Πρόσφατες τροποποιήσεις στην κυπριακή περί ΦΠΑ νομοθεσία

Φορολογικά,⠀
Πρόσφατες τροποποιήσεις στην κυπριακή περί ΦΠΑ νομοθεσία

Στις 3 Νοεμβρίου 2017, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Τροποποιητικό Νόμο Ν.157(Ι)/2017, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο Τροποποιητικό Νόμο επιβάλλεται ΦΠΑ του κανονικού συντελεστή (19%) στις παραδόσεις μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, καθώς και στις μισθώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας. Επισημαίνεται ότι η φορολόγηση της παράδοσης μη ανεπτυγμένης γης τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ η φορολόγηση της μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας εφαρμόζεται από τις 13 Νοεμβρίου 2017 οπότε και δημοσιεύθηκε ο Τροποποιητικός Νόμος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Το Τμήμα Φορολογίας, μετά την ψήφιση του Τροποποιητικού Νόμου, προέβη στην έκδοση αλλεπάλληλων διαδοχικών ερμηνευτικών εγκυκλίων προς αποφυγή παρερμηνείας του περιεχομένου των σχετικών προνοιών του, καθώς επηρεάζουν νευραλγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Στόχος του Τμήματος Φορολογίας, μέσω της δημοσίευσης των σχετικών εγκυκλίων, ήταν η παροχή των απαραίτητων κατευθυντήριων γραμμών προς τους φορολογούμενους αναφορικά με την ορθή μεταχείριση για σκοπούς ΦΠΑ της παράδοσης μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης και της μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας. Παρά ταύτα, σωρεία ερωτημάτων εξακολουθούν να μένουν αδιευκρίνιστα αναφορικά με την εφαρμογή του Τροποποιητικού Νόμου.

Περαιτέρω, στις 9 Ιανουαρίου 2018 το Τμήμα Φορολογίας προέβη στη δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΦΠΑ 222 αναφορικά με τη νομική υπόσταση των Εταιρειών Συμμετοχών. Διευκρινίστηκε ότι η ιδιότητα των Εταιρειών Συμμετοχών ως μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα μπορεί να ανατραπεί και κατά συνέπεια να θεωρηθούν ότι εξασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον αποδειχθεί ότι οι εν λόγω εταιρείες είναι άμεσα ή έμμεσα αναμεμειγμένες στη διεύθυνση ή τη διαχείριση των εταιρειών στις οποίες κατέχουν μετοχές. 

Στις 22 Ιανουαρίου 2018 εκδόθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος ΦΠΑ 224, με θέμα τη μεταχείριση για σκοπούς ΦΠΑ των υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών των πλοίων. Η ερμηνευτική εγκύκλιος 224 δημοσιεύτηκε με απώτερο σκοπό την παροχή των απαραίτητων διευκρινίσεων αναφορικά με την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ (0% ΦΠΑ) στις παροχές υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επιβατών που πραγματοποιούνται από τις διαχειρίστριες εταιρείες των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη ερμηνευτική εγκύκλιος χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ουσιαστικά τερματίζει τη διαφορετική μεταχείριση για σκοπούς ΦΠΑ των προαναφερόμενων υπηρεσιών ανάλογα με το εάν απευθύνονταν προς το επιβατικό κοινό, οπότε έπρεπε να επιβληθεί ΦΠΑ του κανονικού συντελεστή ή αφορούσαν στην εξυπηρέτηση των πλοίων, οπότε επιβαλλόταν ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ. 

Με ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε και την ερμηνευτική εγκύκλιο 223 μέσω της οποίας επήλθαν ριζικές αλλαγές στο ειδικό Καθεστώς Οργανωτών Τουριστικών Περιηγήσεων, όπως αυτό εφαρμόζεται βάσει των διατάξεων του Άρθρου 41 του περί ΦΠΑ Νόμου 2000 (Ν95(Ι)2000) και των συναφών κανονισμών 129-136 (Κ.Δ.Π. 314/2001). Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΦΠΑ 223, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2018, το Σχέδιο Περιθωρίου Οργανωτών Τουριστικών Περιηγήσεων (ΣΠΟΤΠ) διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις παροχής οριζόμενων ταξιδιωτικών υπηρεσιών προς πρόσωπα που τις αποκτούν για σκοπούς μεταπώλησης. Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως το ΣΠΟΤΠ εφαρμοζόταν μόνο για πράξεις που πραγματοποιούνταν από οργανωτές τουριστικών περιηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν απευθείας προς τον τελικό ταξιδιώτη, είτε επρόκειτο για ιδιώτη είτε για επιχείρηση που αποκτούσε τις οριζόμενες ταξιδιωτικές υπηρεσίες για ιδίους σκοπούς και όχι για σκοπούς περαιτέρω μεταπώλησής τους.

Η δυναμική του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα στην εφαρμογή του τα τελευταία χρόνια κατέστη σημαντική, με αποτέλεσμα να χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού. Μετά μάλιστα και από τις πιο πάνω τροποποιήσεις της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας, σε συνδυασμό με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σε αρκετά ζητήματα μέσω της έκδοσης σχετικών εγκυκλίων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή τους.

Η KPMG Κύπρου, με γνώμονα την πολυετή της εμπειρία σε θέματα έμμεσης φορολογίας και αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενδεχόμενη μη συμμόρφωση των φορολογούμενων με τις πρόνοιες της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας, προβαίνει σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα πιο πάνω θέματα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάπτυξης γης και της μίσθωσης ακινήτων, καθώς και σε εταιρείες συμμετοχών και ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι εκτιμούμε ότι επηρεάζονται άμεσα από τις πρόσφατες αλλαγές στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία.


Share:
Διαβάστε Επίσης