Warren Buffett: “Αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή καριέρας”

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Warren Buffett: “Αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή καριέρας”

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett έχει προσφέρει κατά καιρούς πολύ έξυπνες συμβουλές που έχουν βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές τόσο στη ζωή όσο και στην καριέρα τους.

Όταν του ζητήθηκε να μιλήσει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια πριν από σχεδόν 20 χρόνια, εκείνος άρχισε την ομιλία του με μία ερώτηση που του κάνουν συχνά: “Σε ποιον να πάω να δουλέψω όταν τελειώσω τις σπουδές μου;”. Αν και η απάντησή του απευθύνεται σε νέους που ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά εργασίας, σίγουρα αφορά και τους πιο έμπειρους επαγγελματίες:

“Έχω μία πολύ απλή απάντηση σε αυτό… Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξετε μία εταιρία ή έναν άνθρωπο που θαυμάζετε. Είναι παράλογο να δέχεστε μία θέση εργασίας επειδή θα κάνει καλό στο βιογραφικό σας ή επειδή θα έχετε έναν ελάχιστα υψηλότερο μισθό.”

Για να γίνει πιο πειστικός, αφηγείται με χιούμορ μία συζήτηση που είχε κάποτε με έναν φοιτητή στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ:

“Βρισκόμουν στο Χάρβαρντ κάποτε, κι ένας νεαρός φοιτητής με πλησίασε και μου είπε: “Έχω ήδη πάρει το πρώτο πτυχίο μου, έχω εργαστεί σε τρεις εταιρίες, και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου εδώ. Σκέφτομαι ότι αν δουλέψω σε μία μεγάλη συμβουλευτική εταιρία, θα συμπληρώσω ιδανικά το βιογραφικό μου.” Και τον ρώτησα: “Είναι αυτό που θέλεις να κάνεις;”. Μου απάντησε αρνητικά, αλλά ότι μετά θα είχε το τέλειο βιογραφικό. Τον ρώτησα, λοιπόν: “Και πότε θα αρχίσεις να κάνεις αυτό που σου αρέσει;” Όταν μου απάντησε ότι θα φτάσει κι εκεί κάποια μέρα, του είπα: “Το πλάνο καριέρας σου μοιάζει με αυτό ενός ανθρώπου που αφήνει το σεξ για τα γεράματα. Δεν είναι και πολύ λογικό.”


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


Πολλοί άνθρωποι κυνηγούν την “τέλεια” επαγγελματική οδό αντί για τα επιχειρηματικά όνειρά τους ή τις δικές τους επιλογές καριέρας. Αναπτύσσουν το τέλειο σχέδιο δράσης για να αποκτήσουν την εμπειρία και το κύρος που θεωρούν ότι χρειάζονται για να φτάσουν κάποια μέρα στον δικό τους επαγγελματικό στόχο. Και σιγά σιγά αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα: Αντιπαθούν τους συναδέλφους τους, δεν έχουν τον σεβασμό του εργοδότη τους, δουλεύουν ώρες ατέλειωτες και, κάπως έτσι, θυσιάζουν τον προσωπικό χρόνο και τις φιλοδοξίες τους.

Ο Warren Buffett δίνει μία συμβουλή δύο βημάτων για όποιον θέλει να μετατρέψει την πραγματικότητά του σε κάτι πιο χειροπιαστό και επιτεύξιμο:


#1. Δουλέψτε για κάποιον που θαυμάζετε.

“Πηγαίνετε να δουλέψετε για όποιον θαυμάζετε περισσότερο,” ήταν η συμβουλή του Buffett προς τους φοιτητές που παρακολουθούσαν την ομιλία του. “Αποκλείεται να σας οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα. Θα σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί και θα αντιμετωπίζετε τη δουλειά σας ως διασκέδαση.”


Ο εργοδότης που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τους υπαλλήλους του και να κερδίσει τον θαυμασμό τους, είναι αυτός που…

  • είναι προσιτός και αντιμετωπίζει το προσωπικό του ως ίσους.
  • ποτέ δεν εκμεταλλεύεται τη θέση του.
  • εμπλέκει όλη την ομάδα του στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
  • συμβάλλει στην εξέλιξη των υπαλλήλων του.

Ο άνθρωπος που θαυμάζετε περισσότερο θα έπρεπε να είναι εκείνος ο ηγέτης για τον οποίον θα είστε πρόθυμοι να βάζετε τα δυνατά σας υπό συνθήκες που θα σας προετοιμάζουν για μακροπρόθεσμη επιτυχία, που θα σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς, που θα σας επιτρέπουν να πάτε μπροστά ακόμα και μέσω μίας αποτυχίας, και που θα προσφέρουν νόημα και σκοπό στη δουλειά σας.


#2. Αρχίστε να κάνετε αυτό που αγαπάτε.

“Στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να πετύχουν είναι αυτοί που κάνουν αυτό που αγαπούν,” σχολιάζει ο Buffett. Το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συμβάλλει κατά πολύ στην ευτυχία και στην επιτυχία μας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να ξέρετε τι αγαπάτε. Αν δεν ξέρετε, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι η ανακάλυψή του.

Κάποιοι το ονομάζουν “πάθος”, άλλοι “σκοπό”. Όποιον όρο κι αν χρησιμοποιείτε, είναι αυτό που σας δίνει ζωή. Και αξίζει να του δώσετε προτεραιότητα, άσχετα αν κάνει καλό ή όχι στο βιογραφικό σας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συνεργάτης και όχι ως Αντικαταστάτης των Συγγραφέων και Δημοσιογράφων

Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα