Άνοδος με... ταχύτητα: Η εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας έτοιμου φαγητού στην Κύπρο

calendar icon

15 Απριλίου 2025

⠀ -⠀ Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα
⠀ -⠀ Τρόφιμα & Ποτά/Ασφάλεια Τροφίμων
Άνοδος με... ταχύτητα: Η εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας έτοιμου φαγητού στην Κύπρο


Η βιομηχανία έτοιμου φαγητού και παραδόσεων κατ’ οίκον στην Κύπρο γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία ανάπτυξη, μεταμορφώνοντας τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών και δημιουργώντας μια νέα επιχειρηματική πραγματικότητα για εστιατόρια, πλατφόρμες και διανομείς.

Με αφορμή την πανδημία, η ανάγκη για ασφαλείς και γρήγορες λύσεις γεύματος εκτόξευσε τη ζήτηση για delivery, αναγκάζοντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Ακόμη και παραδοσιακές ταβέρνες, που ως τότε βασίζονταν στην επιτόπια εξυπηρέτηση, ενσωμάτωσαν υπηρεσίες take away και διανομής, πολλές φορές για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Σήμερα, η αγορά του delivery έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, με τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες όπως Foody και Wolt να έχουν κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, διευκολύνοντας τη σύνδεση καταναλωτών και επιχειρήσεων. Πέρα από τις αλυσίδες φαγητού, αυξάνεται ο αριθμός των ανεξάρτητων κουζινών που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω delivery, χωρίς φυσικό κατάστημα.

Η κυπριακή αγορά αποδείχθηκε ιδιαίτερα δεκτική, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και ποικιλία. Το έτοιμο φαγητό παύει να αποτελεί “έκτακτη λύση” και εξελίσσεται σε μέρος της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζόμενους, φοιτητές και οικογένειες. Παράλληλα, παρατηρείται στροφή προς πιο υγιεινές και εναλλακτικές επιλογές, με τις vegan, gluten free και μεσογειακές επιλογές να αυξάνονται σημαντικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Από την πλευρά των εργαζομένων, ωστόσο, τίθενται ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες απασχόλησης των διανομέων, την ασφάλεια, τα ωράρια και τις απολαβές. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις αναβάθμισης του εργασιακού πλαισίου, αλλά η συζήτηση για ρυθμιστική παρέμβαση παραμένει επίκαιρη. 

Η βιομηχανία έτοιμου φαγητού στην Κύπρο δεν είναι απλώς μια τάση – είναι ένας τομέας σε δυναμική εξέλιξη, με μεγάλες ευκαιρίες αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Το επόμενο βήμα θα καθοριστεί από την ικανότητα του κλάδου να ισορροπήσει ανάμεσα στην καινοτομία, την ποιότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα.

Share: