Τεχνητή Νοημοσύνη: Αστρονομικές αμοιβές γι’ αυτούς που ξέρουν

Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Πηγή: kathimerini.gr
Τεχνητή Νοημοσύνη: Αστρονομικές αμοιβές γι’ αυτούς που ξέρουν

Από τις πρώτες ημέρες των υπολογιστών και για πολλές δεκαετίες υπήρχε η έννοια αν μπορούν οι υπολογιστές να σκέπτονται, με τον ίδιο ή άλλο τρόπο, όπως οι άνθρωποι. Ο ίδιος ο Άλαν Τούρινγκ (από τους πρωτεργάτες των σύγχρονων υπολογιστών) είχε περιγράψει ένα τεστ. Αν ένας άνθρωπος σε επικοινωνία με υπολογιστή νόμιζε ότι ήταν σε επικοινωνία με άλλο άνθρωπο, τότε θα λέγαμε ότι ο υπολογιστής μπορούσε να σκεφτεί. Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία προγραμμάτων και εργαλείων που μπορούσαν να σκεφτούν ήταν από τους Mc Carthy (Lisp) στο Stanford, Minsky (Neural Nets) στο MIT και Simon (Machine Learning) στο Carnegie Mellon. Για πάρα πολλά χρόνια υπήρχαν πολλές ιδέες, αλλά πάντα υπήρχαν δύο εμπόδια. Πρώτον, οι υπολογιστές δεν είχαν την υπολογιστική δύναμη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Δεύτερον, δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα ώστε οι αλγόριθμοι που ήταν προγραμματισμένοι στους υπολογιστές να μπορούν να μάθουν σιγά σιγά. Και τα δύο αυτά εμπόδια ξεπεράστηκαν.


ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Οι υπολογιστές έχουν πια απίθανη υπολογιστική δύναμη και ταχύτητα. Δεδομένα υπάρχουν άπειρα για να τους εξασκήσουν. Έτσι καταλήξαμε στο να είναι προσιτά πια και να έχουν ικανοποιητικά επιλυθεί προβλήματα όπως μετατροπή φωνής σε γλώσσα, μετάφραση γλωσσών, διάφορα δύσκολα στρατηγικά παιχνίδια, όπως το σκάκι.

Αυτό έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Artificial Intelligence και Machine Learning – ως ένα πεδίο του μέλλοντος που θα μπορούσε να λύσει ή να προτείνει λύσεις για πολύ δύσκολα προβλήματα. Τώρα πια όλοι οι οργανισμοί ή τα μηχανήματα που έχουν στη διάθεσή τους πολλά δεδομένα θέλουν να εφαρμόσουν τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης για να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που ακόμη και ο ανθρώπινος νους δεν είναι σε θέση εύκολα και γρήγορα να τις αναλύσει και επιλύσει.


ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ENGINEERS ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ειδικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν για λιγοστούς, τώρα υπάρχει μια τεράστια ζήτηση ανά τον κόσμο για ανθρώπους που μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λύση πολλών προβλημάτων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών στη χώρα μας που να έχουν ως κύριο θέμα αυτή την κατεύθυνση. Άρα επί του παρόντος οποιοδήποτε πρόγραμμα Computer Science, όπου και να βρίσκεται, είναι η αρχή. Θα πρέπει όμως να συμπληρωθεί με περισσότερες πιο εξειδικευμένες γνώσεις από μαθήματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο. 

Επίσης, χρειάζεται μια πραγματική προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών των προγραμμάτων σπουδών. Μην περιμένει κανείς ότι παίρνοντας ένα πτυχίο με αναφορά σε Επιστήμη Υπολογιστών γίνεται αυτομάτως και ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έστω και αν έχει πάρει μερικά μαθήματα με αυτόν τον τίτλο. Δεν υπάρχουν επίσημα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτόν τον κλάδο. Ή ξέρεις και αμείβεσαι αστρονομικά ή δεν ξέρεις και δεν σε θέλει κανείς, ανεξάρτητα από πτυχία και περγαμηνές.


Διονύσης Τσιχριτζής (Ομότιμος καθηγητής Université de Genève)



Share:
Διαβάστε Επίσης
Λογιστής Ώρα Μηδέν: Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) Αλλάζει Ριζικά το Επάγγελμα

Ιστορικά, η λογιστική ήταν μια χειρονακτική και χρονοβόρα διαδικασία.

Γιατί η δημιουργική σκέψη αποτελεί ένα μοναδικό όπλο επιχειρηματικής επιτυχίας

Η δημιουργική σκέψη, είναι ζωτικής σημασίας στον κόσμο των επιχειρήσεων