Τα Νέα Δεδομένα για τις Επιχειρήσεις που Φέρνει η Εξ Αποστάσεως Εργασία

Digital Marketing/Sales/Service,⠀
Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ακαδημαϊκά Θέματα,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Τα Νέα Δεδομένα για τις Επιχειρήσεις που Φέρνει η Εξ Αποστάσεως Εργασία

Για τον Βρετανό φυσικό Stephen Hawking, ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή. Υπό αυτή την έννοια, η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη αποδεικνύεται, στην παρούσα συγκυρία, αρκούντως ευφυής, αφού καταφέρνει να προσαρμοστεί στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει στην επιχειρηματική καθημερινότητα η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο COVID-19 πέτυχε, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, να αλλάξει την εταιρική κουλτούρα εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, κυρίως όσον αφορά το -μέχρι πρότινος- ταμπού της εξ αποστάσεως εργασίας του προσωπικού. Ενεργοποιώντας άμεσα τα αντανακλαστικά τους, οι επιχειρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, υιοθετούν το μέτρο της τηλε-εργασίας ως απάντηση στο lockdown και στα μέτρα περιορισμού των επαφών για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Οι ελληνικές εταιρείες, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, κατάφεραν να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα: ήδη σχεδόν οκτώ στις δέκα απάντησαν σε έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ότι έχουν προχωρήσει στην εξ αποστάσεως απασχόληση του προσωπικού, με το μοντέλο του home office να αποτελεί μια ριζική αλλαγή στη λειτουργία τους.

Μάλιστα, διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα της Gartner, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών (74%) εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το καθεστώς της τηλε-εργασίας για έναν ποσοστό του προσωπικού του ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗ MYSEMINARS


Βέβαια, το μοντέλο της εξ αποστάσεως απασχόλησης κάθε άλλο παρά ανώδυνο είναι, αφού, μεταξύ άλλων, δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές των εταιρικών δικτύων, καθώς η τηλε-εργασία διευρύνει σημαντικά τις πιθανότητες επίθεσης στα ψηφιακά assets μιας επιχείρησης. Σε αυτό το επίπεδο, τόσο η ατομική όσο και η εταιρική ευθύνη είναι μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των επιχειρήσεων έναντι πιθανών κινδύνων, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται στο μοντέλο της τηλε-εργασίας.

Η οικοδόμηση της ανθεκτικότητας στις εξωτερικές πιέσεις, που ασκεί η εξάπλωση του COVID-19, είναι ένα βασικό θέμα για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Η σύνδεση εξ αποστάσεως στα εταιρικά δίκτυα μπορεί μεν να προσφέρει ευελιξία στο από που και πώς δουλεύει κανείς, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσει προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Ειδικά, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν εξ αρχής προσανατολισμένες στην τηλε-εργασία και πλέον καλούνται να κατανοήσουν τις προκλήσεις σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα υπό εξαιρετικά πιεστικές περιστάσεις. 

Ένα επιπλέον στοιχείο που διαφοροποιεί την ποιότητα της εξ αποστάσεως απασχόλησης είναι ο κατάλληλος και απαιτούμενος εξοπλισμός. Η δέουσα επιλογή φορητών υπολογιστών μπορεί καταρχάς να διευκολύνει τη μετάβαση σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας, όπως επιτάσσει και το νέο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα κάθε επιχείρησης. Με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, ο κατάλληλος εξοπλισμός θα είναι καθοριστικός για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της εξ αποστάσεως εργασίας και όταν η οικονομία και οι επιχειρήσεις επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Κάτι που όλοι ευελπιστούν και αγωνίζονται για να γίνει το συντομότερο δυνατό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης