Τα κορυφαία 7 Επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας είναι εδώ

Digital Marketing/Sales/Service,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον,⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Κατασκευές/Construction,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Τα κορυφαία 7 Επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας είναι εδώ

Πριν από 10-15 χρόνια το μέλλον ήταν στο μετέπειτα. Στην εποχή μας το μέλλον είναι ήδη εδώ. Πριν προλάβεις να πάρεις ανάσα έχει ήδη γίνει παρελθόν. Όλα τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς και για αυτό, το πιο σημαντικό είναι να παίρνεις λίγο χρόνο για να τα αναλύσεις.

Ένα από τα πράγματα που χρειάζονται τη μεγαλύτερη ανάλυση αφορά στο επάγγελμα που θα επιλέξουμε. Πολλοί έχουν πειστεί ότι παντρεύεσαι ένα επάγγελμα και το κάνεις για μια ζωή. Κατάλοιπο του παρελθόντος κι αυτό. Κάθε επάγγελμα εξελίσσεται, παρουσιάζει διακλαδώσεις το πέρασμα του χρόνου.

Άλλη λανθασμένη πεποίθηση είναι το «βρες ένα επάγγελμα με λεφτά» ή «που να σε κάνει χαρούμενο». Αυτά είναι μύθοι που λέμε στον εαυτό μας και συνήθως καταλήγουν στα βράχια. Αυτό που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου για ένα επάγγελμα είναι οι προοπτικές εξέλιξης του και δικής σου ανέλιξης.

Αν το ακολουθήσεις, πόσα σκαλοπάτια υπάρχουν μέχρι την κορυφή; Αν υπάρχουν δύο, όσο και να το αγαπάς τώρα, θα το σιχαθείς γρήγορα. Αν υπάρχουν 10, όσο και να το θεωρείς βαρετό, θα σε κρατήσει σε ενέργεια για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Αφού απλώσαμε τη σοφία μας, ώρα να σου πούμε και μερικά από τα επαγγέλματα του άμεσου μέλλοντος που φαίνεται να διαθέτουν πολύ υψηλό ταβάνι. Επαγγέλματα που θα είναι στα πολύ πάνω τους τουλάχιστον ως το 2030.


1. Τεχνικός ανεμογεννητριών/ηλιακών πάνελ

Το μέλλον είναι στις ΑΠΕ κι αυτό δεν χρειάζεται να είσαι μάντης ή να έχεις κάνει καμία έρευνα για να το δεις. Ο κόσμος αλλάζει, ο πλανήτης δημιουργεί νέες ανάγκες, ανάγκες ζωτικές. Σε λίγα χρόνια κάθε κατασκευαστική θα έχει στο payroll της έναν τεχνικό ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ γιατί θα την υποχρεώνει ο νόμος να κατασκευάζει με αυτές τις προδιαγραφές.

2. Μοντέρ

Όλο το περιεχόμενο ιστοσελίδων, επιχειρήσεων, brands έχει αφήσει πίσω του μια για πάντα το γραπτό κείμενο, σιγά σιγά θα φέρει και την τηλεόραση σε δεύτερη μοίρα και θα είναι κατά 80% στο διαδίκτυο. Οι ανάγκες για μοντέρ θα αυξηθούν αφού θα αυξηθεί και το video content.

3. Γραφίστας

Τα πάντα περνούν από το διαδίκτυο, αλλά κι αυτά που δεν περνούν, πάλι χρειάζονται έναν γραφίστα. Αυτό το επάγγελμα δεν είναι του μέλλοντος σαφώς. Είναι του παρόντος και θα συνεχίσει να είναι. Όλα τα flyers παραστάσεων, ταινιών, τα εξώφυλλα βιβλίων, φυλλάδια και ταμπέλες καταστημάτων, όλα θα περνάνε από γραφίστα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ WEBINARS ΣΤΗ MYSEMINARS


4. Web Developer

Ξαδερφάκι του από πάνω, ο web developer είναι επίσης ήδη ένας ρόλος εκ των ων ουκ άνευ. Από διαδικτυακό ιστότοπο για κάθε επιχείρηση μέχρι τα εξελιγμένα κανάλια στο Youtube των vloggers/influencers, ο web developer δεν θα είναι ο freelancer των 5 επιχειρήσεων ή μέρος μιας μικρής ομάδας. Θα μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου αριθμού ατόμων ακόμα και σε διάφορες πόλεις, σε διάφορες χώρες.

Η μετεξέλιξη σε αυτό το επάγγελμα είναι η ανάπτυξη vr ή ar περιβάλλοντος. Εμπειρία εμβύθισης ή εικονική πραγματικότητα.

5. Social Media Expert

Επίσης ένα επάγγελμα που έχει εδραιωθεί για τα καλά. Τι θα φέρει αύξηση της ζήτησης στην αγορά στο μέλλον; Είναι ο ίδιος ο χρόνος. Σε 4-5 χρόνια δεν θα υπάρχει καμία επιχείρηση που να την κατέχει άνθρωπος παλαιάς κοπής. Μέχρι πριν 2-3 χρόνια αν έβγαινες στην αγορά, θα έβρισκες καταστηματάρχες που θα θεωρούσαν τα social media μπούρδες και τα γνωστά γραφικά. Σε μια δεκαετία ο γραφικός θα είναι αυτός που θα έχει μείνει στα social media και δεν θα αποδέχεται το επόμενο στάδιο αυτών.

6. Μαθηματικός-Στατιστικολόγος-Data Analyst

Και τα τρία συνδέονται και προσφέρουν από κοινού γνώσεις ώστε να μπορέσει ο καθένας να αναλύσει με μετρήσεις και με ειδικά εργαλεία το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ακόμα και η μικρότερη επιχείρηση θα θέλει να γνωρίζει πως αναλύονται τα στοιχεία που διαθέτει για τους πελάτες της. Δεδομένου ότι όλοι θα έχουν ιστότοπο, άρα cookies, άρα θα παίρνουν στοιχεία εξατομικευμένα, ο data analyst ίσως να μην είναι ο τύπος που «ενοικιάζεται» όπως σήμερα. Θα είναι εσωτερικά σε κάθε επιχείρηση.

7. Φυσιοθεραπευτής/Διατροφολόγος

Αυτό είναι από τα πιο must. Έρευνες έχουν δείξει ότι θα έχει αύξηση μέχρι το τέλος του 2020 ως και 30%. Φανταστείτε που θα φτάσει ως το 2030. Η αλλαγή του κλίματος, η μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες για την τροφή, θα δημιουργήσουν από τη μία προβλήματα στον οργανισμό που θα χρειάζονται φυσιοθεραπευτή κι από την άλλη μια νέα διατροφή.


Μερικά επαγγέλματα που θα «γεννηθούν» στο εγγύς μέλλον:

  • Σύμβουλος απεξάρτησης από τον ψηφιακό κόσμο
  • Ηθική της τεχνολογίας
  • Χειριστές drone στην υπηρεσία του κράτους
  • Blockchain Developer για κρυπτονομίσματα
  • Μηχανικός-χειριστής ιατρικών μηχανημάτων για τηλε-εξέταση/τηλε-εγχείρηση
  • «Κυνηγοί κεφαλών» για μεμονωμένα πρότζεκτ (hr specialists/recruiters που θα αναζητούν και θα βρίσκουν τα κατάλληλα άτομα για να φτιάξουν μια ομάδα ειδικής αποστολής)
  • Σύμβουλος εκπαίδευσης στο σπίτι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης