8 επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση το 2030

Καινοτομία/Start Ups,⠀
8 επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση το 2030

Ακόμη μία χρονιά οι Πανελλήνιες και οι Παγκύπριες εξετάσεις πλησιάζουν. Μετά τη λήξη των εξετάσεων, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα μάθουν τα αποτελέσματα και θα κληθούν για ακόμη μία φορά να κάνουν τις επιλογές τους για κλάδο και πανεπιστήμιο.

Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσουν τα επαγγέλματα που ανα΄μενεται να έχουν μεγάλη ζήτηση στο σύντομο μέλλον. Κάποια ίσως μας ξενίσουν λίγο αλλά αλήθεια δεν θα μας ξένιζε αν μας έλεγαν για τον Social Media Manager πριν από 15 χρόνια; Πάμε λοιπόν να δούμε λίγο μέσα από τη σφαίρα του μέλλοντος τις προσοδοφόρες καριέρες.

1. Άτομο για πρόγνωση σεισμού/σεισμολόγος

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε όλοι και όλες το επάγγελμα του μετεωρολόγου. Ο μετεωρολόγος είναι υπεύθυνος για την πρόγνωση του καιρού, η οποία μας ενδιαφέρει τόσο για να προφυλαχτούμε από έντονα καιρικά φαινόμενα όσο και για να οργανώσουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα μία εκδρομή. Τώρα το επάγγελμα που αναμένεται να έχει μεγάλη άνθηση κατά την επόμενη δεκαετία είναι αυτό του σεισμολόγου, κάτι που ερευνητές προβλέπουν εδώ και χρόνια.

Πολλοί ερευνητές, μάλιστα, το 1970 ανέφεραν ότι η επιστήμη πλησιάζει στον ακριβή υπολογισμό του επόμενου σεισμού. Πρόκειται για ένα επάγγελμα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό, χρειάζεται υπόβαθρο στη γεωλογία και τη γεωφυσική, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αν όντως αναπτυχθεί μπορεί να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά και πολλές υλικές ζημιές, που προκαλούν ξαφνικοί σεισμοί. Χαρακτηριστικό και δυσάρεστο παράδειγμα είναι ο απρόσμενος σεισμός που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 στη Σάμο φέρνοντας για πρώτη φορά τη λέξη τσουνάμι στη χώρα μας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)


2. Δημιουργός οργάνων

Και δεν εννοούμε μουσικών! Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Crimson Education, που ασχολείται εκτενώς με Πανεπιστήμια και θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, υπολογίζεται ότι μελλοντικά η επιστήμη θα φτάσει σε ένα σημείο να δημιουργεί όργανα για μεταμόσχευση. Τα συγκεκριμένα όργανα ενδέχεται από “υλικά” όπως τα βλαστοκύτταρα ή αλλά υλικά, που μπορεί να μην υπάρχουν καν σήμερα. Σε περίπτωση που αυτό το επάγγελμα δημιουργηθεί οι recruiters θα αναζητούν άτομα με υπόβαθρο στη μοριακή βιολογία ή τη μηχανική βιοιατρική. Βέβαια, δεν αποκλείονται και άλλες ειδικότητες των θετικών επιστημών ή των επιστημών της υγείας.

3. Ειδικός στην Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurtity expert)

Εδώ και πολλά χρόνια το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, ακόμη και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που γεννήθηκαν πολλά χρόνια πριν έρθει το internet στη ζωή μας. Καθετί καλό όμως έχει εγκυμονεί πάντα και ορισμένους κινδύνους. Έτσι, και στο internet υπάρχουν “παγίδες” μέσω των οποίων γίνονται εγκλήματα πάσης φύσεως, και φυσικά κανένας και καμία δε θέλει να γίνει θύμα αυτών. Έτσι, πλέον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία ο κλάδος του cybersecurity, όπου ουσιαστικά οι εργαζόμενοι καλούνται να διαλευκάνουν εγκλήματα που έχουν γίνει στο χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα απάτες και υποκλοπές στοιχείων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


4. Μηχανικός αυτοκινήτων αυτόματης οδήγησης

Ακόμη ένα επίτευγμα της τεχνολογίας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει διευρυνθεί περισσότερο μελλοντικά είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα ή αλλιώς τα αυτοκίνητα, που δε θα χρειάζεται να τα οδηγείς εσύ, αλλά θα σε πηγαίνουν στον προορισμό σου… μόνα τους! Φυσικά, ακόμη και αυτά τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται μηχανικούς, οι οποίοι θα συνδυάζουν την αγάπη τους για τα αυτοκίνητα με τη γνώση για την τεχνολογία.

5. Επιδημιολόγος

Στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιδημιολόγοι θα είναι ένα σημαντικό επάγγελμα, καθώς δουλειά τους είναι (και θα συνεχίσει να είναι) η έρευνα των αιτιών και των συνεπειών μίας πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

6. Vertical farming ή κάθετη γεωργία

Η γεωργία ήταν πάντα ένας κλάδος με πολλά έσοδα, αφού είναι όπως και να έχει τροφοδοτεί ολόκληρο το σύστημα παραγωγής τροφίμων. Λέγεται, λοιπόν, ότι το μέλλον της γεωργίας είναι η κάθετη γεωργία ή αλλιώς vertical farming σε αστικά περιβάλλοντα, με σκοπό την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Η κάθετη γεωργία ως στοιχείο της αστικής γεωργίας, είναι μια μέθοδος καλλιέργειας εντός ενός πολυώροφου θερμοκηπίου ή σε κάθετες επιφάνειες μέσω του οποίου μπορούν να παραχθούν περισσότερες ποσότητες γεωργικών αγαθών, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό στην εποχή που έχουμε αρχίζει να συζητάμε ολοένα και περισσότερο για τον υπερπληθυσμό ως ταυτόσημο του μέλλοντος της ανθρωπότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


7. Μηχανικός Αποβλήτων

Τα απόβλητα είναι ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Και υπάρχει ένα τεράστιο κίνημα για να μειωθούν σε όλο τον κόσμο. Οπότε, ένας μηχανικός που μπορεί να διαχειρίζεται τα απόβλητα αυτά, αλλά και να τα μετατρέπει σε κάτι χρήσιμο, θα έχει τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η χρήση τους και η μείωσή τους είναι πολύ σημαντική και για το περιβάλλον, οπότε, θα δούμε μεγάλη αύξηση στον κλάδο αυτό τα επόμενα χρόνια!

8. Μηχανικός/ Σύμβουλος εναλλακτικών πηγών ενέργειας

Με τη στροφή της κοινωνίας σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η άνοδος και η ζήτηση του επαγγέλματος αυτού θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Μπορείς να ασχοληθείς με το τεχνικό κομμάτι και να γίνεις μηχανικός, είτε να μάθεις τι προσφέρουν, πώς λειτουργούν και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να γίνεις ένας εξαιρετικός σύμβουλος.

Αυτό σίγουρα θα είναι ένα από τα επαγγέλματα που θα έχει τεράστια ζήτηση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οπότε, σκέψου το πολύ προσεκτικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την Επανάσταση του 5G στη Νέα Εποχή του 6G

Η τεχνολογία της ασύρματης συνδεσιμότητας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

Διεθνές Πρότυπο για τη Διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης ISO/IEC 42001

Το διεθνές πρότυπο ISO 42001 συμπεριλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές