Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο

calendar icon

22 Ιουλίου 2024

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
⠀ -⠀ Επαγγελματική Κατάρτιση
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο

Την παραχώρηση αυξήσεων, ύστερα από 15 χρόνια, ύψους 1,5% επί των βασικών μισθών, που ισχύουν σήμερα, με έναρξη ισχύος των αυξήσεων την 1η Οκτωβρίου του 2024, προνοούν οι συμφωνίες, τριετούς διάρκειας, που υπέγραψε την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με τις συντεχνίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Το ελάχιστο ποσό αύξησης που προνοεί η συμφωνία, η οποία αφορά την περίοδο 1.1.2022 μέχρι 3.12.2024, ανέρχεται στα 27,61 ευρώ τον μήνα.

Η τελευταία παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον βασικό μισθό των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν την 1.1.2009.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη συμφωνία που είναι προς το καλό των εργαζομένων, της κοινωνίας γενικότερα, αλλά και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας μας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη θετική τους στάση για επίτευξη αυτής της συμφωνίας και παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση του προς αυτές γιατί για τέσσερις διαδοχικές συμφωνίες, όπως είπε, «οι κοινωνικοί εταίροι συναίνεσαν σε μηδενικές αυξήσεις».

Είπε ακόμη ότι η συμφωνία καταδεικνύει ότι «μέσα από σωστές διαβουλεύσεις, μέσα από αλληλοκατανόηση των συγκυριών από τις οποίες περνά σήμερα η οικονομία μας με όλες αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συντεχνίες έχουν δείξει μια υπεύθυνη στάση και έχουν κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη για συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών και τη δημοσιονομική πειθαρχία που πρέπει να ακολουθούμε με σκοπό να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο με τις συντεχνίες των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΣΕΚ και ΠΕΟ, «επειδή η οικονομία μας βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου μπορούμε να ανταποκριθούμε μετά από 15 χρόνια που έχει να υπάρξει ανανέωση αυτής της σύμβασης, σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία πλαίσιο μαζί με τους ΓΓ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με την οποία μετά από 15 χρόνια παραχωρείται αύξηση 1,5% επί των βασικών μισθών που ισχύουν σήμερα με έναρξη ισχύος των αυξήσεων την 1η Οκτωβρίου του 2024».

Σημείωσε ότι η συμφωνία καλύπτει μόνιμους υπαλλήλους, εργοδοτουμένους ορισμένου και αορίστου χρόνου καθώς και ωρομίσθιο εργατοτεχνικό προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η Κυβέρνηση αυτή ακολουθεί μια ανθρωποκεντρική πολιτική, μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική για να μπορούμε να δημιουργούμε τα αναγκαία πλεονάσματα για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος (της ΕΕ) αλλά και για να μπορούμε να εφαρμόζουμε μια κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στην συμβολή των εργαζομένων, την οποία αναγνωρίζει η Κυβέρνηση, όπως είπε, «στο οικονομικό γίγνεσθαι και τις προσπάθειες, σε μια δύσκολη συγκυρία, που καταβάλλονται από όλους για να έχουμε ένα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης που να διασφαλίζει την ευημερία των εργαζομένων».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ευχαρίστησε τους συντελεστές της συμφωνίας που συνέβαλαν στην κατάληξη με θετικό τρόπο της διαδικασίας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «δίνει τη δυνατότητα σε 50.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να απολαύσουν την κατάληξη αυτής της διαδικασίας».

«Μετά από 15 χρόνια παγοποιήσεων (των μισθών), οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σε αυτούς τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας μπορούν να απολαμβάνουν βελτίωση των μισθολογικών τους ωφελημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μέσα από τον θεσμοθετημένο και υγιή κοινωνικό διάλογο, μπορούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της οικονομίας και προς βελτίωση των δεδομένων που δημιουργούν την ομαλή εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας».

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε σιγουριά ότι μέσα από την περαιτέρω αξιοποίηση και του διαλόγου αλλά και της μεταξύ μας συνεργασίας, όπως είπε, «μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά».

Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η συμφωνία αποτελεί «μια επιβεβαίωση της σημασίας που πρέπει όλοι να δώσουμε στην στήριξη των συλλογικών συμβάσεων ως εκείνου του μηχανισμού που ρυθμίζουν τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο το οποίο ακολούθως θα τύχει διαπραγμάτευσης στον κάθε ημι-δημόσιο οργανισμό ξεχωριστά το οποίο λαμβάνει υπόψη του και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων έχουν παγοποιηθεί ουσιαστικά και η συμφωνία που έχει γίνει είναι πλήρως συμβατή με την μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και από την οποία δικαιούνται και οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους που έθεσε η ΠΕΟ «είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς των χαμηλά αμειβομένων και το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη συμφωνία πλαίσιο υπάρχει ένα κατώτατο ποσό αύξησης που ουσιαστικά ευνοεί τους χαμηλά αμειβόμενους».

Ανέφερε επίσης ότι «επιβεβαιώνεται ότι μέσα από τον δομημένο κοινωνικό διάλογο και με πλήρη σεβασμό στον ρόλο και την ευθύνη που έχει το κάθε μέρος του κοινωνικού διαλόγου, μπορούμε να καταλήγουμε σε ρυθμίσεις» και πρόσθεσε πως αναμένει πως «θα δρομολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα άμεσα οι διαδικασίες για να επιλύσουμε κάποιες εκκρεμότητες», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους χαμηλόμισθους της κλίμακας Α1 και Α2 και το θέμα των αποπαγοποιήσεων θέσεων, όπως είπε.

«Για μας είναι σημαντικό οι ανάγκες που υπάρχουν στους οργανισμούς έγκαιρα να πληρώνονται για να ελαχιστοποιήσουμε και το φαινόμενο των εργαζομένων άλλων ταχυτήτων που δημιουργούν προβλήματα και στους ίδιους τους οργανισμούς αλλά και στο χειρισμό αυτών των περιπτώσεων», πρόσθεσε.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Συμφωνία με ΠΑΣΥΔΥ

Μετά την τελετή υπογραφής με τις συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακολούθησε ξεχωριστή τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την συντεχνία του δημόσιου τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, στα πλαίσια της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ).

Ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ «για την καλή συνεργασία και συναντίληψη των εργασιακών θεμάτων που έχουμε αναπτύξει» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε την εργασία μας για να αντιμετωπίσουμε και άλλα θέματα που προκύπτουν και υπάρχουν που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί συμφωνήθηκε στα πλαίσια της ΜΕΠ η παραχώρηση γενικών αυξήσεων ύψους 1,5% από 1.10.2024 και πρόσθεσε πως οι αυξήσεις καλύπτουν τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου και οι εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου.

Ανέφερε επίσης ότι η τελευταία αύξηση παραχωρήθηκε 1.1.2009 και «έκτοτε δεν έχουμε υποβάλει αίτημα για αυξήσεις».

«Το θετικό πρόσημο που υπάρχει στην οικονομία, οι βελτιωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, επέτρεψαν την παραχώρηση αυτών των γενικών αυξήσεων», είπε ο κ. Ματθαίος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών και τον ΓΔ του Υπουργείου που «στα πλαίσια της ΜΕΠ έχουμε συμφωνήσει αυτό το θέμα».

Δηλώσεις ΓΓ συντεχνιών ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΣΕΚ και ΠΕΟ

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι η συμφωνία αποτελεί «επαναβεβαίωση δομημένου, τεκμηριωμένου και πλήρως αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου».

«Η σημερινή συμφωνία επαναβεβαιώνει τα θέσμια μέσα στα οποία λειτουργεί ο κοινωνικός διάλογος, ιδιαίτερα το κράτος που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τόπο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επειδή με την ίδια διαδικασία τρέχουν και οι διαδικασίες της ΜΕΠ, αφορά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ηλία είπε ότι «μετά από 15 χρόνια, έχουμε επιτέλους νέα ανανέωση της σύμβασης που αποδίδει μεταξύ άλλων και γενική αύξηση καθορισμένη, αρχής γενομένης από την 1.10.2024, με ελάχιστα ποσά αυξήσεων που επηρεάζουν τις κλίμακες».

«Είμαστε προσανατολισμένοι ξεκάθαρα να παίρνουμε αυτά που δικαιούμαστε. Από το 2016 και μετέπειτα η οικονομία λειτουργεί σωστά, έχει αποδόσεις, τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι θετικά, με εξαίρεση τη χρονιά της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας, πήραμε μέρος από τα αποτελέσματα της οικονομίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό κάνουμε και στον ιδιωτικό τομέα και για το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τις διαδοχικές κρίσεις που ήρθαν ενώπιον μας (οικονομική κρίση, πανδημία, αύξηση τιμών λόγω πληθωρισμού) έδωσαν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν».

Ο ΓΓ της ΟΗΟ είπε ακόμη ότι «και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον δημόσιο τομέα αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις που συνομολογούμε αποκαθιστούμε μισθούς, δημιουργούμε αξιοπρεπή εργοδότηση, και παίρνουν αυτό που αναλογεί από τον παραγόμενο πλούτο της οικονομίας».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη για την τριετία και πρόσθεσε πως αυτή «περιλαμβάνει αυξήσεις 1,5% από την 1.10.2024 και αντικατοπτρίζει και την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια του ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε περίπου 11%».

Αν περιληφθεί και το 2025 για το οποίο δεν θα τεθούν μισθολογικά αιτήματα η αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 14%, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν συνυπολογιστεί ότι έχουν να δοθούν αυξήσεις για 15 χρόνια, είναι πολύ σημαντικό ότι επιτεύχθηκαν αυξήσεις».   

Ο κ. Γρηγορίου είπε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους πιο χαμηλόμισθούς, όσους είναι κάτω από 1.800 ευρώ βασικό μισθό», καθώς αναπληρείται η αύξηση για να φθάσει μέχρι τα 27,60 ευρώ», προσθέτοντας ότι «αυτό ευνοεί τους πιο χαμηλόμισθούς και μας ικανοποιεί».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είπε ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η αξία του κοινωνικού διαλόγου, ενώ αναφέρθηκε σε εκκρεμεί ζητήματα όπως «είναι η αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το ζήτημα των Α1,2,5 που έχουν μείνει έξω και για αυτό η ΠΕΟ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση, όπως και το ζήτημα της κατάργησης της διαδικασίας αποπαγοποίησης για τις θέσεις πρώτου διορισμού που έδειξε η ζωή και η πράξη ότι αφήνει οργανισμούς υποστελεχωμένους και πρέπει να διορθωθούν».

Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια «και για εξορθολογισμό των κλιμάκων, γενικότερα, και ειδικότερα κάτω από την κλίμακα Α7 για να γίνουν πιο επίκαιρες και πιο συμβατές με το σήμερα».

Συμφωνία Πλαίσιο

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ  «εξουσιοδοτεί τα ΔΣ των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα Συμβούλια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμφωνήσουν και να ανανεώσουν τις συλλογικές τους συμβάσεις στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».

Γενικές αυξήσεις

Οι γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων για τα έτη 2022 και 2023 θα είναι μηδενικές, ενώ από 1.10.2024 παραχωρείται γενική αύξηση 1,5% επί των βασικών μισθών της 1.1.2024 με ελάχιστο ποσό αύξησης €331,28 ετησίως/€27,61 μηνιαίως.

Η παρούσα συμφωνία καλύπτει μόνιμους υπαλλήλους, εργοδοτουμένους ορισμένου και αορίστου χρόνου καθώς και ωρομίσθιο εργατοτεχνικό προσωπικό.

Σε σχέση με τα ελάχιστα ποσά των γενικών αυξήσεων η συμφωνία διευκρινίζει ότι κάθε εκατοστιαία ποσοστιαία μονάδα (1) γενικής αύξησης, σημαίνει ελάχιστη ετήσια αύξηση €220,85 (€128,40 μηνιαίως) στο οποίο προστίθεται και το εκάστοτε τιμαριθμικό επίδομα 11,17% κατά την 1.1.2024.

Η συμφωνία προνοεί επίσης να μην υποβληθούν αιτήματα παραχώρησης γενικών αυξήσεων για περίοδο 12 μηνών από την ημερομηνία λήξης της παρούσας συμφωνίας.

Άλλα ωφελήματα

Επιπλέον η συμφωνία αναφέρει ότι για τα υπόλοιπα αιτήματα που υποβλήθηκαν τόσο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και από τους οργανισμούς θα διεξαχθούν ελεύθερες απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΔΣ των οργανισμών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά, με ουδέτερο κόστος. Σε περίπτωση διαφοράς θα ακολουθείται ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.



Share: