SuStaCEM: Τυποποιητική εργασία για το τσιμέντο και το δομικό ασβέστη με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα
Το τσιμέντο είναι ένα σημαντικό και αναντικατάστατο συστατικό για τον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, το κλίνκερ το οποίο είναι ένα κύριο στοιχείο για την παραγωγή του τσιμέντου, είναι εξαιρετικά ρυπογόνο προς το περιβάλλον καταγράφοντας υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την ουδετερότητα άνθρακα για τα τσιμεντοειδή υλικά έως το 2050, ένα νέο αντικείμενο τυποποιητικής εργασίας έχει ξεκινήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το εν λόγω έργο SuStaCEM, όπως το κατονομάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης CEN, στοχεύει στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, τον εντοπισμό υποσχόμενων νέων λύσεων και τη διαμόρφωση μελλοντικών προτύπων για αειφόρο τσιμέντο και δομικό ασβέστη.
Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή τεχνική επιτροπή τυποποίησης CEN/TC 51- Τσιμέντο και δομικός ασβέστης, ετοίμασαν πρόσφατα δύο νέα μη εναρμονισμένα πρότυπα (EN 197-5:2021 και EN 197-6:2023) για την υποστήριξη του στόχου σχετικά με την απανθρακοποίηση των τσιμέντων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας. Προκειμένου να προχωρήσει παραπέρα η ολική προσπάθεια και να εντοπιστούν νέα υποσχόμενα προϊόντα που θα μπορούσαν να τυποποιηθούν χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται η συλλογή όλων των χρήσιμων τεχνικών δεδομένων και ασφαλώς η απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη. Το θέμα έχει προσδιοριστεί ως προτεραιότητα στη στρατηγική της ΕΕ για την τυποποίηση και απαιτείται να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κατασκευών οπουδήποτε στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί να επεκτείνονται τα πρότυπα προϊόντων στον τομέα του τσιμέντου, ούτως ώστε να παρέχει νέες λύσεις βασισμένες σε διαθέσιμα τοπικά υλικά. Το τσιμέντο χαμηλού άνθρακα πρέπει να γίνει κατανοητό ως νέο και ως πιο βιώσιμο, παρόλο που τα τρέχοντα πρότυπα προσφέρουν ήδη στην πραγματικότητα ορισμένα προϊόντα με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα.
Το νέο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη συνεργασία και την ανταλλαγή της χρήσιμης τεχνογνωσίας και πληροφοριών για βασικά θέματα μεταξύ των ενδιαφερομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η τυποποίηση αποδεδειγμένα βιώσιμων τσιμέντων και συνεπώς η ευκολότερη διείσδυση τους στην αγορά. Αυτό εξυπηρετεί επίσης τον σκοπό της σύνδεσης επιστημόνων που διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις και των Εθνικών φορέων τυποποίησης που γνωρίζουν τις αρχές, τις διαδικασίες και τον μηχανισμό λειτουργίας που διέπουν την τυποποίηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Συνοπτικά, το έργο αφορά μια ολιστική προσέγγιση που δομείται γύρω από τέσσερα πακέτα εργασίας, όπου το πρώτο πακέτο εργασίας ασχολείται με τη διαχείριση και τον συντονισμό των παραδοτέων. Ακολούθως:
Το δεύτερο πακέτο εργασίας αφορά την συνεργασία των εμπλεκομένων για τον εντοπισμό υποσχόμενων νέων συστατικών για τσιμέντα, υδραυλικές κονίες και δομικό ασβέστη κτιρίων
Το τρίτο πακέτο εργασίας αφορά τη συνεργασία για την περαιτέρω διερεύνηση υλικών που προέρχονται από απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων που θα χρησιμοποιηθούν ως νέα συστατικά και τέλος
Το τέταρτο πακέτο εργασίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης για τη διευκόλυνση της εναρμόνισης και την εισαγωγή νέων ή αναθεωρημένων προτύπων προϊόντων στα υφιστάμενα πρότυπα εφαρμογής (όπως το πρότυπο για το σκυρόδεμα) σε όλη την Ευρώπη.
Εν κατακλείδι, το εν λόγω έργο σκοπεύει να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά πρότυπα που ισχύουν οπουδήποτε στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο αλλά παράλληλα και εξελίξεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της επιρροής των ΕΝ προτύπων πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Με την παροχή πρόσθετων διόδων για την τυποποίηση νέων λύσεων σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, αυτό το έργο θα προσφέρει τελικά οφέλη στους καταναλωτές και τους Ευρωπαίους πολίτες. Με καινούργια πρότυπα, ο υγιής ανταγωνισμός θα αυξηθεί και οι βιομηχανίες θα μπορούν να διαθέσουν νέα προϊόντα στην αγορά που πληρούν τους στόχους της ΕΕ για μια πράσινη και κυκλική μετάβαση στον κατασκευαστικό τομέα.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων στη Κύπρο γίνεται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), ο οποίος είναι ο Εθνικός φορέας για την τυποποίηση. Ενημέρωση για οποιεσδήποτε εξελίξεις στο εν λόγω θέμα, προμήθεια ή/και ανάγνωση των εν λόγω προτύπων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από τους αρμόδιους λειτουργούς του (CYS) και από το Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης (ΚΕΠΕ).
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η διαδικασία βασίζεται στην έγχυση διοξειδίου του άνθρακα και ατμού κατά τη δημιουργία του σκυροδέματος.
Η αρχιτεκτονική του 2025 εξελίσσεται για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες