Συμβουλές επιβίωσης από τους κινδύνους του καλοκαιριού

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Πρώτες Βοήθειες/Υπηρεσίες Υγείας,⠀
Συμβουλές επιβίωσης από τους κινδύνους του καλοκαιριού

Τα κυπριακά και γενικά τα μεσογειακά καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα σκληρά και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που η κλιματική άλλαγή έγινε πιο εμφανής από ποτέ. Είναι η εποχή του χρόνου που όλοι περιμένουμε για να απολαύσουμε τον ήλιο, την θάλασσα και τη φύση. Ωστόσο, πίσω από τις διακοπές και τη χαρά, κρύβονται και πολλοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε.

Πρώτον και πάνω απ' όλα, πρέπει να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Πάντα να φοράμε αντηλιακό, ακόμα και όταν ο ήλιος δεν φαίνεται πολύ δυνατός. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, όπως η μελάνωση και ο καρκίνος του δέρματος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών.

Δεύτερον, η αφυδάτωση είναι ένας σοβαρός κίνδυνος κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα και ακόμη περισσότερο αν δραστηριοποιούμαστε φυσικά. Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνουμε ενυδατωμένοι και να αποφύγουμε τη θερμοπληξία.

Τρίτον, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουμε τροφικές δηλητηριάσεις. Προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα, αποφύγετε τα γεύματα που έχουν μείνει έξω για πολύ ώρα και πλύνετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας στη περίπτωση που έχετε προβλήματα υγείας που το επιβάλλουν.

Τέταρτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα για την προστασία από τα κουνούπια. Τα κουνούπια προτιμούν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του καλοκαιριού, επομένως είναι πιο ενεργά. Χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά σπρέυ, φορέστε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας και προσέξτε τους χώρους που επιλέγετε για κατασκήνωση ή πεζοπορία.

Πέμπτο, ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει πάντα σε παραλίες και πισίνες. Η αμέλεια, η υπερεκτίμηση των προσωπικών δυνατοτήτων, αλλά και η ανεπάρκής επίβλεψη, είναι κάποιοι από τους κυριότερους λόγους που οδηγούν σε τραγικά περιστατικά. Τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα είναι οι πλέον ευάλωτες ομάδες. Για να προφυλαχθούμε από τέτοια περιστατικά, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό, να μην υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας στο κολύμπι και να αποφεύγουμε να κολυμπάμε μόνοι μας. Επιπλέον, η καλή γνώση των βασικών αρχών πρώτων βοηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο σε περίπτωση ατυχήματος.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να προσέχουμε τις θερμοκρασίες εντός των αυτοκινήτων. Ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα σε μερικά λεπτά. Ποτέ μην αφήνετε παιδιά ή κατοικίδια μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη χαρά και ευχάριστες στιγμές, αλλά πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Με προσοχή και πρόληψη, μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλές και ευχάριστο καλοκαίρι.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Ιατρικός Τουρισμός: Μεγάλη Ευκαιρία για την Κυπριακή Οικονομία

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος αναδεικνύεται ως κορυφαίος προορισμός, προσφέροντας μοναδικά πλεονεκτήματα