Ξεκίνησαν οι Πρώτες Κλινικές Δοκιμές για Εμβόλιο mRNA κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

calendar icon

26 Αυγούστου 2024

⠀ -⠀ Πρώτες Βοήθειες/Υπηρεσίες Υγείας
⠀ -⠀ Υπηρεσίες Υγείας
Ξεκίνησαν οι Πρώτες Κλινικές Δοκιμές για Εμβόλιο mRNA κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Σε μια ιστορική στιγμή για την ιατρική έρευνα, οι γιατροί ξεκίνησαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο mRNA σχεδιασμένο να θεραπεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο.

Σύμφωνα με το The Guardian, το εμβόλιο, με την ονομασία BNT116, αναπτύχθηκε από τη BioNTech και στοχεύει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), τη συχνότερη μορφή της ασθένειας.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Το εμβόλιο αυτό στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα να αποτρέπει την επανεμφάνιση της νόσου.

Η Φάση 1 της κλινικής δοκιμής, η οποία σηματοδοτεί την αρχική δοκιμή του BNT116 σε ανθρώπους, διεξάγεται σε 34 σημεία σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθιερωθεί έξι σημεία, με τον πρώτο ασθενή να λαμβάνει το εμβόλιο την Τρίτη.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Περίπου 130 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 20 από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συμμετάσχουν στη δοκιμή, καλύπτοντας διάφορα στάδια της νόσου, από πρώιμο έως προχωρημένο καρκίνο. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), παρόμοια με τα εμβόλια για την Covid-19, για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν συγκεκριμένους δείκτες όγκου.

Ο καθηγητής Siow Ming Lee από το University College London Hospitals NHS Foundation Trust, που ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας mRNA για την πρόοδο της θεραπείας του καρκίνου. "Αυτή η τεχνολογία αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνορο στη θεραπεία του καρκίνου, προσφέροντας μια στοχευμένη προσέγγιση που θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης," ανέφερε.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Ο πρώτος συμμετέχων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο 67χρονος Janusz Racz, επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λονδίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να εξαλείψει τον καρκίνο του και να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερη εφαρμογή. "Η συμμετοχή σε αυτή τη δοκιμή είναι μια ευκαιρία να συμβάλλω σε μια πρωτοποριακή έρευνα που θα μπορούσε να ωφελήσει πολλούς," σημείωσε ο Racz.

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει έξι ενέσεις σε διάστημα 30 λεπτών, ακολουθούμενες από εβδομαδιαίες δόσεις για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια ανά τρεις εβδομάδες για έναν χρόνο. Ο καθηγητής Lee ελπίζει ότι αυτή η θεραπεία θα μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο Υπουργός Επιστήμης, Λόρδος Vallance, επαίνεσε τις δυνατότητες της δοκιμής, δηλώνοντας: "Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Υποστηρίζουμε τους ερευνητές μας στην ανάπτυξη θεραπειών που ξεπερνούν τα όρια της τρέχουσας θεραπείας."

Η δοκιμή αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου, με στόχο την επανάσταση στη θεραπεία και τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.



Share: