Πως είναι το Coaching Διαφορετικό
Είναι σημαντικό να γίνουν ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ του Coaching και άλλων υποστηρικτικών επαγγελμάτων, όπως του mentoring, consulting (συμβουλευτική), counseling, ψυχοθεραπείας, training (εκπαίδευσης).
Μentoring:
H λέξη ‘mentoring’ προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, που λέγεται ότι ο Οδυσσέας, εμπιστεύτηκε το σπίτι του και την εκπαίδευση του γιου του στον φίλο του Μέντορα. ‘Πες του όλα όσα ξέρεις’, είπε ο Οδυσσέας, όπου η κύρια αντίληψη για το mentoring είναι να ‘δώσεις την εμπειρία και τη γνώση’.
Ευρύτερα η χρήση του mentoring στις επιχειρήσεις, συνίσταται στον εφοδιαστικό μηχανισμό με τον οποίον το management περνάει τη σοφία του, βοηθώντας να μορφοποιηθούν αξίες και πιστεύω σε θετική κατεύθυνση.
Αντίθετα με το coaching, όπου η έμφασης δίνεται στο να βοηθηθεί το πρόσωπο να δημιουργήσει τις δικές του λύσεις, ο mentor δίνει συμβουλές και οδηγίες, αν και πολλές φορές χρησιμοποιεί ικανότητες coaching.
Εκπαίδευση:
Στο αγγλικό λεξικό ‘Collins’ η εκπαίδευση ορίζεται σαν ‘ η διεργασία δια της οποίας, φτάνει ένα πρόσωπο σε συμφωνημένα standards ικανότητας, με πρακτική και οδηγίες’. Εκπαίδευση είναι να περάσεις τις πληροφορίες τις ικανότητες και τη γνώση. Η εκπαίδευση βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν γνωστικές ικανότητες και δεξιότητες. Συνήθως αλλά όχι πάντα, γίνεται σε ομάδες, και μπορεί να δίδεται για περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Ενώ συχνά είναι κατευθυντικο ‘κανε αυτό έτσι’ η εκπαίδευση μερικές φορές παραδίδετε με τη μορφή coaching, με διευκολυντικο στυλ (facilitation) με τη χρήση ερωτήσεων..
Εν τούτοις αυτό δεν είναι coaching. H αρχική διαφορά μεταξύ των δυο, είναι ότι το ένα μεταδίδει πληροφόρηση και το άλλο βγάζει την υπάρχουσα γνώση του συμμετέχοντα. Ένα πλεονέκτημα του coaching σε σχέση με την εκπαίδευση είναι ότι η μάθηση είναι πιθανότερο να διατηρηθει, γιατί o coach δουλεύει με το coachee για μια περίοδο, μέχρι που να επιτευχθεί ο στόχος. Το coaching επίσης μπορεί να προσαρμοσθεί για να συναντήσει τις ακριβείς απαιτήσεις του ατόμου..
Consulting (συμβουλεύων / σύμβουλος)
Όταν οι επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα, η θέλουν να αναπτυχθούν, μερικές φορές απευθύνονται σε συμβούλους , οι όποιοι παρατηρούν, ερευνούν, αναλύουν, προτείνουν λύσεις και δείχνουν η λένε στην επιχείρηση πως θα κάνει κάτι.
Μόλις ο σύμβουλος εξηγήσει όλα τα in και out, αφήνει την επιχείρηση να κάνει ότι θέλει, μερικές φορές με ένα ‘εγχειρίδιο’, για αναφορά αν κολλήσουν.
Οι Coaches τείνουν να μένουν με την εταιρία κατά τη φάση εφαρμογής
Παραδοσιακά, ο ρόλος του συμβούλου ταυτίζεται με αυτόν του ‘expert’ αλλά όλο και περισσότερο οι σύμβουλοι υιοθετούν μια πελατοκεντρικη προσέγγιση που είναι περισσότερο coaching.Σε αντίθεση με το να λένε στους πελάτες τι θα μπορούσαν να κάνουν, πολλοί σύμβουλοι τώρα, δουλεύουν στο να σχεδιάζουν επιλογές, και να παρουσιάζουν μια σειρά από δυνατές να εφαρμοστούν δράσεις.
Counselling
Οι Counsellors, όπως οι Coaches, δημιουργούν χώρο, όπου ο πελάτης μπορεί να ανοιχτεί και να μιλήσει για τα θέματα του. Η βασική διαφορά είναι ότι στο counseling, γίνεται συζήτηση από την αρχή, ότι θα βοηθηθεί το άτομο να ξεπεράσει τα προβλήματα, λαμβανομένου υπ όψιν ότι το coaching είναι επικεντρωμένο στην αύξηση της απόδοσης.
Το counseling τείνει να εστιάζεται στη διερεύνηση του παρελθόντος, για ποιους λόγους συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν την βασική αιτία, σε μακροχρόνια θέματα.
Το coaching τείνει να βλέπει περισσότερο στο μέλλον. Τα Counseling συχνά χρησιμοποιεί το ‘Γιατί?’, ερωτήσεις σαν ‘Γιατί συνεχίζεις να το κάνεις αυτό?’ ενώ το Coaching πολύ συχνά ρωτά ‘’Τι?’, ερωτήσεις σαν ‘Τι θα προτιμούσες να κάνεις αντί για αυτό?’
Θεραπεία
Ο σκοπός της θεραπείας είναι να διαχειριστεί ψυχολογικά προβλήματα, όπως η φοβία, ανεπιθύμητες συνήθειες, αντιμετώπιση πανικού, έμμονες ιδέες η ψυχικά τραύματα. Αυτό είναι μια παρεμβατική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής . χρησιμοποιεί τεχνικές και διεργασίες για να λύσει θέματα.
Το Coaching, δρα στη βάση ότι ο πελάτης (coachee) ήδη λειτουργεί καλά, και θέλει να τον ωθήσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας
Share:
Διαβάστε Επίσης
Ο John Douglas, πρώην εγκληματολόγος του FBI και πρωτοπόρος της ανάλυσης εγκληματικής συμπεριφοράς
Η πειθώ αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές δεξιότητες στον γραπτό λόγο