Το Πρότυπο Ασφάλειας των Τροφίμων ISO22000 και η σχέση του με το HACCP

Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα,⠀
Το Πρότυπο Ασφάλειας των Τροφίμων ISO22000 και η σχέση του με το HACCP

Το ISO 22000 είναι ένα πρότυπο (standard) που αφορά σε Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (ΣΔΑΤ) και τις προδιαγραφές που αυτά θα πρέπει να πληρούν. Το πρότυπο, συνδυάζει:

  1. τις απαιτήσεις του HACCP (όπως αυτές υπαγορεύονται από τoν Codex Alimentarius),

  2. τις απαιτήσεις των προαπαιτούμενων (PRP’s και OPRP’s)

  3. τις απαιτήσεις για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης του ίδιου του προτύπου

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι το σύστημα HACCP είναι απλά ένα κομμάτι του ISO 22000 και όχι, όπως συχνά αναφέρεται, η «συνέχεια» του HACCP. Οι επιπλέον απαιτήσεις που προκύπτουν είναι κυρίως:

  1. η εισαγωγή της λογικής των προαπαιτούμενων

  2. η συμβατότητα με το πρότυπο διαχείρισης ISO 9001 και άρα η επέκταση του πεδίου εφαρμογής

  3. η διαχείριση των πόρων

  4. η εξωτερική & εσωτερική επικοινωνία (προμηθευτές - επιχείρηση - πελάτες - Αρχές-εργατικό προσωπικό-τοπική κονωνία-φορείς πιστοποίησης)

  5. η αναγνώριση, τεκμηρίωση και κατηγοριοποίηση εφαρμοζόμενων προληπτικών μέτρων

  6. η στοχοποίηση των διεργασιών

  7. η διαρκής βελτίωση του συνόλου της διαχείρισης

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το πρότυπο εστιάζει στην ασφάλεια του τροφίμου με συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης συνδυάζοντας τα προαπαιτούμενα και το σχέδιο HACCP, ενώ σαν σύστημα βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΠ: Η Νέα Έκδοση του Προτύπου ISO 22000:2018. Τι Αλλάζει;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία: Ο Κρίσιμος Ρόλος των Επιτροπών Ασφάλειας

Προώθηση της κουλτούρας ασφάλειας και υγείας ανάμεσα στους εργαζομένους

Η Κλιματική Αλλαγή Απειλεί την Ελλάδα ως Τουριστικό Προορισμό και Αγροτικό Κόμβο

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα