Τι είναι το Shiatsu και τι Προσφέρει στο Σώμα και την Ψυχή σου
Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Δοκίμασε αυτή τεχνική και νιώσε ευεξία στο σώμα και το πνεύμα.
Η αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι γνωστή στην Ανατολή εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και η Δύση το υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Η θεωρία του σιάτσου
Η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής, που εφαρμόζει καθημερινά το σιάτσου, στηρίζεται σε μια βασική πεποίθηση: Ότι τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών) όπου ρέει η ζωτική ενέργεια και τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα διατηρώντας την ισορροπία στον οργανισμό, ακριβώς όπως το νερό διοχετεύεται σε όλα τα μέρη ενός φυτού και το τροφοδοτεί. Ωστόσο σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής έντασης, αυτή η αρμονία διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια σειρά προβλημάτων. Στη δύσκολη στιγμή λοιπόν το σιάτσου έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυσαρμονία και να επαναφέρει την καλή υγεία στο άτομο.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Βασική Εκπαίδευση Shiatsu». Θεωρητική Ανάλυση, Πρακτική Εφαρμογή και Εξάσκηση
Πώς γίνεται η θεραπεία
Ο θεραπευτής προχωρά στη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς, και δρα αναλόγως. Ειδικότερα, αναζητά το αίτιο του προβλήματος και εστιάζει στην αντιμετώπισή του και όχι στην καταπολέμηση του συμπτώματος. Αντικείμενο κάθε συνεδρίας αποτελεί ολόκληρο το σώμα, αλλά κάποιες φορές ο θεραπευτής θα χρειαστεί να εστιάσει μόνο στην πλάτη, τη μέση ή την κοιλιά ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα.
Στη διάρκεια μιας συνεδρίας ο θεραπευόμενος είναι ξαπλωμένος ή καθιστός σε ένα άνετο βαμβακερό στρώμα και φοράει ελαφριά ρούχα. Ο θεραπευτής πιέζει σε διάφορα σημεία-κλειδιά του σώματος με τους αντίχειρες κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Επιπλέον, εκτελεί ενεργητικές αλλά και παθητικές ασκήσεις στους μαλακούς ιστούς αλλά και διατάσεις. Η αλληλουχία των ασκήσεων δεν υπακούει σε κάποιους προκαθορισμένους κανόνες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς και σε όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, ο θεραπευτής αυτοσχεδιάζει και συνδυάζει τις κινήσεις.
Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από το εκάστοτε πρόβλημα και κάθε συνεδρία διαρκεί μία περίπου ώρα. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φυσικά δεν προϋποθέτει κάποιο επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης.
Τι προσφέρει
Η θεραπεία σιάτσου αυξάνει τη ζωτικότητα και, ενώ ενεργεί θεραπευτικά, η δράση της αφορά και την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σιάτσου, η τεχνική αυτή μπορεί να αντιμετωπίσεις διάφορα θέματα υγείας. Ανάμεσά τους πονοκέφαλοι, κόπωση, αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία, ρευματισμοί, τραυματισμοί, κακή κυκλοφορία, κρύα άκρα, οίδημα των άκρων, πόνοι στις αρθρώσεις, γυναικολογικά προβλήματα, αϋπνίες, κόπωση, διάρροια, κολίτιδα κ.λπ. Επιπλέον, συμβάλλει στην εναρμόνιση των συναισθημάτων, απαλύνει το άγχος και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική φόρτιση.
- ΑΡΘΡΟ: 9 προβλήματα και 9 λύσεις για να μην χάνετε Χρόνο
- ΑΡΘΡΟ: Η Zήλια στην Eργασία και πώς να την Aντιμετωπίσετε
- ΑΡΘΡΟ: Οι 4 δεξιότητες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και πως θα τις αναπτύξετε στο χώρο Εργασίας
- ΑΡΘΡΟ: Τα παιδιά απαντούν: Τι κάνει έναν καλό δάσκαλο σπουδαίο;
- ΝΕΑ: Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020, με χρηματικό έπαθλο €10.000
- ΝΕΑ: CIIM: 100% Επιχορηγημένο Σεμινάριο Ανάπτυξης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Δωρεάν Συμβουλευτική
- ΝΕΑ: Συμμετοχή της ΑνΑΔ στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα» 2020
- ΝΕΑ: Αποδεδειγμένο, ο κόσμος μας γίνεται όλο και καλύτερος!
Share:
Διαβάστε Επίσης
Παρά τις διαφορετικές αιτίες και χαρακτηριστικά τους, και τα δύο οδηγούν σε ψυχική και σωματική εξάντληση
Το νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ΑΥΕ, που καλύπτει την περίοδο 2021-2027