Το Παράδοξο του Σολομώντα

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Διεύθυνση & Ηγεσία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Το Παράδοξο του Σολομώντα

Ο βασιλιάς Σολομώντας, ο τρίτος ηγέτης του εβραϊκού βασιλείου, μπορεί να έμεινε στην ιστορία για τη σοφία του, αλλά στις προσωπικές του υποθέσεις ήταν απίστευτα αποτυχημένος. Έπαιρνε επανειλημμένα κακές αποφάσεις, είχε ανεξέλεγκτο πάθος για τα χρήματα και τις γυναίκες και αμέλησε να καθοδηγήσει τον μοναχογιό του, ο οποίος συνέχισε να καταστρέφει το βασίλειο. Αποτέλεσε την έμπνευση για το παράδοξο του Σολομώντα, το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος μπορεί να επιδείξει άφθονη σοφία δίνοντας συμβουλές στους άλλους, αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για τον εαυτό του.

Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο εύκολο να βλέπουμε τόσο καθαρά τα προβλήματα των άλλων, αλλά απείρως δυσκολότερο να το κάνουμε στον εαυτό μας;  Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είμαστε πολύ καλύτεροι στο να δίνουμε ορθολογικές και χρήσιμες συμβουλές σε άλλους ανθρώπους παρά στον εαυτό μας γιατί είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και αντικειμενικοί όταν είμαστε αποστασιοποιημένοι από μια κατάσταση. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα ζήτημα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το δούμε καθαρά και χωρίς γνωστικές ή προσωπικές προκαταλήψεις.  Έτσι, η λύση για καλύτερες αποφάσεις είναι η δημιουργία απόστασης που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μια καινούργια οπτική. 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Οι τεχνικές αποστασιοποίησης βοηθούν ώστε να αποφύγουμε το παράδοξο του Σολομώντα και να μπορέσουμε συμβουλεύουμε τον εαυτό μας με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που συμβουλεύουμε τους άλλους. Είναι προς όφελος μας να τις χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε να δούμε πιο αντικειμενικά μία κατάσταση ή όποτε χρειάζεται να λάβουμε μία κρίσιμη απόφαση. Η αποστασιοποίηση από το γεγονός μπορεί να μας βοηθήσει στη ρύθμιση του συναισθήματος και στην αποφυγή της δυσφορίας που προκύπτει όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι. 

Τρεις βασικές τεχνικές που θα μειώσουν την πιθανότητα να επιβεβαιωθεί το παράδοξο του Σολομώντα και σε σας είναι οι εξής:

Μιλήστε στον εαυτό σας:

Τοποθετήστε μια άδεια καρέκλα μπροστά σας ή απλά κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη… και μιλήστε στον εαυτό σας. Φανταστείτε ότι είστε θεραπευτής και το άτομο στον καθρέφτη είναι ο πελάτης σας. Φανταστείτε ότι είστε ένας κριτικός και η άδεια καρέκλα είναι ένας χαρακτήρας σε μια ταινία. Ξεκινήστε ρωτώντας: “Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις;”.

Ημερολόγιο:

Βρείτε μια ώρα μέσα στην ημέρα που σας βολεύει και γράψτε τι συνέβη μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Στη συνέχεια, αφήστε το ημερολόγιο και συνεχίστε την καθημερινή σας ρουτίνα. Μετά από ώρα, διαβάστε αυτά που γράψατε σαν να διαβάζετε ένα βιβλίο. Ποιες συμβουλές θα δίνατε στον εαυτό σας με βάση αυτά που διαβάσατε;

Ταυτιστείτε με κάποιον άλλο: 

Ρωτήστε κάποιον που σας γνωρίζει καλά όπως έναν συγγενή σας ή έναν καλό σας φίλο σε ποιο διάσημο πρόσωπο μοιάζετε περισσότερο και γιατί. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτό το πρόσωπο, δείτε τι πήγε καλά στη ζωή του και τι πήγε στραβά. Προφανώς, κανένας άνθρωπος δεν είναι εντελώς ίδιος, αλλά αυτό το είδος της ταύτισης σε τρίτο πρόσωπο είναι συχνά μια χρήσιμη τεχνική αποστασιοποίησης.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι "Ανθεκτικές" Δεξιότητες που Αλλάζουν τους Κανόνες στην Αγορά Εργασίας

Σήμερα, οι λεγόμενες "ανθεκτικές" ή "μαλακές" δεξιότητες (soft skills) γίνονται απαραίτητες

Οι Τρεις Θεμελιώδεις Δεξιότητες που Οδηγούν τους Νέους Ηγέτες στην Επιτυχία

Η ηγεσία δεν είναι απλώς ένας τίτλος ή μια θέση, αλλά μια δυναμική διαδικασία