους συνεργάτες σας, πείτε ότι κάνατε ότι μπορούσατε για να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του εργοδότη σας. Εξηγήστε την επίδραση που έχει ο εκφοβισμός στην σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία και στην απόδοσή σας στη δουλειά. Γράψτε μια επίσημα αναφορά στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ερευνηθεί η κατάσταση. Ίσως να χρειαστεί να πάρετε άδεια ώστε να αποφύγετε χειρότερο εκφοβισμό από τον εργοδότη σας όσο θα ερευνάτε η περίπτωση του ή διαφορετικά συνεχίστε να εργάζεστε όπως πάντα και αφήστε τον εργοδότη σας να σας δείξει αν έχει αλλάξει.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση
Από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη έως τις οικονομικές αστάθειες