Αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κύπρος για το Φόρο στις Πολυεθνικές

calendar icon

27 Μαΐου 2024

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
⠀ -⠀ Οργάνωση/Διοίκηση/Ηγεσία
⠀ -⠀ Χρηματοοικ.-Ασφαλιστικά-Τραπεζικά
Αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κύπρος για το Φόρο στις Πολυεθνικές

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τη φορολογική της πολιτική, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται για να επιβάλλει κυρώσεις λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία για το ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές εταιρείες. Η εν λόγω οδηγία, που αποσκοπεί στη μείωση των φοροαποφυγών και στην εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα του παγκόσμιου φορολογικού σχεδίου που προωθεί ο ΟΟΣΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη στάση της Κύπρου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του νέου συντελεστή. Η αδράνεια αυτή δεν περνά απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες, και η Επιτροπή βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταση αυτή ανάμεσα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε μια περίοδο που η Κύπρος προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει την οικονομία της. Η αντίσταση της χώρας να υιοθετήσει τον νέο φορολογικό συντελεστή πηγάζει κυρίως από φόβους ότι θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά της ως επιχειρηματικός προορισμός. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η ενιαία φορολογική πολιτική είναι κρίσιμη για την αποφυγή της "αγώνας προς τα κάτω" σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των κρατών-μελών.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ



Η επιβολή του ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% στοχεύει να αποτρέψει τις πολυεθνικές εταιρείες από το να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας έτσι τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η Κύπρος, με το ελκυστικό της φορολογικό καθεστώς, έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη φιλοξενία πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα χαμηλά φορολογικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του νέου φορολογικού συντελεστή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια επενδύσεων και να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η ενιαία εφαρμογή του νέου συντελεστή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και ισότιμου φορολογικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Αν και η Κύπρος έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συζητήσει περαιτέρω το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αδυναμία της να συμμορφωθεί μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει την Επιτροπή να εξετάζει την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Αν η Κύπρος δεν προβεί σύντομα στις απαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές νομικές και οικονομικές κυρώσεις.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να τηρήσει η Κύπρος μεταξύ της διατήρησης της ελκυστικότητάς της ως επιχειρηματικός προορισμός και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές φορολογικές πολιτικές. Η προοπτική της παραπομπής στο Δικαστήριο της ΕΕ θέτει την Κύπρο σε μια κατάσταση πίεσης για να βρει λύσεις που θα ικανοποιούν τόσο τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Εν κατακλείδι, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον της ως επιχειρηματικός προορισμός. Η συμμόρφωση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή μπορεί να φέρει αλλαγές, αλλά η αποτυχία να το πράξει θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι καθοριστικές για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Share: