‘Χρειάζομαι τη βοήθεια σου’... Γιατί πρέπει να το λέμε πιο συχνά;
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φόβο μήπως φανούν ανίδεοι. Αυτή η συμπεριφορά αυτοεπιβάρυνσης μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη άνεση, αλλά συχνά αυτό γίνεται εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι το να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι είναι δείγμα εργασιακής ωριμότητας. Το να ζητάμε βοήθεια μας επιτρέπει να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδα ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την εργασιακή μας ευημερία. Επιπλέον, το να μπεις στη διαδικασία να ζητήσεις βοήθεια όταν αντιλαμβάνεσαι ότι τι τη χρειάζεσαι:
1. Αναπτύσσει σχέσεις
Μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι το να ζητάμε βοήθεια ή πιο συγκεκριμένα να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες και προβλήματα, δείχνει στους άλλους ότι τους συμπαθούμε και ότι θέλουμε να αναπτύξουμε τη σχέση. Επίσης, μοιραζόμενοι πληροφορίες, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια θετική εντύπωση για τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν πληροφορίες θεωρούνται πιο έμπιστοι, φιλικοί και ζεστοί. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν με ποιον θα αναπτύξουν μια σχέση.
2. Είναι ένδειξη ατόμου με υψηλές επιδόσεις
Έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι με υψηλές επιδόσεις είναι πιο πιθανό να ζητούν συμβουλές από τους συναδέλφους τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουν να βελτιώνονται και ως εκ τούτου αναζητούν συμβουλές για να εντοπίσουν και να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)
3. Βελτιώνει την ανθεκτικότητα
Το να ζητάμε βοήθεια μας επιτρέπει να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά και να διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτοί οι άνθρωποι ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την ανθεκτικότητά μας. Αν είμαστε σε θέση να ζητάμε βοήθεια και να λαμβάνουμε ανατροφοδότηση, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αναποδιές και να αναπτυχθούμε.
4. Βοηθά την ομαδική εργασία
Το να έχετε μια ομάδα γύρω σας μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της προσπάθειας. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το να εργάζεσαι μαζί με άλλους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά αυξάνει και την εργασιακή ηθική ενός ατόμου. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα βρέθηκε ανεξάρτητα από το αν το άτομο έκανε μια πιο δύσκολη ή πιο εύκολη εργασία από εσάς ή αν ήταν παρόμοια ή άσχετη.
5. Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Το κλειδί για τη βελτίωση της ευεξίας είναι να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με άλλους και να μαθαίνετε νέα πράγματα. Και τα δύο αυτά στοιχεία μπορούν να αναπτυχθούν ζητώντας βοήθεια από άλλους. Η απομόνωση οδηγεί συχνά σε ανησυχία, αμφιβολίες και άγχος.
Ενώ μπορεί να υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το να ζητάς βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ώριμου και ανθεκτικού ατόμου. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται αυτοπεποίθηση να το κάνουν αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ευημερία, τις γνώσεις, τη νοοτροπία και τις επιδόσεις τους.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη έως τις οικονομικές αστάθειες
Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.