Αναστολή για 2 εβδομάδες της συζήτησης στη Βουλή για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων

calendar icon

10 Νοεμβρίου 2024

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
Αναστολή για 2 εβδομάδες της συζήτησης στη Βουλή για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων

Σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων και διαφωνιών, έρχεται στο προσκήνιο η διαμόρφωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, αναδεικνύοντας τη διαφορά απόψεων μεταξύ της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας. Οι συζητήσεις και οι τροπολογίες που προτείνονται θέτουν στο επίκεντρο το πώς θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα να προσελκυστούν ξένα πανεπιστήμια που μπορούν να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας.


Το Υπουργείο Παιδείας, με αναθεωρημένο νομοσχέδιο, προτείνει τη χαλάρωση ορισμένων κριτηρίων για την αδειοδότηση των παραρτημάτων αυτών, ελπίζοντας να καταστήσει πιο ελκυστική την ίδρυση ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η προσέγγιση αυτή, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, μπορεί να συμβάλει στην εισροή ξένων φοιτητών, να εμπλουτίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο και να προσφέρει οικονομικά οφέλη. Αντίθετα, οι βουλευτές, κυρίως από το κόμμα του ΑΚΕΛ, ζητούν την αυστηροποίηση των κριτηρίων αδειοδότησης, θεωρώντας ότι οι απαιτήσεις πρέπει να είναι πολύ αυστηρές ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ



Στην τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, αποφασίστηκε η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για δύο εβδομάδες, προκειμένου να εξεταστούν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, καθώς και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να μελετηθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων την εποπτεία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), καθώς και τη θέσπιση επιπρόσθετων κριτηρίων.


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ για την άδεια λειτουργίας, με την απαίτηση να αυξάνεται για κάθε επιπλέον σχολή. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα ενισχύσει την προστασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από αμφιβόλου ποιότητας ιδρύματα και θα επιβάλει στα πανεπιστήμια να τηρούν υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα.


Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η υπερβολική αυστηρότητα ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων στην κυπριακή ανώτερη εκπαίδευση, ενώ πρόσθεσε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχει λάβει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Επιπλέον, έχουν αφαιρεθεί διατάξεις που προέβλεπαν την υποχρέωση των παραρτημάτων να μην υπερβαίνουν σε ακαδημαϊκά κριτήρια τα τοπικά πανεπιστήμια.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ



Η συζήτηση συνεχίζεται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Είναι σαφές πως η ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της ποιότητας και της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής προσφοράς στην Κύπρο αποτελεί πρόκληση. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς δεν αφορά μόνο τις υποδομές και την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή θέση της χώρας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Η τελική μορφή της νομοθεσίας, που αναμένεται να καθοριστεί μετά από διαβουλεύσεις, θα αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν οι πολιτικοί φορείς στην εκπαίδευση, είτε αυτή είναι προς μια πιο ελεύθερη είτε προς μια αυστηρότερη ρύθμιση.

Share: